Vinařský rok 2023 ve Valpolicelle: Snížená sklizeň, ale nadstandardní kvalita

13.11.2023 \\ Alko/Nealko

Navzdory obtížným klimatickým podmínkám, které panovaly v letošním roce, je Christian Marchesini, prezident konsorcia Valpolicella, nadmíru spokojen se současnou kvalitou letošní sklizně.

V oblasti Valpolicelle v Benátsku stále probíhá sklizeň, která začala až 13. září 2023, což je o 15 dní později než v minulém roce, čímž se období sklizně vrátí k průměru posledních 15 let. Již nyní se však ukazuje, že navzdory obtížným klimatickým podmínkám bude kvalita hroznů opět velmi dobrá, přestože se očekává snížení sklizně o 5 %.  „I přes menší výnosy jde o stabilní sklizeň, která si udržuje tržní rovnováhu a vysokou kvalitu," potvrdil Christian Marchesini, prezident konsorcia.

V současné době se vinaři intenzivně věnují sběru nejlepších hroznů pro výrobu Amarone della Valpolicella DOCG. Pro odrůdy Valpolicella DOC se očekává svěží ročník s nižším obsahem alkoholu, což potěší milovníky svěžích ovocných vín.

Vinařský rok 2023 ve Valpolicelle byl poznamenán náročným počasím a agresivními chorobami révy. Přestože se objevila plíseň révová i práškovitá, která představovala další výzvu, zejména pro ekologické vinaře, odborníci díky svým znalostem a efektivním opatřením zajistili udržení kvality hroznů a zdraví vinné révy. Kromě toho byly byly pozorovány stále častější projevy komplexu nástrahových chorob, které lze z velké části přičíst klimatickým faktorům, jako jsou vysoké letní srážky, po nichž následovala období sucha a škody způsobené atmosférickými jevy, jako je krupobití.

Fenologie révy byla ovlivněna předčasným rašením v prvním dubnovém týdnu, avšak kvetení bylo normální a slibný výnos se potvrdil v období zrání. Po podprůměrných teplotách v květnu a hojných srážkách následoval teplejší červen a červenec, přičemž zejména červenec byl výrazně vlhký se srážkami, které třikrát převyšovaly sezónní průměr.

I přes výzvy způsobené rozsáhlým výskytem chorob a nepříznivým počasím zůstává kvalita hroznů v oblasti Valpolicella vynikající.

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny"

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That's Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

Fotogalerie