Audioteka uvádí v premiéře Pavučinu Agathy Christie

22.08.2023 \\ Knihy/Výstavy

Pavučina je třetí ze čtyř divadelních her anglické královny detektivek, které si posluchači mohou užít v superprodukčním audioknižním zpracování. Vyniká vyšperkovaným zvukovým plánem, na míru komponovanou hudbou i efekty, které dotváří atmosféru. Hlavních rolí se zhostili Andrea Elsnerová, Otakar Brousek, Marek Holý a Jan Nedbal.

Ústřední postavou detektivní komedie Pavučina je milovnice dobrodružných historek Clarissa. Dokud mrtvola objevená u ní v domě figurovala pouze v její, detektivními příběhy ovlivněné, fantazii, bylo vše v pořádku. Jenže jednoho dne se představa zhmotní ve skutečnost, když najde oběť vraždy přímo v salonku svého venkovského sídla. A to ve chvíli, kdy do něj míří její manžel, diplomat, ve společnosti vlivného politika. Aby předešla skandálu, rozhodne se Clarissa za pomoci svých hostů tělo skrýt. Tím však potíže nekončí, naopak. Začíná příběh plný nečekaných zvratů, mnoha podezřelých, falešných stop, skutečného odhalení a také černého humoru.

Kulturní zážitek z pohodlí domova

Audioknižní zpracování nabízí posluchačům v mnoha ohledech podobný zážitek, jako návštěva divadelního prostředí. Velký podíl na tom mají herecké výkony i způsob, jakým probíhalo natáčení. Při něm se ve studiu sešli všichni herci najednou, a tak na sebe mohli bezprostředně reagovat. Prostor měli i pro improvizaci a drobné úpravy textu. Výsledkem jsou autentické a chytlavé dialogy. Mezi protagonisty byla početná skupina herců z Divadla na Vinohradech, kteří se dobře znají a jsou sehraní. I to se projevilo jak na atmosféře ve studiu, tak na finální podobě audioknihy. Jak připomíná režisér Pavučiny Daniel Tůma, při obsazování jednotlivých rolí byla podstatná různorodost hlasů interpretů. Díky tomu se posluchač snadno zorientuje v postavách i toku děje, který má řadu překvapivých momentů.

Příjemný dojem od efektů po hudbu

Do prostředí venkovského sídla, kde se příběh odehrává, se posluchač v mžiku přenese díky precizně zvoleným zvukovým kulisám. Patří k nim bubnování deště nebo zpěv ptáků. Posluchače vtáhnou do děje i další audio efekty podstatných detailů, třeba otevírání záhadné papírové obálky nebo tajné zásuvky. O reálné zvuky v podobě cinkání skleniček nebo škrtnutí zapalovače se přímo při nahrávání postarali sami herci. Stejně jako na jevišti, tak i v nahrávce tyto zvuky působí zcela přirozeně. Dobovou muziku s prvky jazzu složili přímo na míru titulu a jeho audioknižní podobě Karpof Brothers.

Stopáž Pavučiny je téměř 90 minut. Novinku najdete v katalogu na www.audioteka.cz. K dispozici je také členům streamovací platformy Audioteka Klub.

Pavučina je součástí série divadelních her Agathy Christie, které se v Audiotece dočkaly superprodukčního zpracování. Navazuje tak na Poslední víkend a Svědkyni obžaloby. Ještě letos se mohou posluchači těšit na Vraždu na Nilu, která komplet uzavře.

Fotogalerie