Space Fluid – unikátní přístup k parfumérství

21.10.2023 \\ Krása

Česká spisovatelka a výtvarnice Markéta Baňková, autorka známých knih "Straka v říši entropie" a "Maličkost“, představuje svůj nejnovější projekt, který dozrál po pěti letech práce. Space Fluid je niche unisexová parfémová řada, která dává přednost přírodě před chemií, navíc kořeněná uměleckým vyjádřením autorky. Představuje čtyři originální vůně, kde každý parfém má svůj vlastní příběh, ve kterém je zakódován seznam ingrediencí. Celý projekt Space Fluid je komplexním, autorským uměleckým dílem, kde parfémová receptura, flakony, povídky, kresby a videoklipy existují v jednom harmonickém celku.

Vůně spouštějící emoce

Na počátku stála dlouhá cesta hledání dokonalého parfému, který by vystihl vlastní osobnost a zachytil náladu, již autorka měla v mysli a umožnil jí tuto atmosféru zhmotnit kolem sebe. Dlouho se marně snažila nalézt tuto vůni v niche obchodech. Nakonec se rozhodla vytvořit si parfém sama. „Vonné kompozice vymýšlím s cílem obnovit historický význam parfémů, kdy měly za úkol nejen zprostředkovat vůni, ale sloužily i jako prostředek k meditaci a otevíraly brány duchovního světa,“ říká autorka a majitelka značky Space Fluid Markéta Baňková. Na své cestě hledala inspiraci u nezávislých parfumérů z Ameriky i Evropy: „Největší inspirací byli američtí „indie“ parfuméři - samorosti, kteří míchají fascinující originální vůně jak pro fyzické nošení, tak i jen pro samotný zážitek. Proto pracuji se vzácnými přírodními ingrediencemi, které mají schopnost ovlivnit naše pocity a myšlenky. Každá vůně je velmi realistická a proto ani nepůsobí jen jako parfém, ale jako záznam skutečného světa, skutečné události, skutečné fluidum místa nebo osoby.“ Začátek formuláře

Příběhy a tajemství

Space Fluid není jen další značkou parfémů na překypujícím trhu, který mnohdy nabízí parfémy pouze jako povrchní řešení nepříjemných pachů, ale uměleckým dílem v mnoha jeho aspektech. Představují čichový portrét nádherného, bohatého a autentického světa, jaký by podle autorky měl být. Zpodobňují její představu elegantní femme fatale i romantického ideálu muže, pradávných archetypů naší historie, které však, jak věří, jsou stejné jak v době Kleopatry, tak i v současnosti.

Každý parfém má na webu svůj vlastní příběh či báseň, ve kterých je zakódován seznam jeho ingrediencí. „Vůně Space Fluid nejsou jenom parfémy, ale i nehmotnými obrazy. Podobně jako tomu bývalo v historii parfumérství, každý parfém je ručně vytvořen v malých sériích a uložen do flakonů, které vlastnoručně popisuji a případně doplňuji malbou,“ říká Markéta Baňková. Popisky na flakonech pak vizuálně odkazují na autorský rukopis známý z knihy „Straka v říši entropie“. Celý projekt Space Fluid je jednotným uměleckým dílem, kde parfémová receptura, flakony, povídky, kresby a videoklipy existují v jednom harmonickém celku autorčina umělecko-řemeslné práce.

Limitovaná Edice a neopakovatelné zážitky

Space Fluid parfémy jsou vyráběny bez kompromisů. Naprostá většina složek je přírodního původu z důvodu větší bohatosti a hloubky. Každý parfém je uložen ve své kovové cestovní krabičce. Jeho limitovanou edicí je skutečný nerezový artefakt, který sloužil československé armádě v letech 1963-1985 v počtu 257 kusů. Stejně tak je omezena každá šarže čtyř druhů parfému na nabídku 40-90 kusů. Jednotlivé flakony jsou vizuální interpretaci vůně samotné, malba tak odkazuje na hlubokomořský organismus, rostlinu, mimozemského tvora či oblak prachu formujícího galaxii.

Začátek formulářeVíce informací o jednotlivých parfémech a cenách najdete na www.spacefluid.com