Krásná a svěží s bylinkami? Máme pro vás tipy pro vlasy, pokožku i zažívání!

08.07.2023 \\ Zdraví

Milujete jarní bylinky a pořídili jste si zásoby mladých kopřiv, listů břízy či květů lípy? Poradíme, jak je správně uchovat a jak díky nim i dalším darům přírody vyladit letní formu. Užitečné vám budou při péči o unavené vlasy. Oceníte je i při boji s pocením a zbytečně zadržovanou vodou.

Čaje, nádivky, ale i mastičky z čerstvých bylin jsou po zimě příjemnou vzpruhou. Nyní už je však sběr jarních léčivek u konce, takže je čas je nejen správně uskladnit, ale především vsadit na jejich sílu v sušené formě.

Igelitový pytlík ano, na papírový pozor

Než bylinky uskladníte, raději se přesvědčte, že jsou skutečně suché. Pokud ještě nejste zkušení bylinkáři, může se vám hodit obyčejný igelitový sáček. Malou část bylinek do něj uzavřete a pokud se pytlík během několika hodin ani trošku neorosí, zdá se, že máte vyhráno. Pro samotné uchování bylin už pochopitelně volte jinou výbavu. Ideální jsou plechové krabice či nádoby z tmavého skla. Použít můžete i plastové potravinářské nádoby, které jdou pořádně uzavřít. Zvolenou nádobu předem důkladně umyjte a osušte. Vizuálně lákavou volbou jsou látkové sáčky, ty však zpravidla bylinky neochrání před vlhkostí, a proto se pro jejich dlouhodobé uchování nehodí. Totéž platí pro papírové sáčky.

I když bylinky často používáte ve směsích, skladujte je vždy odděleně a nezapomeňte si na obal označit nejen druh, ale i dobu sběru. Nádoby umístěte na suché temné místo se stálou teplotou, ne vyšší než pokojovou. Bylinky v nich chraňte před světlem, a ještě důkladněji před přímými slunečními paprsky. Dobře uskladněné sušené bylinky vám bez problémů vydrží v řádu měsíců. Určitě je ale budete potřebovat mnohem dříve.

Zářivé vlasy, oslnivá postava

Právě kombinace břízy, kopřivy a petržele je v teplých, téměř letních dnech skvělá pro péči o suché, unavené vlasy, kterým pomůže dodat sílu a lesk. „Potřebovat budete hrst březového listí, hrst natě petržele a dvě hrsti mladých kopřiv. Množství platí jak pro čerstvé, tak pro sušené bylinky. Vložte je do velkého hrnce, přilijte čtyři litry vlažné vody a nechte přes noc louhovat. Druhý den směs přiveďte k varu, přeceďte a nechte vychladnout. První polovinu použijte na oplach vlasů před umytím šamponem, druhou půlku použijte poté, co z vlasů smyjete šampon, radí zkušená bylinkářka Dita Oškerová.

Stejně jako zářivé vlasy na sluníčku vynikne v létě i vaše postava. Pokud ji na poslední chvíli chcete vyrýsovat do plavek, mohou se vám bříza, petržel a kopřiva zase hodit. Spolu s jalovcem jde totiž o rostlinky, které podpoří správnou činnost ledvin a vylučování, a to i v případě vody, která může být v organismu někdy přebytečná. V praktické formě tobolek si extrakt z těchto bylin můžete dopřát díky doplňku stravy Liftea Bylinky na odvodnění forte. Jde
o výrobek české značky a v jeho složení najdete i biotin, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy a psychiky, ale i k udržení normálního stavu pokožky a vlasů. Baleni o 30 tobolkách pořídíte za přijatelných 169 Kč. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Svěží i v teplých letních dnech

Příjemný dojem z prosluněného dne spolehlivě zkazí nevzhledné známky potu. A jsou to opět bylinky, které vám pomohou udržet tento přirozený jev v rozumné míře. Dokonce i v situacích, které bezprostředně nesouvisí s vyššími venkovními teplotami. Patří k nim například noční pocení v období menopauzy. Za pomoci bylinek si můžete nachystat třeba zklidňující koupel. „Postup je jednoduchý. Ze 100 gramů sušené natě šalvěje lékařské, 25 gramů sušené natě yzopu lékařského a stejného množství sušeného květu lípy srdčité připravíte směs, jejíž tři hrsti vložíte do mísy a přelijete čtyřmi litry vroucí vody. Necháte přibližně 15 minut louhovat a přecedíte přes jemné sítko. Výluh nalijte do napuštěné vany a dopřejte si třicetiminutový relax,“ upřesňuje Dita Oškerová. Nekoupejte se však těsně před tím, než půjdete spát. Dejte tělu trochu času, aby se po teplé lázni postupně a přirozeně ochladilo.

Pokud jsou zrovna parné dny, kdy představa koupele není příliš lákavá, můžete si výtažky ze šalvěje a yzopu pořídit jako tobolky. Přináší je doplněk stravy s výstižným názvem Liftea Šalvěj+yzop. Z pohodlí domova ho snadno objednáte na www.liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Příjemně strávené prázdniny

Netradiční gurmánské zážitky, ale i častější změny prostředí mohou být výzvou pro vaše zažívání. Chcete-li si pročistit organismus, vyzkoušejte lahodnou směs připravenou z 50 gramů sušené natě celíku zlatobílu, 25 gramů natě přesličky rolní a 25 gramů natě rdesna ptačího. Zarovnanou polévkovou lžíci směsi zalijte 250 mililitry vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Poté sceďte – a ještě teplé popíjejte. Čaj si můžete dopřát třikrát denně. Tato pitná kúra na pročištění organismu, kterou doporučuje Dita Oškerová, může trvat až 6 týdnů. 

Podpořit normální trávení a vylučování vám pomůže tekutý doplněk stravy Liftea LaxAktiv, který obsahuje fíkovou a švestkovou šťávu v kombinaci s tzv. arabskou gumou, což je pryskyřice získávaná z některých akácií. Nechybí v něm ani vláknina ze semen jitrocele indického, kterou možná znáte spíše pod názvem psyllium,
a inulin z kořene čekanky. Více o něm najdete na www.liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Fotogalerie