Ceny obědů rostou. Pod 100 korun se už ve velkých městech nenajíte

08.01.2018 \\ Gurmán

Češi si za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích o více než pět korun na prosincových 111,90 Kč. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Jako poslední se přes tuto hranici přehoupla v posledním loňském čtvrtletí Olomouc. Vyplývá to
z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

„V restauracích sledujeme již déle než rok poměrně výrazný růst plateb za obědy. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst o 2 koruny a 30 haléřů,“ říká manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych.

Jaké jsou hlavní důvody růstu útrat za obědy? „Restaurace do cen jídel promítají své zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily. Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je pak také zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet a to zejména v předvánočním období,“ říká Jiří Brych. Právě v prosinci byl růst útrat nejrychlejší. „Lidé ke konci roku častěji chodí na delší obědy, dopřávají si dražší jídla a k nim často i dezert nebo kávu, to vše se do útrat promítá,“ doplňuje Brych.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 Kč. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ uvádí Jiří Brych.

Od 1. ledna letošního roku vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného zvyšující její denní sazbu na 118 Kč z loňských 109 Kč.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015 a zveřejňuje výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.