D1W1 aneb světová a česká premiéra současných textů

30.01.2018 \\ Divadlo

Pod lehce tajemným názvem (D1W1) se skrývají dvě hry současných autorů Michala Walczaka (Polsko) Dívka s papežem a Michaila Durněnkova (Rusko) Válka ještě nezačala, které oba původně psali pro dramatickou soutěž Cena Ferdinada Vaňka 2017, ale zúčastnil se nakonec jen jeden z nich... V Klubovně Spolku Kašpar se představí obě hry a to v jednom večeru a v podání jednoho režiséra, kterým je umělecký šéf Divadla F. X. Šaldy v Liberci Šimon Dominik.

V roce 2017 vyhlásil časopis Svět a divadlo (SAD) již potřetí soutěž o CENU FERDINANDA VAŇKA, které se zúčastnili redakcí oslovení evropští dramatici se zadáním napsat původní krátkou hru na politické téma, tzv. HRU NA POLITIKU. Texty poslalo dvanáct autorů z Čech, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Ruska a Slovenska.

Spolek Kašpar byl SADem osloven ke spolupráci při tvorbě scénických skic v rámci večera spojeného se slavnostním vyhlášením vítěze. Vybrané hry jsme se poté rozhodli nenechat pouze ve stavu scénických skic a díky tomu můžete hru Dívka s papežem Michala Walczaka spatřit ve světové premiéře. Hra byla napsána pro Cenu Ferdinanda Vaňka a byla prezentována jako scénická skica pouze letos na začátku září v Maďarsku, kde se v rámci festivalu Y.EAST v Zsambéku nedaleko Budapešti odehrál „divadelní souboj“ nazvaný 48 óra (48hodin) - tři maďarské soubory si vylosovaly titul a měly přesně 48 hodin na přípravu scénické skici. Hra Michaila Durněnkova měla mít podobný osud, ale Durněnkov ji bezprostředně po napsání nechal uvést, tak byl z Ceny Ferdinanda Vaňka nakonec jeho text vyřazen. Ale nás po přečtení oslovil natolik, že jsme se rozhodli jej inscenovat a spokojit se „pouze“ s českou premiérou.

„Nové drama - to je absolutně autentická reakce na současnou situaci a čas, ve kterém žijeme, a právě takto, nijak jinak, se na tento jev pohlížet nedá." (M. Durněnkov)

Michał Walczak

Polský dramatik a režisér, po maturitě studoval na Vysoké škole obchodní ve Varšavě, později tamtéž divadelní vědu a režii na Divadelní akademii. Ještě jako student gymnázia získal druhou cenu v literární soutěži za povídku Bouře. Od té doby se soutěží účastní rád a rád v nich vítězí. Získal řadu ocenění doma i v zahraničí a je považován za jednoho z nejnadanějších polských dramatiků mladé generace.
Dosud bylo uveřejněno nebo v divadlech provozováno přes 30 jeho dramatických textů. V současnosti je nejvíc uváděným polským dramatikem v Čechách. Jeho hry byly přeloženy do více jak deseti cizích jazyků.

Walczak je také autorem a režisérem varšavské kabaretní řady Požár v bordelu, na který hra Dívka s papežem volně navazuje.

Michail Durněnkov

Ruský dramatik a scenárista. V 17 letech se přestěhoval do Togliatti, kde vystudoval střední průmyslovou školu a kde v roce 2001 začal psát se svým bratrem Vjačeslavem hry. Patřil do skupiny togliattinských dramatiků, vedené Vadimem Levanovem, která byla díky neotřelé tvorbě považována za fenomén doby. V roce 2010 ukončil Durněnkov studium scenáristiky na Ruském státním institutu kinematografie (VGIK) a o rok později začal tentýž obor vyučovat na Vysoké škole umělecké při Ruské státní humanitní univerzitě (RGGU). Od roku 2012 je uměleckým ředitelem festivalu Ljubimovka.
Durněnkovovy hry jsou známy i v zahraničí. Kromě divadelních her je též autorem scénářů k nejrůznějším seriálům. Na česká jeviště nyní vstupuje s regulérní inscenací poprvé, a to  s hrou nazvanou Válka ještě nezačala. Jde o kaleidoskop minisituací, které prožívají běžní lidé. Představa normálního a spořádaného života je konfrontována s vyšinutostí jednotlivce, nebo se situací vybočující z normálu.

Premiéra 3. února 2018 v 19:30 v Klubovně.

 Hrají

Michal Walczak DÍVKA S PAPEŽEM - Diana Toniková, Lukáš Jůza, Petr Halíček

Michail Durněnkov VÁLKA JEŠTĚ NEZAČALA - Jitka Nerudová, Petr Halíček, Aleš Petráš

Režie – Šimon Dominik. Scéna - Karel Čapek. Kostýmy – Petra Krčmářová.

  1. premiéra spolku Kašpar

 

Zdroj: 2media.cz