Originální audioknižní jízda s Petrem Kolečkem a Jakubem Prachařem

11.07.2023 \\ Knihy/Výstavy

Hádky s manželkou. Únosy. Vlci, co tě chtějí sežrat. Hemoroidy. Šlapky. I to je život kamioňáka Franty z bláznivého komediálního audioseriálu Tirák. Vezme vás na místa, kde jste zaručeně ještě nikdy nebyli. A přesvědčí vás, že ani síť evropských dálnic není tak komplikovaná jako mužská duše.

Franta jezdí tirákem pro speditérskou společnost a doma na Kladně na něj čeká žena, malý syn a rozverná dospívající dcera. A tak zatímco Franta tráví čas na norských pumpách, v zemi piva a klobás, ale především pak ve svých spletitých myšlenkách, doma se mu postupně hroutí manželství. Co je ale Franta ochotný pro svou rodinu obětovat? Jak zareaguje, když jde opravdu do tuhého? Kolik lososa se vejde do Trondheimu? A co mají vlastně v Holandsku všichni s těmi kapustičkami?

Šestidílný audioseriál přináší ostrý humor, skvělé dialogy a nezapomenutelné situace. Autorem námětu a scénáře je Petr Kolečko, který se ujal i režie. V tomto směru jde o jeho audioknižní debut. V hlavních rolích se představí Jakub Prachař a Jana Stryková. Jejich seriálovými dětmi jsou Kateřina M. Fialová a Alex Mojžíš. Často uslyšíte také Jiřího Vyorálka coby šéfa spedice, který je nadřízeným Franty. K dalším interpretům patří Petra Bučková, Jakub Žáček, Leoš Noha nebo Denisa Nesvačilová. 

Scénáře se upravovaly do poslední chvíle před natáčením i podle aktuálního obsazení, aby dialogy interpretům dokonale sedly. Herci tak na sebe dokázali pohotově a s vtipem reagovat. Spolu s režisérem navíc dospěli k tomu, že v každé zemi, kterou Franta navštíví, budou jednotlivé postavy mluvit česky, ale s charakteristickým elementem přízvuku místního jazyka – tedy například v Norsku slyšíte češtinu s norským přízvukem. Posluchači se mají rozhodně na co těšit.

Jako v kabině tiráku

Tirák vznikl exkluzivně pro Audioteku, největší audioknižní platformu v Česku. Její realizační tým se postaral o takzvané superprodukční zpracování, které je kromě hereckých výkonů založené i na špičkovém zvukovém plánu a zajímavých audio efektech.

„Při zvukové práci a dramaturgii pro nás byla důležitá autentičnost a také to, aby se divák v ději jasně orientoval. Takže například pro vytvoření reálné zvukové kulisy jízdy tirákem, kde se výrazná část děje odehrává, jsme tuto zvukovou stopu natáčeli v jedoucím tiráku – a následné dialogy ze studiové nahrávky stylizovali tak, aby se posluchač ocitl v malém prostoru kabiny. Většinu dalších ruchů jsme pak nabírali způsobem, který je typický zejména pro filmovou tvorbu. Probíhá to tak, že se ruchaři dívají na filmový obraz a v reálném čase k němu pomocí různých rekvizit vytvářejí a zaznamenávají zvukové efekty. My jsme si pouštěli sestříhané dialogy a přímo k nim dotáčeli ruchy, které k daným scénám tvoří zvukovou kulisu,“ vysvětluje Bojan Bojič, mistr zvuku, který je u Tiráku zodpovědný také za zvukový plán, hudbu, mix dialogů a postprodukci.

Od konce června k poslechu pro všechny

První díl Tiráku uvedla Audioteka na začátku června v rámci Audioteka Klubu. Od 29. 6. 2023 je Tirák k zakoupení pro všechny v katalogu Audioteky.

Více na www.audioteka.cz

Fotogalerie