Hit dánského království i u nás: postýlka, která roste spolu s dětmi

17.01.2018 \\ Design/Domov

Zaoblené rohy, elegantní a čisté linie, kvalitní dřevo, nadčasový styl i jemné detaily v podobě efektních kožených úchytek a vyfrézovaných věšáků. Vše zároveň funkční, praktické a také zářivě optimistické a hezké, jak jenom skandinávský design umí být. Taková je značka minimalistického dánského nábytku pro děti Oliver Furniture, který se v těchto dnech nově objevuje v České republice. Nábytek dostupný zatím zejména na severu a na západě od našich hranic se tak poprvé v celé šíři představuje na trhu ve střední Evropě. „Hitem je zejména dětská postel tři v jednom, kterou lze nastavit do tří různých velikostí,“ říká Šárka Richtrová z pražského studia Viabel, které dánskou značku exkluzivně zastupuje.

Postýlka Mini+ je unikátní tím, že se dá upravit do tří dalších, rozměrově odlišných postelí. Nastavit ji lze podle toho, jak dítě roste: od miminka, až po devítileté dítě. A pokud se přidá další díl, vznikne z ní polovysoká postel pro teenagera, kterou lze využít jako současně i jako hrací kout či další úložný prostor. „Do dětských pokojů jde o velmi hezké, praktické a také ekonomické řešení. Tahle novinka na trhu má určitě budoucnost,“ dodává Šárka Richtrová, jejíž studio Viabel se víc než dvanáct let specializuje právě na navrhování a zařizování dětských pokojů a heren.  

Skandinávský duch bezpečí a pohody

Nábytek Oliver Furniture má čistý a jednoduchý design. Představuje se v kombinaci bílé barvy a dřevěného masivu. Odráží tak design země, jejíž obyvatelé milují a ctí přírodu. A kde žijí i podle statistik nejšťastnější lidé v Evropě. Styl elegantního a praktického nábytku evokuje vzpomínky na čas strávený v rodinném kruhu, kde se lidé cítí v bezpečí a v pohodě. Všechen nábytek je vyroben v továrnách v Evropské unii a je z kvalitního dřeva, pocházejícího výhradně z evropských lesů. A podle skandinávské tradice je vždy vytvořen tak, aby přetrval celé generace.  „Sám výrobce na něj dává až pětiletou záruku. Což je u dětského nábytku velmi neobvyklé. Ale určitě ví, proč to dělá,“ uvádí Šárka Richtrová.

Rozsvícená bílá

Barevně jednoduchý design dánského nábytku se dá podle Richtrové rozsvítit barevnými doplňky, tapetami a světýlky. „S jednoduchým minimalistickým designem se dá zajímavě pracovat a lze ho hezky sladit s doplňky do jednotného, esteticky i prakticky optimálního výsledku. Barevné kompozice rádi vytváříme přímo pro konkrétní pokojíček a ještě raději u toho máme kromě rodičů i děti, které do navrhování vnášejí často velmi dobré nápady. Čistá univerzální bílá se dá kombinovat se škálou mnoha pastelových barev, ze kterých lze vytvářet krásně sladěné kombinace,“ říká Šárka Richtrová.

www.viabel.cz

Značku Oliver Furniture založil v roce 2003 truhlář a designér Søren Rørbæk a vložil do ní to nejlepší ze skandinávské tradice: jednoduchost a čistotu linií, vysoce kvalitní řemeslo a funkční design. Nábytek určený pro snadný život moderní rodiny připomíná, že štěstí i krása jsou vlastně velmi prosté. A že i bydlení nám může přivoalt pocit bezstarostných letní dnů, modrého nebe, spršek mořských vln, lesního chladu i pohodlí a klidného času stráveného s přáteli a rodinou. Firma sídlí na severu Kodaně a vedle domovského Dánska a blízkého Švédska a Norska je značka zastoupena zejména ve vybraných obchodech v západní Evropě (Německo, Holandsko, Belgie, Velká Británie, Rakousko, Itálie, Španělsko). Výjimku dosud tvořila pouze Varšava a nyní se nově nábytek Oliver Furniture začíná prodávat také v Praze.

Fotogalerie