Absolventi často přichází s nepřiměřenými nároky

30.07.2023 \\ Byznys

Pracovní trh se stále vyvíjí. Primárně reflektuje na potřeby zaměstnavatelů, ale  ovlivňuje ho i celá řada nových proudů, na které neumí systém vzdělávání rychle reagovat. Trendy dnešní doby nepřímo vychází z potřeb globální ekonomiky. Významnou roli samozřejmě sehrávají i další faktory jako jsou dopady recese či konkurenční boj, který často vede k přesunu „tovární“ základny do regionů, který skýtá podnikatelům výhodnější podmínky, což nejčastěji zaznamenáváme například v automobilovém či textilním průmyslu.

„Zaměstnavatelé preferují absolventy se středním odborným vzděláním, ale naráží  na demografický vývoj. Obecně se v České republice zvyšuje průměrný věk pracovníků a počet kvalifikovaných absolventů je v mnoha regionech nedostačující. Bohužel nepokrývá ani potřeby náhrady za pracovníky, kteří odchází do důchodu,“ popisuje současnou situaci na trhu práce Roman Kučera, generální ředitel personální agentury MAXIN´S Group, která patří mezi lídry na  středoevropském trhu.

Nedostatek absolventů vede postupně firmy ke snižování nároků. Co bylo dříve podmínkou, je dnes často už jen výhodou a už vůbec ne nezbytností. Každý personalista, když prochází životopisy, kvituje, když uchazeč má za sebou odbornou stáž či jako brigádník pracoval v oboru. „S otevřenou zaměstnavatelskou náručí ve svých týmech firmy vítají a oceňují mladé samostatné lidi, kteří mají dobrou znalost technologií a pracovních postupů, dobře se orientují ve změnách, které přináší každý obor v rámci svého vývoje. Stále platí, že jazyková vybavenost a dobré komunikační dovednosti jsou výhodou,“ potvrzuje Roman Kučera.

Řada absolventů však přichází na pohovory s nereálnými představami o pracovní pozici, má přehnané požadavky na mzdu, zajímá se především o benefity a zda je možnost pracovat home office. „Pokud je zaměstnavatel ve velké nouzi, stane se, že přijme i absolventa s nedostatečnými pracovními návyky, s absentující sebereflexí, poněkud nižší odpovědností i za cenu, že se vystavuje  riziku, nabourání dobře fungujícího pracovního týmu,“ říká  Roman Kučera  a dodává: „Přesto i takový absolvent dostane šanci a je jen na něm, jak odpovědně k této příležitosti přistoupí. Ve zkušební době, která je na prověření absolventa zpravidla dostačující, ho pak zaměstnavatel přiměřeně prověřuje, jak se na pracovní  prostředí adaptoval a rozhodne se, zda zaměstnanec zůstane či se s ním bude muset nakonec rozloučit,“ uzavírá téma o absolventech generální ředitel personální agentury MAXIN´S Group.