Život s kočkou aneb škrabadlo jako výbava číslo 1

03.02.2023 \\ Design/Domov

Česko patří jednoznačně mezi „kočičí“ velmoci. Téměř v 5 miliónech domácností u nás žije přes 1 400 000 koček, což je v přepočtu na počet obyvatel nejvíce z celé Evropy. Češi byli sice vždy milovníci domácích mazlíčků, doba covidu, lockdownů a karantén však udělala své a za poslední 3 roky se počet koček v domácnostech ještě zvýšil, stejně jako přibylo nových chovatelů. Češi si tak pořídili nejen nové čtyřnohé mazlíčky od chovatelů, ale i dospělé opuštěné kočky z útulků, začali ve velkém nakupovat kočičí krmiva a další pets sortiment jako toalety, misky, hračky a v neposlední řadě kočičí škrabadla. Právě škrabadla jsou pro kočky hned za krmivem alfou omegou jejich života, a to bez ohledu na to, zda žijeme v domě, velkém bytě nebo v garsonce. Škrabadlo totiž není pro kočku jen nadstandardní výbava, ale nezbytnost. Seznamte se proto s důvody, proč kočka škrabadlo potřebuje, kam jej umístit i jak vybírat.

Škrabadlo jako kočičí MUST HAVE

Proč škrabadlo? Protože pro kočku je zcela přirozené se takzvaně škrábat, přesněji řečeno brousit si drápky. Má to ve svém genetickém kódu a je to její přirozenost a zcela intuitivní a instinktivní záležitost. Nic na tom nemění ani fakt, zda je o takzvanou venkovní kočku zvyklou běhat spíše venku nebo čistě domácí kočku zvyklou jen v bytě. Škrábání je instinkt, tudíž se ho kočka nijak nemusí učit ani ho neokouká od jiných koček, takže se velmi záhy začne dožadovat škrábání i v bytě, a to i v případě, že pro něj nebude mít odpovídající podmínky. Kočka si jednoduše svoje „škrabadlo“ najde, v lepším případě koberec, v horším případě nábytek jako je třeba čalouněné křeslo, kožená sedačka, stolek nebo postel, prostě kousky naší domácnosti, kde nás kočičí škrábání rozhodně nepotěší.

Je proto třeba na tuto část kočičí výbavy myslet už při pořízení kočky a adekvátní škrabadlo jí vybrat. „Kočku rozhodně škrábat neodnaučíme, a to ani, když jí budeme škrábání zakazovat nebo kusy nábytku stříkat odpuzujícími vůněmi. Naopak, někdy může kočka škrábat ještě více nebo dokonce místa začít i značkovat,“ upozorňuje Ondřej Janoušek, zakladatel projektu designových kočičích škrabadel WoodKocoura.

Stejně jako před příchodem kočky připravíme krmivo a kočičí toaletu, měla by mít připraveno už i vlastní škrabadlo. Dokonce i v případě, že bydlíme v domě a kočce umožníme výběh na zahradu, je škrabadlo, které bude mít v domě nezbytností. Představa, že se kočka bude chodit škrábat ven o stromy je přece jen trochu naivní. Venkovní kočka sice škrábání o stromy s největší pravděpodobností také využije, ale tomu, aby se nám doma neškrábala vůbec zabránit nedokážeme. Kočka si totiž škrábáním nejen zabrušuje drápky, ale především je to pro ni forma značení si prostoru, a to díky polštářkům, ze kterých se uvolňují speciální pachy, které my sice nemáme šanci cítit, ale ostatní kočky je rozeznají. Svůj prostor si tedy takzvaně podepisuje a škrabadlo je pro to nejideálnějším místem.

Jak vybrat vhodné kočičí škrabadlo

Kočičích škrabadel nalezneme na našem trhu celou řadu. Při výběru je ale vhodné mít na paměti několik parametrů. Je jimi zejména počet koček a jejich váha, tedy, zda máme jednu běžnou 3kilovou kočičku nebo už třeba 2 a více koček a zda jde spíše o středně velká až velká plemena, jako je například Britská kočka, Ragdoll či dokonce Mainská mývalí, ale třeba i klasická evropská kočka většího vzrůstu a mohutnosti. V prvním případě si můžeme vystačit běžným škrabadlem z nejrůznějších zverimexů, v druhém případě je už ale třeba myslet trochu praktičtěji a přičíst nejen počet koček a jejich váhu, ale i fakt, že kočka je záležitostí na 10 a více let a zamyslet se nad tím, zda nenechat kočkám připravit škrabadlo na míru, které přežije i jejich dovádění a dennodenní používání a řádění a prožije s nimi celý život.

 

„Ze zkušenosti mohu říct, že už při jedné 5kilové kočce, což bývá dnes takový průměr, klasické škrabadlo vydrží zhruba rok, než se postupně začne rozpadat, rozviklávat, než povolí škrábáním zatěžované sisalové provázky. Když si přitom propočteme jeho cenu a průměrnou délku života kočky, sledujeme stále častěji trend, že ekonomičtěji vychází nechat si škrabadlo navrhnout a vyrobit přímo na míru,“ vysvětluje výrobce luxusních designových stromových škrabadel Ondřej Janoušek z WoodKocoura, který se věnuje tvorbě kočičích stromů, a dodává, že dnes se kočky postupně stávají nejen mazlíčky, ale i životním stylem a jejich majitelé mnohdy nepořizují jen škrabadlo jako spotřební zboží pro kočku, ale i jako originální dřevěný a designový kousek do vlastní domácnosti.

Škrabadla navržená a vyrobená na míru z přírodních materiálů a stromů se tak ukazují jako aktuální trend. Lze je totiž designovat na míru prostoru a domácnosti, ve kterém budou, barevně ladit například s obývákem, halou, nebo dle počtu koček připravit škrabadlo s odpovídajícím počtem odpočívadel, kukaní, či jiné prvky další kočičí zábavy.

Vhodné místo pro škrabadlo

A jaké je vhodné místo pro škrabadlo? To je otázka, kterou chovatelé, zejména ti začínající, často podceňují, přitom je důležitější, než by se mohlo zdát. Pokud totiž budeme pořizovat škrabadlo na míru kočkám, které si necháme navrhnout, je třeba, aby jeho tvůrce viděl prostor a měl šanci pracovat i se stylem domácnosti, prostorem v místnosti i třeba s barvami dlažby, závěsů nebo sedačky.

Umístění škrabadla, ale hraje zásadní roli i v případě, že budeme pořizovat již vyrobené škrabadlo ze zverimexů. „Často mají chovatelé tendenci umístit škrabadlo do předsíně nebo chodby, aby takzvaně nepřekáželo a nerušilo. To je ale jedna z chyb, kočky se totiž nejčastěji škrábou v prostoru, kde cítí naše pachy nebo pachy ostatních koček a také v prostoru, kde během dne nejčastěji pobýváme. Proto si tak rády vybírají třeba sedačky nebo nábytek v kuchyni. Je proto na místě počítat s umístěním škrabadla právě do těchto prostor, aby se nestalo, že na chodbě nebo v předsíni bude škrabadlo, ale kočka jej téměř nevyužije,“ dodává Ondřej Janoušek z WoodKocoura.

Problém s umístěním škrabadla si nemusí dělat ani osoby, které mají designový byt a potrpí si na vlastním stylu. Právě navržením škrabadla na míru potěší nejen kočičky, ale získají i zcela originální doplněk vlastní domácnosti, který jim může dělat třeba stejnou a ne-li větší radost než kočkám.

Fotogalerie