Natáčí se film Dům v lukách s Klárou Melíškovou a Karlem Rodenem

13.06.2023 \\ Film/TV

V polovině května tohoto roku začalo natáčení nového filmu Dům v lukách režisérky Terezy Kotyk. Jde o rakousko-český koprodukční snímek, který se téměř celý natáčí na jižní Moravě.

Ve filmu se objeví například Klára Melíšková, Karel Roden, Elizaveta Maximová nebo syn Vladimíra Dlouhého Jiří Dlouhý či dcera Kláry Melíškové Antonie Hlavicová. Do kin by měl snímek dorazit příští rok.

Za silným příběhem snímku stojí rakouská režisérka s českými kořeny Tereza Kotyk, jejíž maminka emigrovala z Československa do Vídně v 70. letech. Režisérka, která se narodila v Praze, vyšla při tvorbě scénáře z rodinného příběhu a stejně jako její hrdinka Hana hledá své české kořeny.

Filmaři natáčí většinu filmu v Čechách, nyní na několik týdnů obsadili místa v obcích Jaroslavice u Znojma, Zbraslav na Moravě, Moravský kras, dalšími natáčecími místy jsou také bývalý hraniční přechod Hatě, Rudické propadání či Ernstbrunn a Vídeň v Rakousku. Za zmínku stojí fakt, že zámek v Jaroslavicích si režisérka vybrala jako filmový velký dům, který představuje mimo jiné hostinec a statek její babičky.

„Mám velkou radost, že s Terezou Kotyk společně pracujeme i na jejím druhém filmu. Na rozdíl od Doma je tady (Home is Here) je Dům v lukách skoro celý natáčený u nás v České republice, s českými herci, které jsme si pro dané role vysnili. Je to tedy splněný sen a na film se už teď moc těším,“ svěřila se producentka snímku Karla Stojáková

Natáčení filmu podle pravidel green filmingu se bude realizovat do 23. června převážně v Jihomoravském kraji (22 natáčecích dnů z celkem plánovaných 27) a diváci se mohou těšit na známé české herce jako jsou Klára Melíšková, Karel Roden, Magdalena Borová, Elizaveta Maximová, Pavla Beretová, Dana Pešková nebo Přemysl Bureš či Michal Isteník.

Premiéra filmu v kinech je prozatím plánována na první polovinu roku 2024.

Finančně podpoř

Synopse:
Tři ženy, tři generace jedné rodiny, které spojuje dům v lukách.

Když se Hana, mladá chovatelka vlků z Vídně, vydá po stopách uprchlého vlka přes hranice do České republiky, nečekaně se vrací na místo, jehož tabuizovaná minulost stále traumaticky zasahuje její generaci. Tady, ve starém domě v lukách své rakouské babičky Viktorie, se setkává se svou matkou Miriam a ocitá se takříkajíc mezi "vlky", kteří v roce 1945 vyhnali její rodinu ze smečky. Dokáží Hana a Miriam tento osudový kruh přerušit? Příběh o odvaze žen napříč generacemi a hranicemi vychází ze životního příběhu režisérky Terezy Kotyk.

Film byl podpořen: Austrian Film Institute, Vienna Film Fund, Lower Austria Regional Fund, Jihomoravský filmový fond, Státní fond kinematografie ČR. Výroba filmu byla podpořena Českou republikou prostřednictvím Státního fondu kinematografie z programu filmových pobídek a vzniká ve spolupráci s filmovou kanceláří Brno Film Office.

Hrají: Jeanne Werner, Klára Melíšková, Susanne Michel, Karel Roden, Jiří Dlouhý, Anton von Lucke, Dana Pešková, Elizaveta Maximová, Magdalena Borová, Adam Mašura, Kateřina Zemanová, Antonie Hlavicová, Přemysl Bureš, Tereza Marečková, Pavla Beretová, Zdeněk Junák, Michal Isteník

Fotogalerie