Olga Ollie Roučková je skutečná bojovnice!

10.01.2018 \\ Sport

Jubilejní 40. ročník Rally Dakar skutečně není procházkou růžovým sadem a pro nováčky to možná platí dvojnásob. Olga Ollie Roučková se důkladně připravovala a jen proto je schopná se prát s náročnými etapami.

Po slavnostním zahájení v Limě zamířily jednotlivé týmy na trať a hned při té první měla celá řada posádek i jednotlivců potíže. I zkušený jezdec Tomáš Ouředníček pronesl: „Dnešní prolog byl zlý sen…“  V pondělní třetí etapě bohužel předčasně skončil motocyklista Ondřej Klymčiw. Po pádu v náročném terénu ztratil vědomí a musel být letecky transportován do nemocnice v Limě.  Zhmoždil si plíce a zlomil si obratel. Ještě týž den musel podstoupit operaci páteře. Český trucker Martin Kolomý třetí etapu nedokončil v předepsaném časovém limitu, takže penalizace se na průběžném pořadí významně podepsala. Bohužel na trati už neuvidíme ani Kubienu, který pouhých dvacet kilometrů před cílem etapy nedokázal přes veškeré úsilí opravit závadu na své čtyřkolce.

Čtvrtá etapa měla start i cíl v San Juan de Marcona. Etapa měřila pro všechny startující. Do 444 kilometrů byl zařazen sto kilometrový souvislý písečný úsek s dunami všech velikostí, který v historii Dakaru zatím nemá obdoby. Závěr byl vyšperkován navigačním testem - hledal se poslední kaňon a ne každý to zvládl podle svých představ.

Ollie byla v bivaku netrpělivě očekávána. Po několika hodinách přišla zpráva, že zapadla a měla střet s kamionem, ale naštěstí je v pohodě. Po dojezdu do cíle potvrdila, že zapadla, přesto že dodržela veškerá bezpečnostní pravidla, tak se najednou objevil truck a přejel jí přední část čtyřkolky. Zdeformované kolo odmontovala z nepojízdného stroje, obouchala ho o kámen, aby ho vyrovnala, nasadila zpět, znovu se rozjela a ve tmě cíl etapy zdolala.

Kilometráž a počty posádek:

Automobily – 8.793 km (4.329 měřených) – zapsalo se 105 posádek

Motocykly, čtyřkolky – 8.276 km (4.234 měřených) - zapsalo se 143 jezdců na motocyklu a 50 na čtyřkolce

Kamiony: 8.710 km (4.154 měřených) – zapsalo se 42 posádek.

Automobily – 8.823 km (4.093 měřených) – zapsalo se 83 posádek