Představujeme snídani babího léta: křehký koláč s ovocem

09.09.2023 \\ Recepty

Znáte to, něco končí, ale nové zítřky už jsou na obzoru. Je tedy na čase říct i našemu milovanému létu a prázdninám sbohem a začít se soustředit na další sezónu. Naštěstí se můžeme těšit na poměrně příjemné babí léto, zejména ve druhé polovině, předpověď slibuje teploty kolem třicítky. Toto příjemné přechodové období nás připraví na blížící se podzim, s nímž se pojí režim a disciplína. Jak se ale po létě plném radovánek k adekvátnímu režimu opět vrátit? Doporučujeme začít s oblíbenými pokrmy, které je vždy dobré pojmout o něco zdravěji. Jelikož je základem dne snídaně, radíme vám začít právě tam! Upečte si proto s námi tento křehký ovocný koláč, který nutričně obohatí snídani či dopolední svačinku nejen dětem školou povinným.

V hlavní roli snídaňová superpotravina

Tipů na nutričně bohaté snídaně a svačiny není nikdy dost. Potřebujeme je všichni a vzhledem k začínajícímu školnímu roku to platí dvojnásob. Jelikož je snídaně základním jídlem dne, je třeba dobře zvážit, co našemu tělu po dlouhém spánku dopřejeme. Není proto od věci mezi snídaňové pokrmy zařadit kvalitní bílkoviny, mezi které zaručeně patří právě bílý jogurt! Hodí se ke sladkým i slaným pokrmům, studeným i teplým. Důležité však je, že nikdy neztrácí své skvělé nutriční hodnoty. Bílý jogurt je bohatý na vápník, draslík, hořčík a vitamíny B6 a B12. Není zároveň od věci bílý jogurt do jídelníčku zařadit po náročnějším období pro naše střeva. Tím obdobím mohou být pro mnohé z nás právě i prázdniny plné zmrzliny, jídel z bufetů u vody či alkoholu. Bílý jogurt má pozitivní vliv na náš mikrobiom a podporuje činnost našich střev. A jak dobře víme, střeva jsou spjata s imunitou a prevence je půl zdraví. Vybírejte však pečlivě, ideálně jogurty, které mají kolem 3,5 % tuku. Upečte si proto s námi tento chutný křehký koláč s ovocem, v hlavní roli s touto mléčnou superpotravinou, která dokáže zpestřit nejednu podzimní snídani.

Kvalita českého původu

Tak jako je snídaně základem každého úspěšného dne, mouka je základem každého úspěšného pečení. Proto je důležité sahat po moukách z kvalitních odrůd obilí. To je konkrétně případ i Univerzální mouky Babiččina volba, která je na rozdíl od mnohých jiných mouk různých značek umleta z obilí, které je 100% českého původu. Zpracovávaná pšenice pochází od zemědělců z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Pokud neseženete Univerzální mouku, která má v kuchyni všestranné využití od koláčů až po přípravu trojbalu, použijte polohrubou mouku. Polohrubá mouka obsahuje cenné složky jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou přispět k lepšímu celkovému zdraví. Dalším plusem polohrubých mouk je, že obsahují vysoké množství vlákniny. Na drobenku budeme potom potřebovat hrubou mouku. Pokud také sáhnete po mouce značky Babiččina volba, můžete se spolehnout, že odpovídající kvalitu opravdu kupujete. Mouky této značky totiž pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a udržují si tak stále vysokou kvalitu. S oblibou je používá i ambasador této značky renomovaný cukrář Josef Maršálek.  

Ingredience

  • 2 hrnky univerzální nebo polohrubé mouky Babiččina volba
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Drobenka:

  • 1 hrnek hrubé mouky Babiččina volba
  • ½ hrnku krupicového cukru
  • 4 lžíce másla
  • + ovoce podle sezony
  • + máslo a mouka na přípravu formy

Postup

  1. Nejprve zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 180 °C. Očistěte si ovoce a případně ho pokrájejte na menší kousky. Vidličkou nebo rukama zpracujte drobenku.
  2. Všechny suroviny na těsto smíchejte postupně v míse a stěrkou se ujistěte, že v těstě nejsou hrudky. Stáhněte do formy a bohatě posypte ovocem i drobenkou.
  3. Pečte 25–35 minut. Poté koláč zkontrolujte – podle typu ovoce a obsahu vody pak pečte dalších až 15 minut, aby se celý koláč dopekl.
  4. Nechte zcela vychladnout a poté podávejte s jogurtem a čerstvou bylinkou.