Pozor na klíšťata! Maminka tří dětí po prodělané encefalitidě málem ochrnula.

16.08.2023 \\ Zdraví

Příběh paní Kateřiny ze Zlína, maminky dvou dcer (3 a 15 let) a devatenáctiletého syna, začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. Hrdinka se dnes pomalu vrací zpět do normálního života a my jí k tomu můžeme pomoci.

Kateřina si myslela, že dostala chřipku, vyléčila ji a doufala, že to nejhorší má za sebou. Po několika dnech se však onemocnění vrátilo a průběh byl mnohem vážnější. „Zvracela jsem, měla jsem horečky a velké bolesti hlavy. Vůbec jsem v tu dobu netušila, co mě ještě čeká,“ pověděla Kateřina, která se tedy rozhodla navštívit svého praktického lékaře. Dostala předepsané léky na zvracení, které samozřejmě nepomohly, a další den byl opět jen horší. „Cítila jsem se bezvládná, podlamovaly se mi nohy, byla jsem slabá a pak jsem spadla ze schodů,“ svěřila se Kateřina. Při pádu si poranila hlavu a hned zavolala záchrannou službu, která ji převezla na urgentní příjem, kde jí zrentgenovali hlavu, dali kapačku na zmírnění horečky a udělali rozbor krve, ze kterého ale bohužel nic nezjistili, a tak mohl Kateřinu její přítel odvézt zpět domů.

Vozík, vysoké horečky, CT hlavy a ještě čtyři hodiny čekání

„Do bytu mě táhl večer přítel i s dcerkou, nemohla jsem sama udělat ani krok, jak jsem byla slabá. Opět začaly vysoké horečky přes 39, léky ani trochu nezabíraly a já jsem celou noc nezamhouřila oko,“ řekla Kateřina. Ráno se opět vydali do nemocnice, protože potíže neustávaly, ale naopak se zhoršovaly. Na urgentním příjmu čekali 3,5 hodiny kvůli registraci pacientů na přijetí. “„Byla jsem v tak bezvládném stavu, že jsem už musela být na vozíku, a po čtyřech hodinách čekání jsem konečně dostala kapačku, která naštěstí zabrala na horečku, a ještě mi udělali rozbor krve,“ dodává. Z rozboru se bohužel opět nic nedozvěděli, a tak byla povolána neuroložka a ta Kateřinu poslala na CT hlavy a magnetickou rezonanci. Kateřině byly znovu odebrány vzorky krve a mozkomíšního moku a zůstala hospitalizována na neurologii. „Den po hospitalizaci se došlo k výsledku, že trpím zánětem mozku vlivem vážnější klíšťové encefalitidy, a navíc zjistili, že mám centrální kvadruparézu, tedy obrnu všech čtyř končetin, středně těžkého až těžkého stupně,“ zakončila Vyoralová. V nemocnici na infekčním oddělení Kateřina strávila 10 dní a poté se vrátila domů, kde čekala na uvolnění lůžka na rehabilitačním oddělení. Tam musela strávit ještě 15 dní.

Zapojení zpět do normálního života díky terapiím

Po 15 dnech na rehabilitačním oddělení se maminka snaží vrátit do života s rodinou, především se svou malou dcerou, se kterou je ještě na mateřské dovolené, a v tom jí pomáhají terapie v centru Sarema ve Zlíně. „Chůze byla nejistá a o berlích, chůze po schodech nebo klek byly pro paní Kateřinu nemyslitelné. Celková svalová síla byla velmi slabá. Po společné konzultaci jsme si určili cíle, na které jsem se při terapii zaměřili,“ svěřila Jana Galbavá, terapeutka ze Saremy Zlín. Kateřina navštěvovala centrum intenzivně tři týdny a dodnes stále ambulantně dochází na dvouhodinové terapie třikrát do týdne. „Tyto ambulantní terapie absolvuje paní Vyoralová dodnes. Do budoucna by bylo vhodné absolvovat další intenzivní rehabilitace, které jsou však velmi nákladné,“ řekla paní Galbavá.

„Po prvních týdnech intenzivní terapie TheraSuit konceptu paní Kateřina zvládá samostatnou chůzi bez pomocí berlí, schody do prvního patra s dopomocí. Její progres je znatelný od prvního týdne naší společné spolupráce,“ řekla terapeutka. TheraSuit je program, který poskytuje výjimečnou léčebnou tělesnou rehabilitaci pro klienty s neurologickými onemocněními, jako jsou cévní mozková příhoda, dětská mozková obrna, vývojová opoždění, traumatická poranění mozku, meningitida, encefalitida a další. Jeho klíčovou součástí je stabilizační oblek, který využívá pružné gumičky vně oblečku ke zmírnění nerovnoměrného svalového napětí u dětí. Obě ženy vnímají, že všechny cíle stále ještě nebyly dosaženy, a proto je velmi důležité, aby Kateřina i nadále pokračovala v terapiích nejen v Saremě, ale i v domácím prostředí.

Pomozme Kateřině v pokračovaní TheraSuit terapie sbírkou Donio

„Můj zdravotní stav se díky úžasným rehabilitacím v Saremě prokazatelně lepší, jenže léčba není hrazena pojišťovnou, a tak je velice těžké si dovolit v terapiích pokračovat,“ dodala Kateřina ke své léčbě. Kateřina by potřebovala nasbírat 66 000 korun na čtyřtýdenní neurorehabilitační program se sbírkou od Donio.cz. Paní Vyoralová by se díky této finanční podpoře mohla posouvat a pracovat na svém stavu každý den na tříhodinových intenzivních terapiích v centru Sarema. Život se naší hrdince po klíšťové encefalitidě obrátil vzhůru nohama a my bychom ji tímto mohli – doslova – opět postavit na vlastní nohy.

Link na sbírku na Donio.cz, kde se přispívá na léčbu paní Kateřiny:

https://www.donio.cz/podporte-katerinu-v-navratu-do-zivota

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá nervový systém. Toto onemocnění se vyskytuje celosvětově a na člověka se přenáší nejčastěji infikovaným klíštětem. Výjimečně může dojít k nákaze konzumací potravin z tepelně nezpracovaného mléka, sýrů a jogurtů, avšak to má oproti klasickému nakažení lehčí průběh. Inkubační doba encefalitidy je zpravidla 7–14 dní a mívá nejčastěji dvě fáze, a to nejprve chřipkovou, která se projevuje bolestí hlavy a svalů, zvýšenou teplotou, nevolnostmi, nechutenstvím a trvá pár dní. Druhá, následující fáze je onemocnění trvající až tři týdny, při němž se objevuje horečka, zvracení, světloplachost, velké bolesti hlavy a postižení centrální nervové soustavy, což znamená třes, závratě, poruchu paměti a spánku a dezorientaci. U Kateřiny to způsobilo obrnu všech končetin a zánět na mozku.

Centrum Sarema Liberec, s.r.o., poskytuje vysoce specializované neurorehabilitační a rehabilitační služby. Bylo založeno roku 1995. Sídlí v Liberci a působí také v Brně a ve Zlíně a připravuje se otevření nové pobočky v Praze od září. Kromě zdravotní péče centrum nabízí i sociální rehabilitaci a služby fundraisingu. Více informací najdete na stránce www.sarema.cz

Fotogalerie