Upečte si na velikonoční Babku s pistáciemi a lahodným likérem Baileys

21.03.2023 \\ Recepty

České Velikonoce se neobejdou bez skleničky něčeho dobrého a sladkých moučníků. A co takhle připravit sobě a svým koledníkům originální kombinaci obojího? Zkuste letos zpestřit svou velikonoční tabuli něčím speciálním. Třeba židovskou Babkou s pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys. S naším receptem to bude hračka.

Objem: 0,7l         

Doporučená cena: 365,- (Bartidashop.cz)

Na velikonoční tabuli neodmyslitelně patří velikonoční beránek, mazanec, barvená vajíčka, nádivka a české pálenky, likéry a další alkoholické nápoje, kterými odměňujeme dospělé koledníky a s rodinou a přáteli si připíjíme na zdraví. A protože každý občas rád ochutná něco nového a neokoukaného, připravili jsme si pro vás recept na původně židovskou pochoutku, která je nyní oblíbená po celém světě – Babka. Tu naši jsme vylepšili pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys Original Irish Cream. Tak si uvažte zástěry, nažhavte troubu a směle do toho. Garantujeme vám, že vaši koledníci i hosté budou z tohoto lahodného dezertu nadšeni. A zbylé Baileys si můžete pak společně vychutnat ve formě panáčků.

Recept a foto Romana Böhmová, IG Na skok v kuchyni https://www.instagram.com/naskokvkuchyni/

Babka s pistáciemi a Baileys

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
  • 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
  • 100 g másla (povoleného)
  • 21 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 240 ml vlažného mléka(z toho 100 ml na kvásek)

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Na náplň:

  • 200 g čokoládové pomazánky
  • 80 g nahrubo nasekaných pistácií

Na polevu:

  • 100 g pudrového moučkového cukru
  • 40-50 ml Baileys Original Irish Cream

Postup:

  1. Jako první si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru, promícháme a droždí necháme rozpustit. Poté zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme vzejít na teplé místo.
  2. Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (klidně 10-15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem (trvá to cca 15 minut), přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo.
  3. Těsto si vyklopíme na vál, zpracujeme, dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě půlky. Jedno vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do tvaru obdélníku/téměř čtverce (cca 40x35 cm). Těsto potřeme polovinou čokoládové pomazánky a posypeme polovinou pistácií. Poté ho zarolujeme do tvaru rolády (po delší straně). Po délce si těsto prořízneme napůl a zapleteme, jako když motáme horní díl vánočky ze dvou pruhů. Hotovou babku vložíme do máslem vymazané formy na chlebíček. Vršek babky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.
  5. Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Já dávám po 15 minutách nahoru alobal, aby se babka dopekla, ale na povrchu zůstala hezky zlatavá. Upečenou babku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
  6. Mezitím si připravíme polevu z Baileys. Pudrový moučkový cukr prosejeme do mísy a smícháme metličkou s Baileys. Měla by nám vzniknout hustší poleva. Polevu potom nalijeme na babku a necháme vychladnout. Nakonec můžete polevu ještě posypat nasekanými pistáciemi.