Za včasnou přípravu na zimu vám atopická pokožka poděkuje!

03.09.2023 \\ Zdraví

Už s prvním podzimním ochlazením se mnoho atopiků začíná obávat zhoršení svých potíží, které je brzy čeká v důsledku suchého a chladného počasí. Odborníci doporučují začít citlivou pokožku připravovat na zimu i několik měsíců dopředu. Díky správným návykům bude náročné zimní období pro pacienty trpící atopickým ekzémem snadněji zvládnutelné. Jak na to, radí odborník na alergie, astma a ekzémy a šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký.

Strava jako klíčový faktor

Upravená strava může hrát klíčovou roli při péči o atopickou pokožku. „Vhodné je zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny jako ryby, ořechy nebo lněné semínko. Tyto přírodní tuky mají protizánětlivé účinky a pomáhají udržet pokožku v lepší kondici. Naopak omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru, které mohou stav pokožky zhoršit. Nezapomeňte také na to, že některé potravinové alergeny mohou být dokonce spouštěčem ekzému, ty je potřeba vypozorovat a důsledně se jim vyhnout. Atopikům se obvykle také doporučuje nízkohistaminová dieta, protože histamin je provokatérem svědění pokožky,” radí Michal Závacký. 

Šetrná hygiena

Hygiena je při atopické dermatitidě velmi důležitá, nicméně pokožku by atopici měli máčet co nejkratší dobu a ne příliš často. Přílišný kontakt s vodou totiž kůži paradoxně vysušuje. „Na koupel či sprchování používejte vlažnou vodu a speciální mycí prostředky, jako jsou koupelové oleje, šampony a mýdla pro atopiky. Lidem s atopickým ekzémem, alergickou, citlivou nebo suchou pokožkou může prospět sprchový filtr, který z vody odstraňuje chlor, jenž kůži ještě více vysušuje, a další dráždivé látky. Po sprchování je důležité pokožku jemně osušit, ale nedrhnout ručníkem,” vysvětluje odborník.

TIP: Sprchový filtr DermaProtec se jednoduše namontuje mezi vodovodní baterii a sprchovou hadici. Účinně z vody odstraňuje chlor. Zabraňuje vysoušení a podráždění pokožky. Na ProAlergiky.cz stojí 890 Kč.

Pravidelné návyky

Do své každodenní rutiny by atopici měli zavést pravidelné používání hydratačních krémů, a to zejména po koupeli. „Kůže postižená atopickým ekzémem či přesušená pokožka vyžaduje zvláštní péči. Narušená kožní bariéra zvyšuje odpařování tolik potřebné vody z pokožky a naopak usnadňuje průnik alergenů do ní. Běžné kosmetické přípravky ale mohou kůži atopika dráždit. Speciální kosmetika pro atopiky má za úkol vydatně promašťovat pokožku, zamezit ztrátě vody a posílit kožní bariéru. Atopik by ji měl používat pravidelně i v době, kdy je kůže přechodně bez potíží,” doporučuje šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz.

Změny v šatníku

Při střídání sezón je často potřeba dokoupit pár nových kousků. Pokud bojujete s atopickým ekzémem, věnujte jejich výběru zvláštní péči. Spíše než na svetry by se ale atopici měli zaměřit na spodní vrstvu oblečení, která se dotýká pokožky. Speciální oblečení pro atopiky zklidňuje pokožku, předchází zapaření pokožky a brání nežádoucímu škrábání nehty. „Základem šatníku by měla být nebělená 100% bavlna, během jejíž výroby nebyly použity dráždivé chemikálie. Syntetické oblečení je zapovězené. Oblečení pro atopiky má i speciální střihy a švy, aby nedocházelo k otlakům nebo zbytečnému tření o pokožku. Obvykle také snáší vysoké teploty, díky kterým se při praní z oblečení odstraní zbytky mastných krémů. Pro děti s atopickým ekzémem doporučujeme speciální pyžamka či rukavičky na spaní, které zabrání nočnímu škrábání ekzému,” dodává Michal Závacký.

TIP: Značka DermaProtec splňuje všechna přísná kritéria oblečení pro malé atopiky. Na ProAlergiky.cz koupíte spodní prádlo, pyžamka a další.

I zimní měsíce mohou být pro atopiky snesitelné, pokud budou poctivě dodržovat všechny zmíněné návyky. Individuální léčbu pak každému pacientovi doporučí dermatolog nebo praktický lékař.

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je zánětlivé neinfekční kožní onemocnění, které postihuje zejména kojence, děti a mladistvé. Ve výskytu onemocnění hraje důležitou roli dědičnost, ale značný vliv má také prostředí. U některých atopiků potíže s věkem postupně vymizí, jiní se s nějakou formou atopického ekzému potýkají po celý život.

Typickým příznakem je svědivá a suchá kůže se zarudlými ložisky, která se mohou objevit kdekoliv na těle. V akutní fázi se projevuje zánětlivými pupínky a puchýřky, mokváním, stroupky, barevnými změnami, zhrubnutím či olupováním pokožky. Zasažen bývá nejčastěji krk, ohyby končetin, zápěstí, hřbety rukou a nohou nebo obličej. Typické je střídání fáze vzplanutí, kdy se nemoc projeví naplno, a následného zklidnění, kdy příznaky mohou zcela vymizet.

Příčinou atopického ekzému je oslabená ochranná funkce pokožky v kombinaci se zvýšenou citlivostí imunitního systému na určité látky, nejčastěji alergeny. Spouštěče alergie bývá mnohdy obtížné odhalit. Ekzém může být podpořen konzumací dráždivých potravin, chemickými kosmetickými přípravky, nošením nevhodného oblečení, ale také stresem.