Skutečné problémy s naléhavostí, nadsázkou i černým humorem

22.09.2023 \\ Knihy/Výstavy

Jednání zastupitelstva jedné bezvýznamné vsi, která se rozhodla, že půjde příkladem celému světu, mohou skončit opravdu nečekaně. Přesvědčí se o tom posluchači nového audioseriálu Skutečné problémy. Otevírá zásadní témata, jakými jsou nedostatek vody, eroze půdy nebo energetická soběstačnost. Je ale především o lidech, a v tomto případě o jejich odlišném postoji a přístupu. V hlavní roli svérázného starosty Milana se představuje Jan Vondráček, jehož pravou rukou je Vilma v podání Kláry Sedláčkové Oltové.

Komedie o klimatické změně a obecní politice vznikla pro Audioteku, největší audioknižní platformu v Česku. Napsal ji mladý divadelní režisér, autor a překladatel Tomáš Loužný, který se zčásti inspiroval vlastními zážitky. Jednání zastupitelů je tedy ze začátku docela realistické a racionální. V určitou chvíli se ale zvrtne do groteskního až absurdního módu. Zástupci obce i její obyvatelé navíc neřeší běžné lokální problémy, ale rovnou globální výzvy jako oteplování a jeho následky nebo energetickou krizi.

Rámec novinky je vcelku jasný. Co díl, to jedno setkání zastupitelů s občany a jedno zásadní téma. V prvním díle jde o vodu. Ta totiž ve studni moderní obce, která vítá vše pokrokové, vysychá. Účastníci si tak nemohou ani uvařit kávu. A tím to jen začíná. Vyústění každého ze čtyř dílů je nejen nečekané, ale často doslova šokující. Posluchače čekají vtipné i takřka neuvěřitelné momenty.

Míchání kávy i písečná bouře

Atmosféru díla skvěle dokreslují do detailu vyladěné audio kulisy. „Reflektují děj příběhu, a tak se i v nich spojuje realita s velkou nadsázkou. Zazní zvuky typické pro zasedačku, jakými jsou srkání kávy nebo ťukání sekretářky do klávesnice počítače. Kromě nich ale dojde i na písečnou bouři, tornádo nebo sesuvy půdy. Nad obecním úřadem proletí také obrovské dopravní letadlo se speciální dodávkou z Ruska,“ přibližuje šéfproducent Michal Sieczkowski z Audioteky.

Výrazným prvkem je rovněž hudba, kterou pro sérii Skutečné problémy složil držitel Českého lva Jakub Kudláč. Nejde přitom o první spolupráci s Audiotekou. Posluchači se s jeho tvorbou mohli seznámit už v bestselleru Němci dle předlohy Jakuby Katalpy nebo v audioshow o slavných českých vědcích nazvanou Audioskop – Pořád o vědě.

Všechny role v novém audioseriálu obsadili zkušení a známí herci. V osobité režii Natálie Deákové se vedle Jana Vondráčka představí Zuzana Kronerová, Marek Daniel, Luboš Veselý, Eliška Zbranková, Ondřej Rychlý a další.

Originální audioseriál již nyní v Audioteka Klubu 

Každý díl přináší zhruba půlhodinový mix nadsázky, černého humoru, ale i naléhavosti. Celá série je dostupná jak pro členy Audioteka Klubu, tak v rámci kompletního katalogu na webu Audioteky.

Tvůrčí tým audio seriálu Skutečné problémy

Autor: Tomáš Loužný

Režie: Natália Deáková

Interpreti: Jan Vondráček, Klára Sedláčková Oltová, Jan Jankovský, Zuzana Kronerová, Ondřej Rychlý, Eliška Zbranková, Luboš Veselý, Marek Daniel, Jan Holík

Dramaturgie: Tereza Nováková

Mistr zvuku: David Šindelář

Zvukový plán a postprodukce: Bojan Bojič

Hudba: Jakub Kudláč

Produkce: Marta Menes, Lucie Laňková

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

Natočeno ve studiu BeLoud v roce 2023.

Fotogalerie