5 tipů, jak prodloužit intenzitu oblíbené vůně

02.03.2023 \\ Krása

Vadí vám, že svou oblíbenou vůni cítíte jen chvilku po aplikaci a během dne se její intenzita postupně vytrácí? Vyzkoušejte naše tipy na prodloužení vonného efektu.

Jak se vonné složky získávají?

Při získávání jednotlivých vonných složek se využívají různé postupy – výroba parfémů zahrnuje stejné procesy jako například výroba léků či alkoholických nápojů. Mezi hlavní vonné složky, které se v parfémářství využívají, jsou rostlinné silice, ty se získávají následujícími metodami.

  • Destilace – zahřátí tekutiny v rostlinných buňkách.
  • Kondenzace – ochlazení a zkapalnění silicových výparů.
  • Filtrace – oddělení vonných silic od zbytku výparů.
  • Extrakce – vyluhování pomocí rozpouštědla.
  • Anfleráž – prokládání vonných květů tukem, výsledná vonná olejová pasta se destiluje.
  • Lisování – lisováním procházejí například citrusy, jejich silice jsou citlivé na teplo, a proto není možné je destilovat.

Jak vůně funguje?

Vůně je směs vonných látek a jejich odpařování, resp. vytrácení je přirozeným procesem. Po aplikaci jednotlivé molekuly ulpívají na kůži a ve vlasech, ale postupně se uvolňují do vzduchu, a tím intenzita vůně slábne, až zmizí úplně. Jak odpařování zpomalit?

1.     Vybírejte jen kvalitní vůně

Jestliže chcete cítit svou oblíbenou vůni po celý den, kvalita by pro vás měla být jasná priorita. Sáhněte například po parfému s označením niche, který má 20–30% podíl vonných složek, nebo po parfémové vodě s podílem 15 až 20 %. Kvalitní vůně navíc obsahují i fixátory.

2.     Nanášejte na pulzní body

Vůni nanášejte na pulzní body, které jsou dobře prokrvené a snadno rozeženou vonné složky po celém těle. Tyto body se nacházejí na vnitřních stranách zápěstí, za ušima, na spáncích, v dekoltu, na krčních tepnách a v podkolenních či loketních jamkách.

3.     Vůni neroztírejte

Jste zvyklí našplíchat vůni na vnitřní zápěstí a následně rozetřít o jinou část těla? Tak tohle už nedělejte, tím totiž vůně okamžitě ztrácí na intenzitě. Nechte ji se přirozeně vsáknout do pokožky.

4.     Neaplikujte na suchou pokožku

Suchá či podrážděná kůže vůni ihned nasákne a už jí nedá šanci se pořádně rozvinout po těle. Proto aplikujte pouze na čistou a ošetřenou pokožku, nejlépe natřenou hydratačním krémem.

5.     Používejte celý set

Celkový dojem i výdrž své oblíbené vůně podpoříte používáním dalších produktů se stejným vonným základem. Proto si pořiďte celý set obsahující vůni, sprchový gel, mýdlo i tělové mléko.

Foto: Unsplash.com