Úpal není úžeh! Poznejte je včas, mohou totiž způsobit vážné zdravotní komplikace

05.08.2023 \\ Zdraví

Mezi nejčastější letní potíže patří ty způsobené slunečními paprsky – úpal nebo úžeh. Mnoho z nás se mylně domnívá, že se jedná o stejné onemocnění. Není tomu tak – oba stavy se liší ve svých projevech i následcích. Oba jsou však zároveň velmi závažné, a rozhodně není radno je podceňovat. Pokud se totiž onemocnění neřeší včas, může dojít například k poškození mozku i dalších orgánů. V případě příznaků úpalu nebo úžehu je proto třeba ihned zahájit první pomoc. Co ale dělat, pokud lékař není nikde poblíž?

Úpal i úžeh jsou nemoci způsobené vysokými teplotami. Zatímco při úžehu dochází především k přehřátí mozku, úpal dokáže potrápit celé tělo. Oběma nemocemi jsou nejvíce ohroženy děti, senioři a chronicky nemocní lidé. Podceňovat bychom je však neměli ani v případě, že do rizikových skupin nepatříme.

Úpal neboli přehřátí organismu

Úpal je onemocnění typicky způsobené horkem a nedostatkem čerstvého vzduchu. Dojít k němu může nejen během exotické dovolené na prudkém slunci, ale i mimo přímé sluneční záření, třeba v horkých a nevětraných prostorech. „Obvyklá teplota lidského těla je 36,0 až 36,9 °C, při úpalu se ale může vyšplhat až na 40 °C. Tělo následně nezvládá odvádět nadbytečné teplo, což se projeví zvýšenou teplotou, nevolností, suchou a začervenalou kůží nebo zrychleným tepem či dýcháním. Ve vážnějších případech může dojít i ke ztrátě vědomí,“ upozorňuje MUDr. Petra Bomberová Kánská, praktická lékařka pro dospělé a vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7.

Úžeh neboli slunečný úpal

Úžeh je přehřátí mozku, za které může vždy pouze slunce. Mezi příznaky onemocnění patří celková slabost, vyčerpání nebo zvracení.[1] Projevuje se ale i teplou nebo dokonce spálenou kůží.[2] Mezi symptomy úžehu patří i zvracení a horečka. „Na dovolené doporučuji řídit se jednoduchými pravidly, kterými lze úžehu i úpalu zabránit. Neměli bychom zapomínat na pravidelný pitný režim. Vhodné je také vyhnout se přímému slunci a opalovat se ideálně třeba pod slunečníkem nebo ve stínu. Nezbytná je i pokrývka hlavy,“ říká MUDr. Petra Bomberová Kánská.

Lékař poradí s přehřátím i na dálku

Léčba úžehu i úpalu je velmi podobná – klíčový je odpočinek v chladné místnosti a dostatečný přísun čerstvého vzduchu a tekutin. Odpočívat bychom měli vleže se zdviženýma nohama. Důležité je i dostatečně pít – vhodná je voda, neslazené čaje i minerální nápoje. Ty bychom ale měli popíjet jen v malých doušcích, aby tekutiny nevyvolávaly zvracení. Úlevu mohou přinést i studené obklady na čelo nebo chladivá koupel. V případě zhoršení stavu je nezbytné ihned vyhledat lékařskou pomoc nebo přivolat zdravotnickou záchrannou službu.

Ne vždy ale máme lékaře nablízku, nebo si v exotické cizině nevíme rady, na koho se obrátit, či jak své potíže místnímu lékaři popsat. V takovém případě můžeme využít odborné konzultace s lékařem na dálku a v češtině, například prostřednictvím aplikace mojeEUC, která nabízí přístup ke službě Lékař online 24/7. Skrze tuto platformu se s praktickým lékařem lze spojit pomocí chatu nebo videohovoru kdykoli a odkudkoli.

[1] https://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/upal-a-uzeh/

[2] https://www.ftn.cz/upal-a-uzeh-816/