Hana Hindráková se kontroverzních témat nebojí

07.10.2023 \\ Knihy/Výstavy

Hana Hindráková, autorka čtivých románů z afrického prostředí, žije svůj splněný sen. Už od dětství věděla, že chce být spisovatelkou a vytrvale na tom pracovala. Nicméně přiznává, že odmítnutí nakladatelství dvakrát po sobě ji na několik let od psaní odradilo. V té době se raději soustředila na studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde si zvolila zaměření cestovní ruch a rozvojová studia. Tehdy se také poprvé dostala jako dobrovolník do Afriky, která si ji postupně úplně získala. Její láska k Africe vedla k založení neziskové organizace Fair, která se soustředila na rozvojovou pomoc v nairobských chudinských čtvrtích.

Léta zkušeností z pobytů v Keni však dovedla Hanu k názoru, že klasická pomoc není pro tuto subsaharskou zemi správnou cestou. Viděla jen natažené dlaně a podle svých slov si připadala jako chodící bankomat. Ukončit činnost neziskové organizace, které věnovala veškerý svůj čas, bylo jedním z jejích nejtěžších rozhodnutí. Nejnáročnější na tom byla obrovská ztráta iluzí. Hana se však nevzdala a našla způsob, jak pomáhat po svém a vymyslela projekt Dárky s myšlenkou. Přímo od obyvatel z keňských chudinských čtvrtí nakupuje originální ručně vyráběné šperky a ty prodává nejen během svých besed o Africe, ale také na e-shopu Africké příběhy. Díky Africe se také Hana vrátila zpátky k psaní. Inspirovaly ji vlastní zážitky i příběhy lidí, s nimiž se v Keni setkala.

Její první vydaná kniha Děti nikoho věnující se životu keňských dětí ulice, se v roce 2012 dostala do užší nominace na knihu roku na Databázi knih. Vzápětí s knihou Karibu Keňa vyhrála soutěž Mám talent, pořádanou nakladatelstvím Euromedia. Přidávají se romány Dobrovolnice a Očarovaná. Kniha Smrtící byznys, která se zaměřuje na problematiku falešných léků dovážejících se z Číny do Afriky, vzbudila čtenářský i mediální rozruch. Mezinárodní úspěch přinesla Haně Hindrákové kniha Nezlomný, která byla přeložená do angličtiny a pod názvem Unbreakable vydaná známým keňským nakladatelstvím Moran Publishers. Hana Hindráková se tak v roce 2018 stala první českou spisovatelkou publikovanou v Keni. Následovaly romány Svítání nad savanou, Bouře nad savanou a autobiografický cestopis Můj africký příběh, který je prozatím její poslední vydanou knihou.

Lidé si její knihy oblíbili nejen kvůli napínavým příběhům a rychlému spádu děje, ale i z důvodu výběru témat. Autorka, která do Keni létá už od roku 2005, má díky svým zkušenostem a kontaktům rozhodně co říct. Mnohým z jejích knih předcházel i důkladný terénní průzkum a jejím hlavním cílem není vytvořit jen několik napínavých hodin pro čtenáře, kdy se nemůže odtrhnout od děje knihy, ale rovněž ho i seznámit s konkrétním závažným tématem, které není příliš známé. Autorka prostřednictvím beletrie upozorňuje na palčivé problémy černého kontinentu a rozhodně se nebojí kontroverzních témat.

Stejné je to i v případě knihy Obchodníci s dětmi, která bude na pultech českých knihkupectví od 13. listopadu 2023. Tento román odehrávající se na Zanzibaru, v Keni a v Nigérii poodhaluje šokující problematiku afrických adopcí, která je spojená s tzv. baby factories, továrnami na výrobu dětí. Do nich jsou unášeny mladé africké ženy a poté jsou brutálně znásilňovány za účelem otěhotnění. Jejich děti jsou nakonec určené pro černý trh. Další děti, které se prodávají na adopce, jsou kradeny matkám ulice nebo zranitelným rodičům, kteří nemají prostředky na to, aby se dovolaly svých práv. Rodiny v Evropě či ve Spojených státech amerických tak vůbec netuší, že si adoptovaly dítě, které už rodinu má. Jenomže kde je poptávka, tam je i nabídka. Autorka prozrazuje, že její další dvě knihy, které budou následovat po románu Obchodníci s dětmi, budou přinejmenším stejně kontroverzní.

Foto: Eva Turnhöferová 

Zdroj: Komunikační agentura Seteva

Fotogalerie