ELTON SPORT 2023 L.E.

05.05.2023 \\ Krása

V historii novoměstského hodinářského podniku najdeme řadu legendárních modelů. Hodinky s názvem ELTON SPORT jsou bezpochyby jedním z nich. Aktuální novinka českých hodinářů je poklonou tomuto klasickému sportovnímu modelu.

Motivací ke vzniku původních hodinek ELTON SPORT se stal úspěch a popularita modelu ORLÍK. Když se tehdejší ministerstvo obrany přesvědčilo, že na schopnosti a um novoměstských hodinářů se může opravdu spolehnout, přišlo koncem 60. let s novým úkolem. Dodat dalších 600 kusů vodotěsných hodinek. Protože se v podniku právě v té době uvažovalo o vytvoření sportovních hodinek pro širokou veřejnost, spojilo vedení oba cíle v jeden. Konstruktéři museli překonat řadu malých i větších problémů, výsledek ale stál za to. ELTON SPORT se stal prvním z řady úspěšných sportovních vodotěsných hodinek z Nového Města nad Metují, pro které se vžil název „sportky“.

Od té doby sice uplynulo více než půl století, ikonický design však inspiruje dodnes. ELTON SPORT 2023 jsou odolným sportovním modelem, který v mnohém navazuje na slavného předchůdce, technologie a materiály jsou však ryze současné. Odolné nerezové pouzdro klasických tvarů zdobí výrazný modrý číselník s dobře čitelnými žlutými indexy. Sportovní vzhled hodinek podtrhuje kontrastní otočný kroužek se sestupnou stupnicí a lumi bodem i kaučukový řemínek s nápaditým designem.

 

Hodinky jsou osazeny manufakturním strojkem PRIM s ručním nátahem, který společně s nápisem Czechoslovakia na číselníku odkazuje na legendární model z roku 1969. Vodotěsnost 6 ATM má svůj symbolický význam. Hodinky byly v 60. letech původně odzkoušeny na 5 ATM, zadavatel však trval na zvýšení této hodnoty. Aby se v tehdejším národním podniku ušetřilo, použila se již vyrobená víka, pouze se číslice 5 přerazila číslicí 6. Vznikla tak pověstná „eltonská šestka“, která z hodinek vytvořila mimořádně vyhledávaný sběratelský kousek. 

Limitovaná edice ELTON SPORT 2023 bude vyrobena v počtu 50 kusů.

Jak vznikl název ELTON

Proč první československé sportovní civilní hodinky měly na číselníku jméno ELTON? Novoměstská továrna se právě v té době osamostatňovala od Chronotechny Šternberk. Vedení prosazovalo nový název ELTON a tyto hodinky se tak staly prvním výrobkem, kterým se podnik chtěl prezentovat. Nakonec však zůstalo jen u tohoto modelu, další verze už nesla nápis PRIM SPORT.

Samotné slovo ELTON se podle vzpomínek autora loga PRIM, konstruktéra Josefa Žida, zrodilo v hlavě tehdejšího ředitele závodu. Ten jej v 60. letech použil pro prototyp ladičkových hodinek. Zaposlouchal se do tichého bzučení strojku s elektrickou baterií, který vydával specifický tón – ELektrický TÓN - a název byl na světě. Ladičky se nakonec neprosadily, jméno ELTON je však spojeno s výrobou hodinek v Novém Městě nad Metují dodnes.

www.prim.cz

Fotogalerie