Adam Pavlovčin alias ADONXS zazářil po boku Imagine Dragons a Billie Eilish

06.10.2023 \\ Rozhovory

Adam Pavlovčin alias ADONXS letos jako jediný zpěvák reprezentoval Česko a Slovensko na nejprestižnějším středoevropském festivalu Sziget. Jaké novinky chystá, s kým bude hostovat a jaký vztah má třeba k jídlu? Na to mladý zpěvák s nezapomenutelným hlasem odpověděl v exkluzivním rozhovoru.

Vrátil jste se z největšího středoevropského festivalu SZIGET, jaké jsou vaše dojmy a pocity?

Co si budeme, je to největší festival, kterého jsem se kdy zúčastnil a je to zážitek na celý život. Malokdy se umělec dostane na tak velkou stage, na takové podium. Moc si vážím, že mě oslovili, není to úplně samozřejmostí, že by reprezentant Česka či Slovenska dostal možnost vystupovat po boku Imagine Dragons, Billie Eilish, Florence and the Machine a dalších světových jmén. Věřím, že jsem odreprezentoval oba státy dobře a otevřel dveře někomu dalšímu na budoucí ročníky. Pravda, že Europe Stage, kde jsem zpíval, je brána jako potenciální casting na jednu z hlavních stageí. Tak snad někdy v budoucnu se tam vrátím.

Byl jste osloven pořadatelem, nebo jste se snažil se dostat na tento největší středoevropský hudební festival?

No právěže vůbec! To nebylo mou snahou, možná tak přáním vyslaném do vesmíru (smích). Je to neuvěřitelné, ale byl to jednoduše email, který mi jednoho dne přistál ve schránce. Nejdřív jsem tomu nevěřil, říkal jsem si jestli to není nějaký vtip, jestli se ze mě někdo neutahuje, ale poté co jsem přece jen odepsal začala se mnou doopravdy komunikovat produkce SZIGETU.

Nevíte jak na vás pořadatelé přišli?

Myslím si, že mají nějaké agenty, kteří monitorují evropskou hudební scénu a vybírají, kdo by se hodil do konkrétního ročníku, pak probíhá klasický schvalovací proces.

Co byl váš největší zážitek ze Szigetu?

Bylo jich víc, ale asi mám dva největší. První, když nás vezli jejich černou dodávkou se zatemněnými okny skrz celý festivalový areál,  kde byly desítky tísíc lidi až přímo ke stage. To jsem se cítil trošku jako hvězdička (smích). Druhý, když jsem zpíval mou novou písničku No Common Measure. Mám tam pasáž, kdy publikum rozezpívám, a byl jsem ohromen, že obrovské množství lidi najednou zpívalo se mnou. Byl neuvěřitelný pocit dívat se, jak se takový dav baví a užívá si mé hudby.

Jak na takovém mega festivalu vypadá backstage? Liší se od našich festivalů?

Backstage byla skvělá. Byl to takový karavan podobný těm, jak mají během natáčení hollywoodských filmů. Byli jsme tam s kapelou a tanečníky všichni dohromady. To já osobně mám rád, když jsem součástí dění, když můžeme spolu komunikovat. Bylo skvělé i to, že jsme nemuseli na společné toitoiky, ale měli jsme svůj vlastní záchod. Byl tam i vynikající catering, spousta skvělého jídla, a vše co si píšeme v klasických požadavcích, včetně zázvorového shotu a vincentky, kterou vůbec, kde v Maďarsku pro mě sehnali. (smích)

Co organizace?

Neskutečná! Musím pochválit organizatory, protože všechno bylo zvládnuté naprosto dokonale. Věřím, že zorganizovat festival pro více než 400 000 návštěvníků a desítky interpretů je extrémně náročné, takže klobouk dolů. Na stage jsme šli na sekundu včas, přetáhnout se také nesmělo ani o vteřinu. Divák to nepozná, ale my jsme měli na stage velké hodiny, na kterých jsme sledovali kolik času zbývá do konce vystoupení a muselo se to dodržovat. 

Jaká byla atmosféra, a kdo vás nejvíc zaujal z dalších interpretů?

Atmosféra je tam neuvěřitelná. Jak pro interpreta, tak i pro diváka. Jestli někdo váhá, zda tam jet nebo ne, tak rozhodně nepochybujte. My jsme s kapelou zůstali tři dny a moc jsme si to užili. Viděli jsme hlavní headlinery, kromě nich jsem si také moc užil britskou kapelu Amber Run, která vystupovala na stejné stage jako já. Byli úžasní! Poslouchal jsem je už před lety jako student, když jsem studoval v Londýně, bylo zábavné vystupovat s nimi na jedné scéně.  

Přišly vám po Szigetu nějaké další nabídky na zahraniční vystoupení?

Přišly, za což jsem velmi vděčný. Nemohu ještě prozrazovat detaily, ale čekají mě zajímavé věci.

Co vás baví na festivalových projektech?

Nejen festivaly, obecně každý koncert beru jako dar, který přijímá s úctou a pokorou. Přímý kontakt s publikem, jeho reakce mě nabije a motivuje k dalšímu fungování na několik týdnu, dává mi pocit, že to co dělám a čím doopravdy žiju má smysl. Festivaly mají tu výhodu, že vždy jde o velké podium, kde mám možnost mít celý tým, kapelu i tanečníky, což vždy podpoří zážitek z té show celkově a samozřejmě v případě festivalů je zde vždy možnost získat nové publikum. Navíc jsme skvělá parta, se kterou ani to dlouhé cestování nevadí.

Co chystáte v nejbližší době pro své fanoušky?

Je toho víc! Zaprvé se chystám vydat první singl ve slovenském jazyce, což je pro mě velká změna, zatím jsem zpíval pouze anglicky. Dále přemýšlím nad nějakými duety, které jsem také ještě doteď s nikým nenazpíval. Láká mě to, a samozřejmě do konce roku vydám ještě jeden videoklip, na který se moc těším!

Brzy vás čeká pražský samostatný koncert. Plánujete na něm něčím překvapit ?

Chtěl bych pozvat nějaké hosty, zároveň mě baví myšlenka, že bych zpestřil koncert jinými verzemi skladeb, které už fanoušci znají.

Lákalo by vás zúčastnit se Eurovision Song Contest. Přece je to meta pro každého interpreta.

Přiznám se, že Eurovision mě dost zajímá, navíc moji fanoušci jsou většinou dost velcí fanoušci této platformy a neustále dostávám zprávy, že by mě tam rádi viděli. Já sám nad tím aktivně uvažuji, rozhodně to chci alespoň jednou v životě zažít. Věřím, že je to silný formát, který může umělci pomoct dostat ho k evropskému publiku. Jedna z mých met je evropské turné a úspěch v Eurovision může být pro mně skvělým posunem.

Čeká vás několik hostování. U koho na koncertech se plánujete objevit?

V listopadu hostuji s kapelou Vesna na jejich koncertě a střihnu si i pár duetů na koncertě Emmy Smetany s Jordanem Hajem v Fóru Karlín. Také se připravují duet s osobou, kterou všichni dobře znáte, ale to si raději ještě nechám pro sebe.

Co vám mimo vaši profese dělá největší radost?

Především kvalitně strávený čas s rodinou a přáteli, pak dobré jídlo. I když na to asi moc nevypadám, jsem totiž mega labužník. Miluji jídlo jako takové, ale nejvíc mi učarovala italská kuchyně. Ale taky mě baví hezký seriál nebo knížka.

Jaký seriál jste viděl jako poslední a jaká knížka vás zaujala?

Poslední seriál, kterému jsem “propadl” je The Witcher, dneska mám pár hodin pro sebe, tak se těším, že si pustím jeden díl. Co se týče knihy, tak teď jsem už po druhé přečetl “Dělám si to sám” od Martina Váši. Je to ohromně vtipný, taková Bridget Jones v mužské verzi.

Vaříte doma?

Málo. Spíš si stahuju gastromapy. (smích) Nicméně láká mě absolvovat nějaký kurz vaření a nějak s tím pohnout.

Prozradil byste nám na sebe něco bizarního?

Rád se drbu starými hřebeny, obzvlášť, když jim ze štětin už opadaly ty kuličky. (smích) 

Foto: Patrik Matejčík

Fotogalerie