Stylově a bezpečně na stavbě znamená mít to správné vybavení

22.10.2023 \\ Design/Domov

Chcete-li se pustit do stavby nebo rekonstrukce, nezáleží vždy na tom, jestli jste zkušený profesionál, nebo zapálený kutil. Kvalitní pracovní oblečení a správné doplňky jsou základními stavebními kameny pro každého, kdo se pustí do práce s těžkým stavebním materiálem a nejrůznějšími pracovními nástroji. Abyste se při práci cítili pohodlně, je třeba investovat do oblečení, které vám poskytne bezpečí, komfort, funkčnost a v neposlední řadě styl. Aby byla práce efektivní, je třeba dobře vybírat potřebné pomůcky a vybavení.

Při práci na stavbě je třeba určitá organizovanost. Uvědomte si nejdříve, jaké práce budete vykonávat a připravte si veškeré vybavení, abyste je měli vždy po ruce. Od nářadí až po ochranné prvky, jako jsou helma, brýle nebo rukavice. Bez ohledu na to, jestli jste profík, nebo amatér, organizovaný pracovní prostor a kvalitní nástroje zvyšují vaši efektivitu a bezpečnost.

Práce ve výškách

Práce na výškových stavbách vyžaduje naprostou pozornost, především co se týká bezpečnosti. Prvky jako bezpečnostní pásy nebo lana jsou naprosto nezbytné. V náročných podmínkách je ale neméně důležité se cítit pohodlně. K tomu vám dopomůže vhodně zvolené pracovní oblečení a doplňky. Jen díky tomu zvládnete práci vykonávat déle a s potřebným soustředěním.

První vrstvu oblečení zvolte podle okamžitého počasí. Jestliže se jedná o teplejší období, skvělou službu vám poskytne triko ze 100% bavlny, které je prodyšné, pohodlné a při správném zacházení vydrží i několik let. Při chladnějším počasí, větru a dalších nepříznivých podmínkách je lepší zvolit funkční prádlo. „Pro funkční prádlo je ideálním materiálem merino vlna, a to díky svým jedinečným vlastnostem. Samozřejmě můžete zvolit i syntetické materiály, jako je polyester, avšak přirozená merino vlna má řadu výhod. Při výběru dbejte také na detaily, jako jsou ploché švy, které zabrání vzniku otlaků, a nezapomínejte vybírat vhodnou velikost, aby vám oblečení skvěle padlo,” radí Robert Kunorza, CEO a produktový manažer zlínské firmy Bennon.cz, která obouvá i obléká machry řemesla a outdooru.

Hovoříme-li o pracovním oblečení, nesmíme zapomenout na mikiny, bundy a pracovní kalhoty. Zejména kalhoty by měly být prioritou, pokud svůj pracovní den trávíte převážně na nohou, zvedáte se, klečíte či lezete. Kvalitní kalhoty vám ušetří spoustu nepříjemností. „Hledejte kalhoty z odolného materiálu, ale s pružnými částmi tam, kde potřebujete volnost pohybu. Místa zvýšeného opotřebení by měla být posílena materiálem jako je CORDURA, což zaručuje odolnost vůči prodření. Ergonomický střih je dalším klíčovým aspektem,” radí Robert Kunorza.

PREDATOR Jacket Black/Grey

Odolná pracovní bunda

Cena: 1 899 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz   

PREDATOR Trousers Black/Grey

Odolné pracovní kalhoty             

Cena: 1 799 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

MYKONOS Sweatshirt Grey

Mikina na práci i volný čas         

Cena: 499 Kč

PREDATOR T-shirt Black/Green

Cena: 349 Kč

Skvělý výkon díky doplňkům

Každá stavba vyžaduje precizně odvedenou práci – ať už stavíte od základů, rekonstruujete nebo provádíte drobné úpravy. Abyste práci mohli odvést skutečně kvalitně a současně bezpečně, je třeba vybrat vhodné doplňky, jako jsou pracovní obuv, pracovní rukavice nebo reflexní čepice, která vás ochrání před chladem a nepřízni počasí.

Bezpečnost při práci stojí na pevných základech – v tomto případě na kvalitních botách. Když hledáte tu správnou obuv, věnujte pozornost několika klíčovým vlastnostem. Zvolte lehkou obuv, která vám nebude ztěžovat kroky. Stélka by měla podporovat nožní klenbu a zároveň odolávat nepříjemným pachům. Chcete se vyhnout problémům s tkaničkami? Vybírejte obuv s inovativním uzavíráním, jako je systém ATOP. Důležité také je, aby svršek obuvi odolával opotřebení a vlhkosti. A samozřejmě nezapomeňte na reflexní prvky pro větší viditelnost a protiskluzovou podešev. „Nezapomínejte, že bezpečnost má svou cenu. Kromě antistatických vlastností a ochranných špic se zaměřte také na odolnost podešve vůči chemikáliím a vysokým teplotám,“ upozorňuje Robert Kunorza.

V kapse se vždy budou hodit odolné rukavice. Je důležité, aby byly vyztužené v oblasti prstů, čímž zvyšují odolnost proti mechanickému poškození. Moderní technologie navíc umožňuje vybrat si materiál, který vám dovolí ovládat chytrý telefon bez nutnosti rukavice sundavat. V neposlední řadě je důležitou vlastností vodoodpudivost – žádné mokré ruce, protože voda jednoduše stéká po povrchu rukavice.

PREDATOR S3 ESD HIGH

Pracovní kotníková obuv

Cena: 3 199 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

KALYTOS GLOVES YELLOW BLACK

Odolné a pružné rukavice

Cena: 289 Kč

REFLECTOS HAT YELLOW

Zimní čepice s reflexními vlastnostmi

Cena: 229 Kč

Pro machry svého řemesla naleznete širokou nabídku na www.bennon.cz.

Fotogalerie