3D tištěný beton jako umělecké dílo najdete ve Žďáru

04.09.2023 \\ Knihy/Výstavy

Jedinečná designová stavba vytvořená z 3D tištěného betonu, to je projekt Pavilon.ICE. Pro návštěvníky je aktuálně k vidění vedle kavárny Zámku Žďár nad Sázavou pod Zelenou horou.

Pavilon.ICE navrhli architekti z kanceláře ICE Architects a k jeho vzniku přispěl 3D tisk i umělá inteligence. Při jeho tvorbě se architekti inspirovali zahradou a kašnou Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kde dílo bylo poprvé vystaveno. Budova vychází z modulového systému prvků, přičemž základní prvky systému Modesty studia ICE Architects byly doplněny vysoce artikulovanými stěnami vlnité struktury, které tak propojily stavbu s okolní zahradou. Stropy, podlahy i stěny pak doplňují originální patterny.

„Jsme rádi, že můžeme obyvatelům města Žďár nad Sázavou i širokému okolí představit ve spolupráci s ICE Architects toto jedinečné dílo. Jedním z jeho spoluautorů je žďárský rodák Jiří Uran Vítek, vystavení díla vedle naší zámecké terasy tak není náhodné,“ říká k dílu Jitka Kadlčíková, vedoucí marketingu Zámku Žďár nad Sázavou.

Pavilon.ICE je k vidění vedle terasy kavárny Zámku Žďár nad Sázavou pod Zelenou horou. Pro návštěvníky bude volně přístupný až do 15. října.

Projekt patří mezi díla, která postoupila do užšího výběru nominovaných v rámci letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu. Ta je prestižní soutěžní přehlídkou, jejímž vyhlašovatelem je Česká komora architektů. Přihlásit se do ní mohou jednotlivci i kanceláře. Důležité je, aby přihlášené dílo bylo realizováno na území ČR. O vítězi letošního 8. ročníku bude rozhodnuto 9. listopadu.

O Zámku Žďár nad Sázavou

Zámek Žďár nad Sázavou pochází ze 13. století, kdy zde cisterciáčtí mniši původně vybudovali klášter. Jeho stávající podobu pak nejvíce ovlivnilo působení opata Vejmluvy a jeho spolupráce se světoznámým stavitelem Janem Blažejem Santini Aichelem. Zámek mimo klasických prohlídek nabízí také bohaté kulturní akce, jeho součástí je i interaktivní Muzeum nové generace. Přístupný veřejnosti je po celý rok.

Fotogalerie