Do Česka zavítal Maestro Ronero značky Pampero Luis Figueroa

08.03.2023 \\ Alko/Nealko

Takovým malým svátkem pro český barmanský svět se ukázal speciální večer, kdy do Prahy zavítal Maestro Ronero značky Pampero Luis Figueroa. Ten v rámci své návštěvy uspořádal unikátní galavečer s degustací, v rámci které představil hlavní venezuelské rumy z portfolia značky Pampero. Ty byly párovány s vybranými pokrmy – třeba českou svíčkovou nebo francouzským crème brûlée.

Galavečer s degustací proběhl v jedinečných prostorách restaurace ZEM, v hotelu Andaz. Hostům byl servírován například gravlax z pstruha lososovitého, tradiční česká svíčková omáčka s hovězím masem a knedlíky nebo rakytníkové crème brûlée se švestkovou zmrzlinou. Jednotlivé chody byly také párovány s drinky na bázi prvotřídních rumů z portfolia značky Pampero – a sice Pampero Blanco, Pampero Especial, Pampero Selección a Pampero Aniversario. Maestro Ronero Luis Figueroa každý z venezuelských rumů hostům nejprve představil a poté vysvětlil, k jakým jídlům se nejlépe hodí.

Maestro Ronero aneb mistr rumu

Luis Figueroa zastává velmi významnou pozici takzvaného Maestro Ronera, neboli „mistra rumu“. Jeho práce spočívá v tom, že kontroluje a dohlíží na celý výrobní proces všech rumů z portfolia značky Pampero a je odpovědný za to, aby rumy Pampero byly dokonale chuťově vyvážené, harmonické a aby každá láhev rumu chutnala stejně.

 Luis Figueroa se v oboru výroby rumů pohybuje již od roku 1992. V roce 2003 se stal Rum Masterem značek Cacique a Pampero a je také členem regulační rady DOC Ron de Venezuela. Za svou kariéru navštívil více než 46 zemí po celém světě, kde jako lektor rozvíjel téma rumu a hodnotil závody na výrobu rumu a dalších alkoholických nápojů. Luis Figueroa je také hostujícím profesorem na několika národních a mezinárodních univerzitách (Kolumbie a Honduras) a přednášel i na různých kongresech o technologických aspektech rumu.  

Luis Figueroa je mimo jiné také autorem dvou prémiových rumů z portfolia značky Pampero, a sice bílého rumu Pampero Blanco a nejvyváženějšího rumu Pampero Selección 1938.

Revoluce ve výrobě rumů – jak vznikla značka Pampero

Zajímá vás, jak vlastně výroba prvotřídních venezuelských rumů Pampero začala? Historie značky Pampero sahá do roku 1938, kdy se Alejandro Hernández a Luis Toro rozhodli změnit dosavadní přístup k rumu a přijít s něčím opravdu speciálním. Oba zakladatelé dobře věděli, že k výrobě prvotřídního rumu je potřeba několik věcí, a nejsou to jen kvalitní ingredience, ale i vhodné klima. A právě Venezuela nabízí díky harmonické kombinaci hor, džungle a pobřeží zcela ideální místo k výrobě skvělého rumu.

Hernandéz a Toro inspirováni venezuelskými kovboji Llanero vytvořili zcela unikátní rum, který se pyšnil nejen bohatou chutí, ale i do té doby zcela jedinečnou intenzitou To vedlo Hernandéze a Tora k pozdějšímu redefinování nových metod výroby rumu a jeho zrání a stanovili nový standard pro výrobu venezuelských rumů. Ty musely po této reformě zrát alespoň 2 roky. Právě zrání podpořené teplým a vlhkým klimatem propůjčuje rumům Pampero jejich charakteristickou a komplexní chuť, pro kterou jsou milovány konzumenty po celém světě.

Autentická chuť Venezuely v každé kapce

A co činí venezuelské rumy Pampero tak speciální? Za prvé jsou to prvotřídní suroviny, které jsou k výrobě všech rumů značky Pampero pečlivě vybírány. Rumy se vyrábí z té nejkvalitnější melasy z cukrové třtiny, která je následně fermentována pomocí kvasnic, destilována a poté zraje v kvalitních dubových sudech.

Celý výrobní proces probíhá tak, že je nejprve získána šťáva z pečlivě vybrané cukrové třtiny. Ta se potom uvaří a odstředí, čímž vznikne melasa. Melasa je poté smíchána s vodou a kvasnicemi, čímž započne celý proces kvašení. Následně se alkohol zředí vodou na 60 %. Poté tekutina putuje do sudů z bílého dubu, ve kterých zraje tak dlouho, jak si každý z rumů Pampero žádá. Během zrání získávají rumy svůj osobitý charakter. Na závěr jsou rumy míchány podle receptů, filtrovány a zředěny na 40 % alkoholu a po chuťové kontrole Maestra Ronera Luise Figueroa stočeny do lahví, které putují na váš stůl a do barů po celém světě.

A jaké rumy portfolio značky Pampero nabízí? Na výběr máte ze čtyř prvotřídních rumů, které uspokojí každého fajnšmekra a milovníka rumů a míchaných drinků na bázi rumu.

Pampero Blanco – bílý rum s dotekem ovoce

Pampero Blanco je vysoce kvalitní bílý rum, který vás potěší svou čistou, sladkou a temperamentní chutí, která zpestří každý míchaný drink. Tento jedinečný bílý rum se vyrábí kombinací kotlíkové destilace, kotlové destilace a kolony, díky čemuž se Pampero Blanco může pyšnit svou charakteristickou bohatostí, kterou jiné bílé rumy nemají. Jeho míchání a filtrování je samo o sobě uměním – Maestro Ronero Luis Figueroa totiž musí použít až 30 druhů rumu, aby z nich vytvořil tu správnou kombinaci chuti a bohatosti, která je pro Pampero Blanco charakteristická. Skvěle vám bude chutnat nejen samotný, ale hlavně v míchaných drincích, jako je třeba oblíbené Mojito. A pokud si budete chtít dopřát něco speciálního, zkuste ho smíchat s bezovým cordialem, okurkovou vodu, celerovým bitters a absinthem.

Objem 1 l, cena: 609,90 Kč

Pampero Selección 1938 – pocta zakladatelům

Jak už jeho název napovídá, Pampero Selección 1938 vznikl jako pocta zakladatelům značky Pampero. Za jeho vznikem stojí Maestro Ronero Luis Figueroa. Tento tmavý prémiový rum je ztělesněním Luisovy vize o tom, jaký by měl rum správně být. Pampero Selección 1938 je nejvyváženější rum, který vznikl kombinací deseti prvotřídních rumů zrajících v sudech po bourbonu a sherry.  Tento jedinečný rum vás potěší svou kulatou a vyváženou chutí s jemným dřevitým aroma a tóny vanilky, kakaa, tabáku, ovoce, medu a třtinového cukru. Vychutnejte si ho jen tak samotný ve své čisté podobě nebo třeba v originálním míchaném drinku v kombinaci s Belsazar Red, novým kořením, zauzeným ananasem a mandlovým mlékem.

Objem 0,7 l, cena: 609,90 Kč

Pampero Aniversario – ikonický poklad v kulaté lahvi

Zcela nejznámější a nejikoničtější rum z portfofia značky Pampero je jednoznačně Pampero Aniversario. Tento výjimečný mahagonový rum vznikl k příležitosti výročí značky a ihned se stal se oblíbeným po celém světě, což dokládá i velké množství prestižních cen z mezinárodních soutěží, které pravidelně získává. Pampero Aniversario v sobě kombinuje směs těch nejlepších venezuelských rumů. Při výrobě tohoto rumu byl v době jeho vzniku narušen tradiční výrobní postup – po zrání v sudech po bourbonu se rozhodli zakladatelé přidat ještě sudy po sherry. Pampero Aniversario odkazuje na bohatou historii značky a inspiraci, kterou zakladatelé našli u venezuelských kovbojů Llanero. Na první pohled vás zaujme svou výraznou mahagonovou barvou a již po prvním ochutnání vás po jazyku pohladí komplexní a bohatá chuť s tóny rozinek, vanilky, dřeva, skořice, ovoce, čokolády, tabáku a kůže. Vychutnejte si ho tak, jak si tento rum zaslouží – samostatný a po malých doušcích nebo v jedinečném rituálu s limetkou, mletou kávou a třtinovým cukrem.

Objem 0,7 l, cena: 869,90 Kč

Pampero Especial – první venezuelský rum „anejo“

Pampero Especial Anejo byl vůbec prvním venezuelským rumem, který se mohl pyšnit přívlastkem anejo. Díky metodě zrání v dubových sudech po americkém bourbonu získal rum komplexní charakter s tóny karamelek a vanilky. Ve vůni pak ucítíte i lehce máslovou a květinovou vůni. Pampero Especial Anejo se skvěle hodí do míchaných drinků na bázi rumu, ale zachutná vám i jen tak samotný ve své čisté podobě. Vyzkoušejte ho třeba v kombinaci s tonikem Fentimans Premium Indian Tonic a čerstvým pomerančem.

Objem 0,7 l, cena: 519,90 Kč

Ať už dáte přednost jakémukoliv rumu z portfolia značky Pampero, můžete se těšit na jedinečný a autentický gurmánský zážitek.

Fotogalerie