Jak si neublížit kosmetickými prostředky

20.10.2023 \\ Krása

Pokud výrobek neobsahuje vodu, květový hydrolát, aloe šťávu apod. (prostě se jedná o bezvodý přípravek, jako jsou třeba krémy nebo deodoranty Biorythme), je to z tohoto hlediska výhra. Dá se totiž očekávat, že takový produkt bude mikrobiologicky stabilní a můžete do něj s klidným srdcem sahat i prsty. Riziko kontaminace je nízké i pro další výrobky – například ty s extrémním pH (např. tradiční mýdla) nebo s vysokým obsahem lihu (např. parfémy).

Pokud vám výrobek už leží doma v koupelně a vy jej začínáte používat...
Sdílení kosmetiky je ve většině případů tabu. Zejména té, co obsahuje vodu a té, do které se sahá prsty. Samozřejmě pokud používá jeden šampon, který se vymačkává z tuby, celá rodina, je situace jiná. Co bude pro většinu asi samozřejmostí, je soukromničení ohledně dekorativní kosmetiky. Balzám na rty, řasenku nebo rtěnku nepůjčujte nikomu (ani v rodině). A kartáček na zuby také ne.

Zní to jako hloupost, ale po každém použití by se výrobek měl pečlivě uzavřít. Zejména ten, na jehož povrch by jinak dopadal prach a spóry plísní, které běžně neviditelně lítají vzduchem i v té nejčistší domácnosti.
Ani informace o skladování nejsou na výrobku nadarmo. Kosmetiku skladujte ideálně na suchém a nepřetopeném místě. Pokud víte, že výrobek nebudete ihned používat, není od věci uschovat ho v mezičase do lednice nebo třeba do nějaké chladnější špajzky. Samozřejmě po prozkoumání doporučeného skladování přímo na obale výrobku, protože některým výrobkům chlad nesvědčí.
Pokud do výrobku saháte prsty, nezapomeňte si před tím umýt ruce – nebo používejte čistou špachtličku. A jestli je na výrobku symbol “otevřeného kelímku, respektujte uvedený počet měsíců, za který by se měl výrobek od prvního otevření spotřebovat.

A jak poznám, že ke kontaminaci došlo?

To poznáte často na první pohled. Objeví se třeba viditelná plíseň, “cucky”, něco divného plave na hladině, výrobek změní vůni nebo barvu. Je to rozhodně ta lepší varianta, protože znehodnocení může probíhat také skrytě a případnou kontaminaci poznáte až díky nepříjemné reakci na pokožce.

Není překvapením, že pokorně je třeba zacházet zejména s přírodní kosmetikou, která často obsahuje konzervanty, které snesou méně zátěže než ty konvenční. Proto jsou výrobky obsahující parabeny, phenoxyethanol a další účinné konzervanty opravdickými "držáky", a to mnohdy i dlouho po uplynutí doby spotřeby.

A na závěr tu máme dvě praktické rady od Anety Adamčíkové, majitelky a zakladatelky značky Biorythme:
1️⃣ Nepřidávejte do tuby od řasenky vodu ve snaze oživit její funkčnost. Riziko mikrobiální kontaminace je tady relativně velké a zrovna oči jsou velmi citlivou oblastí.
2️⃣ Často čistěte a dezinfikujte kosmetické pomůcky, které používáte – například štětce, mycí houbičky, pratelné tamponky apod. Stačí je ručně vyprat v šetrném prostředku na nádobí, tekutém mýdle nebo klidně šamponu (a pak dobře vymáchat ve vodě), případně je pak ještě bohatě nastříkat lihem.

Tip na osvěžující pleťový krém Citronová meduňka

Hebký balzám s bambuckým (shea) máslem, cenným olejem z chia semínek a éterickými oleji z meduňky lékařské a citronely vytváří skvělou kombinaci pro mastnou pleť, ať už je vám 15 nebo 35 let. Krém neobsahuje vodu a tím zaručuje, že je skutečně koncentrovanou péčí, která hladí a hýčká vše, čeho se dotkne – a to vše zcela bez použití jakýchkoliv konzervantů. Hodí se také pro smíšenou nebo zánětlivou pleť.

Objem: 30/60 ml

Cena: 329/529 Kč

www.biorythme.cz