5 signálů nesprávné funkce jater. Kdy je na čase zpozornět?

17.09.2023 \\ Zdraví

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Plní mnoho klíčových funkcí, jako je detoxikace, metabolismus či ukládání živin. Když jsou játra zdravá a nebolí nás, obvykle na ně vůbec nemyslíme. Jejich nesprávné fungování však může mít vážné důsledky pro naše celkové zdraví. Nemocná játra se ovšem dlouho neprojevují, proto je dobré vědět, jaké jsou příznaky, které nás na možné problémy s játry upozorňují.

Játra mají neuvěřitelnou schopnost regenerace a dokáží se vypořádat s mnoha problémy. Tato schopnost však není všemocná, neboť dostávají neustále zabrat. Onemocnění jater může být dědičné, ale velmi často je také způsobeno různými faktory, jako jsou viry, užívání alkoholu nebo obezita.

Varovné signály, které játra vysílají, když už nezvládají svou práci, může nemocný zpočátku ignorovat. Patří mezi ně únava, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu nebo svědění. Kdy bychom tedy měli zpozornět a problémy konzultovat s lékařem a čeho bychom si měli všímat?

  1. Bolest pod žebry

Jedním z hlavních příznaků nesprávné funkce jater je bolest nebo nepříjemné pocity v oblasti těsně pod pravými žebry. Bolest může být zpočátku jen mírná a postupně se zintenzivňovat, proto je velmi důležité ji nepodceňovat. Obvykle se objevuje v důsledku zvětšení jater či zánětu. Bolest se může šířit i do zad pod lopatky a při některých onemocněních se objevuje i otok způsobený nahromaděním tekutiny v břišní dutině.

  1. Únava

Únavu a letargii je snadné považovat za běžný vedlejší důsledek stresujícího života, avšak silné vyčerpání může poukazovat i na problémy s játry. Játra jsou zodpovědná za zpracování a uvolňování energie z potravy, ale pokud jsou poškozena, může být jejich schopnost efektivně zpracovávat živiny snížena, což vede k únavě a snížené vitalitě. Vyčerpání může poukazovat i na nízkou hladinu kyslíku v krvi – pokud je snížena schopnost jater filtrovat krev, krevní oběh není schopen roznášet po těle kyslík, což může vést k chronické únavě, malátnosti nebo bolestem hlavy.

  1. Žluté zbarvení kůže a očního bělma

Žluté zbarvení kůže a očního bělma, známé jako žloutenka, je významným příznakem problémů s játry. V důsledku poklesu jejich funkce a neschopnosti účinně vylučovat odpadní produkty z těla se může v krevním řečišti hromadit žlučové barvivo bilirubin. U zdravého člověka se bilirubin zpracovává v játrech a vylučuje se močí a stolicí. Pokud však játra nefungují dobře, hromadí se v těle. Kůže a oční bělmo mohou následně získat nažloutlou barvu, moč se zdá být tmavší a stolice světlejší. Tento příznak je třeba brát vážně a vyžaduje okamžitou lékařskou pozornost.

  1. Vystouplé cévy

Dalším viditelným příznakem nesprávné funkce jater jsou vystouplé cévy, tzv. pavoučí žíly. Játra jsou zodpovědná za regulaci průtoku krve v těle. Při jejich poškození může dojít ke zvýšení krevního tlaku, což vede k rozšíření drobných cévek v povrchových vrstvách kůže. Výsledkem mohou být pavoučí žilky, zejména na obličeji, krku a horní části hrudníku.

  1. Zápach z úst

Pokud máte nepříjemný zápach z úst, který přetrvává i po důkladné ústní hygieně, může to být další známka problémů s játry. Játra jsou zodpovědná za detoxikaci a odstraňování odpadních látek z těla. Pokud jsou poškozená nebo nefungují správně, mohou se tyto látky v těle hromadit a způsobovat právě zmíněný zápach z úst. Játra jsou také zodpovědná za produkci žluči, a pokud dojde k její nadprodukci, může nemocný pociťovat hořkou pachuť a zápach z úst.

Nepodceňujte příznaky a podpořte zdraví svých jater

Pokud se u vás objeví některý z výše uvedených příznaků, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Kromě případné léčby je také důležité dodržovat správnou životosprávu, aby nedocházelo k dalšímu přetěžování jater. Základem je vyhýbat se rizikovým faktorům, jako je alkohol nebo kouření, smaženým jídlům nebo polotovarům, jíst hodně čerstvé zeleniny a ovoce a pravidelně se věnovat fyzické aktivitě, která pomáhá okysličovat játra. Pomoci mohou také přípravky, které podporují regeneraci jater, například esenciální fosfolipidy. Jedná se o přírodní látky, které mají schopnost pronikat do buněčných membrán jaterních buněk a obnovovat jejich funkci. Esenciální fosfolipidy obsahuje lék Essentiale®, který je dostání v lékárnách bez lékařského předpisu.

Essentiale® 300 mg tvrdé tobolky je volně prodejný lék k vnitřnímu užití. Obsahuje phospholipida sojae praeparata. Čtěte pozorně příbalovou informaci a poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.