Po úspěšných Stařících natáčí Ondřej Provazník film Sbormistr

11.06.2023 \\ Film/TV

Když před čtyřmi lety získal snímek Staříci deset nominací na Českého lva, pracoval už jeho spolurežisér a spoluscenárista Ondřej Provazník na svém dalším filmu. A ten právě nyní realizuje. Jmenuje se Sbormistr a v hlavní roli představí teprve třináctiletou Kateřinu Falbrovou.

„Měl jsem jeden speciální zážitek, o kterém jsem dlouho přemýšlel, že bych ho chtěl nějak zpracovat. Na jeho základě jsem vymyslel příběh třináctileté Karolíny, která se snaží uspět v elitním pěveckém sboru. Na začátku je Karolína takový nenápadný outsider, který se chce přiblížit úspěšnější starší sestře, ale postupně se jí začne překvapivě dařit. Zrádnost její cesty je v tom,  že se musí vyrovnat nejen konkurentkám ve sboru, ale také zaujmout sbormistra,“ popsal režisér Ondřej Provazník, jak začal film Sbormistr v roce 2018 vznikat. Příběh tak divák bude vnímat především očima mladé zpěvačky oslněné svým snem, která si však ve svém věku nemůže být vědoma všech následků svého usilování o jeho naplnění.

Ve filmu, jehož natáčení začalo letos v lednu v Krkonoších a dotočen bude na podzim v New Yorku, se objeví mimo jiné Juraj Loj, Ivana Wojtylová, Zuzana Šulajová nebo Anna Kameníková. Hlavní sesterskou dvojici ztvárnily třináctiletá talentovaná Kateřina Falbrová
a neméně nadaná, patnáctiletá Maya Kintera. Ta se objevila například už ve snímku Buko režisérky Alice Nellis. Cesta dívek k hlavním rolím ve filmu byla tak trochu vysněná. „Vždycky jsem chtěla být herečka, ale chodila jsem jenom na castingy. A pak za námi jednou do sboru přišli filmaři, že hledají herečky do filmu. Šla jsem to vyzkoušet, dostala jsem se do druhého kola a potom mi zavolali, že mi dali hlavní roli,“ popisuje s úsměvem teprve třináctiletá žákyně 7. třídy. „Přijde mi, že je mi ta role hrozně podobná, vlastně jsem se na to ani moc nepřipravovala, dodala Kateřina Falbrová, jež má za sebou zatím kolem 30 natáčecích dnů.

To představitel sbormistra Juraj Loj má už mnohem více zkušeností před kamerou. Diváci jej mohou znát například ze snímků Prezidentka nebo Šarlatán, kde byl za svou roli také nominován na Českého lva. „Ve filmu vedu celý sbor a připravuji ho na turné po Americe. Sám jsem chodil devět let na housle a zpěv jsem měl ve škole, takže nějaký hudební základ mám, ale na natáčení jsem se pečlivě připravoval. Na place je se mnou reálný sbormistr Petr Louženský a neskutečně mi pomáhá. Zároveň jsem se pět měsíců učil dirigovat u Tona Popoviče na Slovensku, a potom jsem jezdil do Prahy právě za Petrem, dodal herec.

Tvůrci snímku o dvou sestrách a jejich snech mají za sebou natáčení v Brně, v Jizerských horách, v Orlických horách, v Krkonoších, v Praze a aktuálně skončila část natáčení v Mladé Boleslavi, kde vznikaly davové scény. V místním kulturním domě se tak sešlo v minulých dnech na 400 herců, komparzistů a členů štábu. Na podzim se potom tvůrci vydají natáčet výjezd sboru do New Yorku. Příští rok by potom měl snímek Sbormistr dorazit do českých kin.

Synopse:

Svět dospívajících zpěvaček, prestižní koncerty a turné po vysněné Americe, to je proslulý dívčí sbor, do nějž se na začátku 90. let touží dostat i třináctiletá Karolína. Během přelomové sezóny se musí vyrovnat s nadanými konkurentkami včetně své starší sestry Lucie a získat si přízeň obdivovaného sbormistra. Křehké našlapování okolo tvůrčího vztahu s autoritou, jejíž metody není schopna Karolína dohlédnout, se může ale snadno vymknout…

Obsazení:

  • Karolína (13) / Kateřina Falbrová
  • Karolína (27) / Lucie Ingrová
  • Sbormistr Mácha / Juraj Loj
  • Lucie (15) / Maya Kintera
  • Lucie (29) / Mariana Čížková
  • Matka Karolíny a Lucie / Zuzana Šulajová
  • Otec Karolíny a Lucie / Marek Cisovský
  • Matka sbormistra / Ivana Wojtylová
  • Judita (15) - Anna Michalcová
  • Judita (29) - Anna Kameníková
  • Katka (15) - Anežka Novotná
  • Katka (29) - Martina Jindrová
  • Anna (15) - Markéta Kühnová

Premiéra: 2024

Žánr: drama

Délka: cca 100 min

Země: ČR/SK

Výrobu filmu podpořili: Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond (SK), Eurimages, Jihomoravský filmový nadační fond

Fotogalerie