Novodobí Nomádi míří na brněnské výstaviště

16.01.2018 \\ Cestování

Velkým tahákem lednových veletrhů GO a Regiontour a hlavně festivalového pavilonu F bude projekt Nomádi. Rozhodně jste o seriálu zpravodajského portálu Lidovky.cz už slyšeli. V lednu budete mít možnost se s některými dobrodruhy, kteří po celém světě cestují na vlastní pěst, v nezvyklých vozech a často po neobvyklých místech planety, setkat osobně. Zde je malá ochutnávka toho, co uvidíte a uslyšíte.

Projekt Bronco namiesto hotela

Martin Remiš je slovenský architekt, který si už v dětství zamiloval pravý americký koráb silnic: Ford Bronco. Není divu, že se svojí ženou Zuzanou vyrazil na poněkud neobvyklou svatební cestu. Trvala půl roku a zavedla je na Sibiř a do Mongolska. Cestu absolvovali, jak se dá tušit, ve Fordu Bronco, pro který si nechali postavit speciální expediční nástavbu podle vlastního návrhu. Konstrukce prošla zatěžkávací zkouškou v podobě těžce průjezdného terénu i sibiřský mrazů. Vůz si návštěvníci veletrhu budou moci prohlédnout v expozici.

Projekt Aviou

Na první pohled to vypadá jako hodně špatný nápad: vezmete obytnou Avii A30 z roku 1974, najdete si pokud možno hodně vzdálenou destinaci s nejistým stavem silnic (pokud tam vůbec nějaké silnice jsou) a vyrazíte na cestu s vidinou maximální rychlostí 85 kilometrů v hodině. Jenže Vojta Wertich a jeho přátelé dokázali, že to jde. Nejprve avií dojeli do Mongolska, pak na sever Evropy a také do severní Afriky. Jejich poslední expedice je zavedla do Jižní Ameriky. Tam Amálka, jak láskyplně letitému expedičnímu stroji říkají, čeká na další dobrodružství, které začne za pár měsíců.

Expedice Čezetou kolem Afriky

Martin Magnusek oprášil v garáži socialistický motocykl značky ČZ, který tam stál zapomenutý několik dlouhých let. Řekl si, že "Číza" nepatří do starého železa a aby to dokázal, vyrazil v roce 2015 na cestu napříč Afrikou. Po pěti měsících dorazil na Střelkový mys - nejjižnější místo černého kontinentu. Letos se do Afriky vrátil a putoval jinou cestou zpět na sever. Jeho stroj jej opět bezpečně dopravil přes celý kontinent.

Projekt Hugo a my

Hugo je nenápadná dodávka, jakých po Evropě jezdí desítky tisíc. Ona se zabývá marketingem, on se pohybuje kolem filmu a videa. Jednoho dne se přestěhovali i se svým psem do dodávky a vyrazili z Prahy. Na cestě kromě poznávání nových míst fotili, natáčeli dronem a pracovali. O svém životním stylu digitálních nomádů vedli
pečlivě udržované webové stránky, kam zaznamenali dobrá místa na přenocování i životní náklady. Z jejich statistik mimo jiné vyplývá například, že za jídlo denně utráceli 273 korun.

Foto: Nomádi

Fotogalerie