Nalezený malíř Josef Kotrba. Galerie Arthouse Hejtmánek vystaví dílo umělce

08.09.2023 \\ Byznys

Radost ze života, optimismus a veselé, svěží barvy. To vše najdeme v obrazech naivistického malíře a samouka Josefa Kotrby (1896–1984). Výstavu jeho obrazů nazvanou Nalezený malíř Josef Kotrba pořádá od 15. září do 30. října letošního roku pražská galerie Arthouse Hejtmánek. „Poprvé se tak na veřejnost dostane více než sto obrazů tohoto téměř neznámého malíře,“ říká galerista Tomáš Hejtmánek. „O jeho osobním životě není známo téměř nic. Doufáme, že nám výstava pomůže získat nějaké informace o jeho osudu nebo podobě,“ pokračuje Hejtmánek.

Obrazy Josefa Kotrby se našly na podzim minulého roku zaprášené, ve špatném stavu a částečně srolované na půdě domu v Králově Dvoře u Berouna. Ten jeho majitel připravoval k prodeji. Šlo o náhodný a nečekaný objev, dohromady jde o více než 300 děl. Jejich kvalitu Tomáš Hejtmánek, sám původní profesí restaurátor nejen hned rozpoznal, ale také je spolu s kolegou perfektně zrestauroval.

„Zajímavé je, že Kotrba byl samouk, malovat začal ze záliby a pro radost až v době, kdy odešel do penze. A svůj poslední obraz namaloval ve svých 85 letech. Z jeho pláten cítíme, že mu malování dávalo hlavně energii do života. Jsem přesvědčen, že jde o autora, který si zaslouží pozornost. Jeho tvorbu charakterizují veselé barvy a radost ze života. Překvapuje obdivuhodným rejstříkem námětů, umí potěšit optimismem, pestrostí tvorby. Čím víc se s ním seznamuji, tím mi přijde zajímavější. Obrazy chceme především lidem poprvé ukázat, a když bude mít někdo zájem, nabídnout je i k prodeji. Ceny za díla budou nižší, v řádech tisíců až desetitisíců korun,“ pokračuje galerista a uvádí, že vzhledem k velkému počtu nalezených obrazů nelze z kapacitních důvodů všechna díla vystavit, ačkoli by si to zasloužila. „Proto počítáme s druhou částí výstavy, a to v průběhu příštích dvou let,“ doplňuje Tomáš Hejtmánek.

Existuje Kotrbova fotografie? Možná jen autoportrét

O malířově životě existuje jen minimum informací, nezachovala se ani jeho fotografie. Narodil se v Praze a většinu života prožil v Králově Dvoře u Berouna, kde i zemřel. Povoláním byl akademický architekt. V roce 1923 absolvoval studium architektury u Jana Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze. Podle sporadických zmínek byl snad projektantem, stavitelem nebo stavbyvedoucím. „Domníváme se, že máme jeho autoportrét, kdy sám sebe namaloval jako mladého muže,“ uvádí Hejtmánek. 

Josef Kotrba ale přeci jen některá svá díla do světa dostal. „Přinejmenším dva jeho obrazy jsou ve sbírce naivního umění Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Zastoupený je také v soukromé sbírce Poetické galerie v Praze. Jednotlivě byly Kotrbovy obrazy k vidění na několika výstavách naivního umění v letech 1972, 1992, 2000 a 2015. Tři z Kotrbových děl byly dokonce součástí sbírky spisovatele Bohumila Hrabala,“ přibližuje galerista Tomáš Hejtmánek.

Návraty zapomenutých umělců 

„Chci Kotrbu představit světu a vrátit ho jako malíře zpět do povědomí. Pořádat výstavy i neznámým nebo neprávem opominutým umělcům vnímám coby galerista jako svou povinnost a životní úkol. Takové objevy mě baví a těší,“ dodává Tomáš Hejtmánek. V Arthousu tak už vystavil například dílo výtvarnice, nadané malířky Minky Podhajské. Uspořádal výstavu malíře, kreslíře a ilustrátora Jaroslava Verise a také osobitého sochaře a básníka Milana Beránka.

Víte že …

Arthouse Hejtmánek, galerie a aukční dům, působí na české kulturní scéně od roku 2012. Mimořádnou péči v Arthouse Hejtmánek věnují také předaukčním výstavám, instalovaným tak, aby co nejvíce zaujaly návštěvníky. Náplní galerijní činnosti je poskytovat českým i zahraničním sběratelům odborné posudky a konzultace při prodeji děl, zakládání sbírek i restaurování a konzervování děl. Vedle živých i online aukcí se Arthouse Hejtmánek věnuje také mecenášství a pořádání výstav. 

Výstava Nalezený malíř Josef Kotrba se koná v galerii Arthouse Hejtmánek, Goetheho 17/2, Praha 6 – Bubeneč od 15. září do 30. října 2023. Otevřeno bude denně od 10–18 hod. Základní vstupné je 100 Kč, snížené bude 50 Kč a rodinné vyjde za 150 Kč. Více na  www.arthousehejtmanek.cz.

Fotogalerie