Poplavte na pomoc s ALS! Prague City Swim se koná v sobotu 10. června

09.06.2023 \\ Premiéry/Pozvánky

V sobotu, 10. června 2023, proběhne v Yacht Clubu CERE v pražském Podolí už pátý ročník charitativní akce Prague City Swim. Pacientská organizace Alsa zve zdatné i rekreační plavce k účasti na unikátním závodě a jedinečné možnosti protáhnout tělo ve vodách Vltavy blízko centra Prahy. Účast přislíbili i čeští profesionální sportovci a řada známých osobností, mezi nimi např. Dana Morávková, David Kraus, Daniela Peštová nebo Daniela Písařovicová. Připraven je i bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi, kteří si jen chtějí společně užít aktivní den.

Trasa i disciplína pro profesionální plavce i jen tak pro zábavu

Připravená závodní trasa se startem u jachtařského klubu měří 1600 m pro profesionály a 800 pro plavce, kteří chtějí plavat pro radost ve svém tempu. Zúčastnit se mohou i děti. Účastníci mohou zvolit libovolný plavecký způsob, ti, co plavou na 800 metrů mohou navíc plavat i v originálním kostýmu a soutěžit o nejkreativnějšího plavce. Prague City Swim je rozdělený na 8 plaveckých vln a každá plave za jednoho pacienta s ALS. Samozřejmostí je zázemí pro závodníky – skříňky na odložení věcí a možnost využít sprchy po závodu. Po celou dobu konání akce je pro ně připraveno i občerstvení. Startovné je k zakoupení online za zvýhodněnou cenu, na místě bude jeho cena vyšší. Veškeré informace o akci najdete ZDE.

Podpora známých osobností

Mnoho závodníků láká možnost poměřit své síly ve Vltavě s profesionálními českými sportovci. Ambasadorkou závodu je česká znakařská jednička Simona Kubová. „Propojení plavání a podpory pacientů mi přijde skvělé. Pro pacienty s ALS je navíc plavání doporučováno, dává to tedy smysl. Většinou se pro dobrou věc běhá, jsem ráda, že je tu i plavecký závod a ráda ho podpořím. Doufám, že se v sobotu 10. června uvidíme na startu s co největším počtem lidí,“ říká plavkyně Simona Kubová. Účast na závodu přislíbili i další sportovci, například David Svoboda nebo Martina Pechová.

Vybrané peníze pomohou pacientům s ALS

Cílem Prague City Swim je podpora pacientů s ALS a edukace o tomto závažném onemocnění. Při ALS dochází k postupné ztrátě kontroly nad svaly, pacientům nakonec zůstává pouze pohyb očí. To vše při plném zachování psychických a mentálních schopností. Peníze, které se startovným a návštěvou akce podaří vybrat, poputují na pomoc českým pacientům s ALS. Budou použity na osobní asistenci, pomoc fyzioterapeuta a činnost koordinátorek multidisciplinárního týmu, který za pacienty dojíždí. Vybrané finance budou také rozdělené mezi 8 statečných pacientů, kteří jsou ambasadory jednotlivých plaveckých vln.

Co je ALS

Amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o schopnost pohybu, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemoc může postihnout kohokoliv, doba přežití se udává mezi 3 až 5 lety po stanovení diagnózy. Prevalence onemocnění v České republice se odhaduje na 6 až 8 případů na 100.000 obyvatel. Jedněmi z nejznámějších pacientů byli astrofyzik Stephen Hawking, bývalý český premiér Stanislav Gross nebo fotbalista Marián Čičovský.

O ALSA z.s.

Spolek ALSA je organizace sdružující pacienty a profesionály se zájmem o ALS. Jedná se o unikátní projekt, který realizuje jako jediná organizace v České i Slovenské republice.  Posláním ALSA je pomáhat pacientům poradenstvím, konzultacemi vhodných terapií, vytvořením specializované půjčovny pomůcek, rekondičními pobyty, výjezdy specialistů do domovů nemocných aj. Největším cílem projektu je vytvoření specializovaného centra pro tyto nemocné, jako je to v jiných zemích. Více na www.zsalsa.cz

Fotogalerie