Jiří Vejdělek natáčí Aristokratku ve varu

16.04.2023 \\ Film/TV

Po úspěchu komedie Poslední aristokratka, kterou před čtyřmi lety vidělo v kinech přes půl milionu diváků, se tvůrci rozhodli natočit pokračování příběhu rodiny Kostkových z Kostky. Snímek, jehož předlohou je další z knih úspěšného spisovatele a kastelána Evžena Bočka, režíruje Jiří Vejdělek. V hlavních rolích se opět objeví Tatiana Dyková, Hynek Čermák, Eliška Balzerová a další. Premiéra je naplánována na začátek roku 2024.

„Příběh se tentokrát odehrává na jaře, o Velikonocích. Kromě legrace a zámeckého prostředí se mohou diváci těšit na svoje oblíbené herce a spoustu milostných eskapád. Na Kostce to bude vřít," odtajnil směr příběhu filmu Aristokratka ve varu režisér Jiří Vejdělek.

Herci Tatiana Dyková, Hynek Čermák a Yvona Stolařová opět po čtyřech letech "oprášili" rodinné vztahy jako Kostkovi, kteří se vrátili ze zahraničí do rodového sídla, zámku Kostka. Děj snímku Aristokratka ve varu navazuje, stejně jako kniha spisovatele a kastelána Evžena Bočka, na film Poslední aristokratka. Rodina se snaží udržet zámek v provozu, i když to se zámeckou hospodyní paní Tichou (Eliška Balzerová), kastelánem Josefem (Martin Pechlát) a údržbářem Krásou (Pavel Liška) není zrovna jednoduché.  

Přesto, že děj tentokrát zamotá několik nově příchozích postav a diváky čeká jedno velké překvapení, se podle reakcí fanoušků stala jednou z nejoblíbenějších rolí Anežka Tichá. „Od premiéry v roce 2019 mi díky paní Tiché nosí diváci a fandové Aristokratky často místo květin lahev ořechovky. Mám už dost slušné zásoby," svěřila se se smíchem představitelka zámecké hospodyně Eliška Balzerová, jejíž jemnou "špičku" milují diváci od nejmladších po nejstarší.

Filmový štáb se před několika dny opět vrátili na jihomoravský zámek Milotice, kde se natáčely zásadní části Poslední aristokratky, a kde je také dlouholetým kastelánem autor knižní předlohy Evžen Boček. „Už jsem si na filmaře zvykl. I když letos zahajujeme sezonu a otevíráme zámek pro návštěvníky hned poté, co tady dotočí poslední obraz," povzdechl si s úsměvem jeden z nejúspěšnějších současných českých spisovatelů, jehož knih o mladé aristokratce Marii Kostkové se prodalo už více než půl milionu. Součástí prohlídek jsou od posledního natáčení i některé filmové rekvizity nebo dokonce celá kuchyně paní Tiché, která vznikla pro účely filmu. Po natáčení v Miloticích se tvůrci snímku přesouvají na zámky Lemberk a Rájec nad Svitavou.

Tvůrci:

Scénář a režie: Jiří Vejdělek

Spolupráce na scénáři: Petr Zelenka

Producentka: Karla Stojáková

Koproducenti: Česká televize – TPS Kateřiny Ondřejkové, PubRes (SK)

Kameraman: Vladimír Smutný

Architektka: Mariana Kuchařová

Kostýmní výtvarnice: Michaela Horáčková Hořejší

Maskérka: Jana Bílková, Miroslava Krepsová

Střihač a hudební skladatel: Ondřej Hokr

Obsazení:

Frank: Hynek Čermák  

Vivien: Tatiana Dyková

Marie: Yvona Stolařová

Tichá: Eliška Balzerová

Josef: Martin Pechlát

Krása: Pavel Liška

Max: Zdeněk Piškula

Denisa: Simona Lewandowska

Vostrá: Petra Nesvačilová

Šváb: Tomáš Jeřábek

Komedie Aristokratka ve varu vzniká v produkci společnosti Evolution Films, koproducenty jsou Česká televize a slovenská společnost PubRes, film podpořil Státní fond kinematografie. Distributorem je společnost Falcon a premiéra je naplánována na začátek roku 2024.

Fotogalerie