Konec jednorázovým plastům. Vyžeňte je z domácnosti jednou provždy!

22.03.2023 \\ Design/Domov

Světový den vody, který připadá na 22. března, v letošním roce klade důraz na změnu, která by měla začít u každého z nás. Dekády produkce nekonečného množství jednorázových plastů a dalšího odpadu na jedno použití vedou k nekontrolovatelné krizi znečištění přírody. Společnost se navíc potýká s otázkou, jak se s takovým množstvím odpadu vypořádat…

Jak se zbavit jednorázových plastů doma?

Abychom snížili množství jednorázových plastů, musíme začít hledat řešení nejdřív sami u sebe. Jen si uvědomte, kdy jste si naposledy koupili kávu v kavárně s sebou, ale neměli jste vlastní hrníček, jestli náhodou pořád nebalíte banány do igelitového sáčku nebo zda je pořizování balených vod do domácnosti opravdovou nutností. Tyto malé krůčky totiž mohou udělat ve spotřebě plastů velký rozdíl.

Pět jednoduchých způsobů, jak zamezit zbytečnému odpadu

I když se plastů nezbavíme úplně, můžeme jejich spotřebu výrazně omezit. A to jak ve své domácnosti, tak třeba také v práci. Stačí jen vědět, jak na to.

Pijte vodu z kohoutku

Plast se nejčastěji používá na balení pitné vody, a to i v zemích, kde zdraví nezávadná voda teče přímo z kohoutku. Jak tedy ulehčit nejen našim taškám, ale také životnímu prostředí? Řešení je jednoduché, místo balené vody vyzkoušejte tu z vodovodu.

Pokud vám voda z vodovodu nechutná, alternativou může být filtrace vody. Ideálním pomocníkem je filtrační konvice Brita, která redukuje obsah chlóru, vodního kamene, těžkých kovů, pesticidů, herbicidů a zbytků léků. Filtrovaná voda má tak lepší chuť, a navíc umožňuje plné rozvinutí vůni kávy nebo čaje. Zároveň chrání vaše spotřebiče před usazováním vodního kamene a tím prodlužuje jejich životnost.

Mějte u sebe vlastní lahev na pití

Každý z nás to dobře zná. Lahev na pití může být skvělým společníkem, ať už si ji vezmete na výlet, do práce nebo jen tak na cesty. Podpoříte tím nejen svůj pitný režim, ale i udržitelný životní styl bez zbytečného odpadu.

Tip redakce: Pokud chcete mít filtrovanou vodu vždy po ruce, pořiďte si filtrační lahev BRITA s MicroDisc filtrem, který účinně snižuje obsah chlóru a dalších nežádoucích látek, aniž by přitom docházelo k odstranění prospěšných minerálů. Spojuje tak v sobě objem 0,6 l, prvotřídní design i nejmodernější technologii.

Coffee to go? Jen s vlastním kelímkem!

V České republice se za rok spotřebuje 340 milionů kelímků na kávu. S tím souvisí i spotřeba plastových víček a dalších uzávěrů, která dosahuje 25 milionů kilogramů za rok. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste si brali kávu z vaší oblíbené kavárny s sebou. I tady proto platí, že není od věci pořídit si váš osobní cestovní hrnek to go, který s vámi absolvuje cestu v tramvaji, procházku parkem nebo náročný den v práci.

Řekněte ne igelitovým obalům a sáčkům

Nejjednodušší pravidlo, které přispívá k omezení jednorázových plastů, je nosit si v kabelce nebo v batohu tašku, kterou můžete použít, ať už půjdete pro potraviny, drogerii nebo jen tak na nákupy. Zkuste se však zamyslet také nad vaší spotřebou igelitových sáčků při nákupu zeleniny nebo ovoce. To platí i v případě plastových obalů, do kterých jsou často ukládány rajčata, hroznové víno nebo třeba jahody. Jejich náhradou mohou být látkové sáčky, které můžete používat opakovaně.

Hledejte alternativy k plastům

Málokdo si uvědomuje, že plasty jsou součástí také našich hygienických potřeb, například tyčinek do uší, jednorázových odličovacích tamponů nebo plastových holítek. Zkuste se zamyslet, jestli i v tomto případě nebude lepší nahradit je udržitelnějšími materiály, jako jsou bavlna nebo bambus, které jsou stejně dobrými, v některých případech dokonce lepšími a na dotek příjemnějšími pomocníky.

Fotogalerie