5 tipů, jak vybrat novou matraci

24.01.2023 \\ Design/Domov

Rozhodli jste se v novém roce učinit přítrž bolavým zádům a pořídit si novou matraci? Pak jste na správné cestě, tato investice vám zajistí lepší spánek, a tím i kvalitnější život. Proces vybírání je však velmi individuální a neměl by být podceňován.

Kvalitní spánek má nejen osvěžující, ale i posilující účinek pro vaše tělo a mysl. Koupě správné matrace pro vaše konkrétní spánkové potřeby je proto nadmíru důležitým nákupním úkolem. Pokud si nejste jistí, co brát při výběru nové matrace v potaz, přinášíme vám pár užitečných tipů.  

1. Zhodnoťte svůj rozpočet

Přestože nechceme, peníze ve velké míře ovlivňují naše spotřební chování. Matrace se vyrábějí v nejrůznějších cenových relacích, a tak je dobrou zprávou, že v nabídce pravděpodobně najdete kousek, který vám bude vyhovovat po stránce praktické i finanční. Nezapomínejte ale, že při nákupu není radno spoléhat se jen na akční nabídky, bez toho aniž byste si kvalitu produktu řádně ověřili.

2. Zvolte ideální velikost

Velikost nové matrace se v první řadě bude odvíjet od toho, jak velký je rám vaší postele. Kupujete-li však nově celou postel, vybírejte podle toho, kolik lidí v ní bude spát. Věděli jste, že optimální rozměr pro dvojici s průměrnou postavou je velikost „queen“ (153x203 cm)? Pokud jste dosud spali v menší posteli, možná je na čase to přehodnotit. Větší matraci by pak obzvlášť měli zvolit rodiče, kteří musí v noci čelit „náletům“ malých návštěvníků.

3. Berte v potaz správnou tvrdost

Přestože toužíte propadnout se do postele jako do nadýchaného obláčku, vězte, že pro vaše záda není měkká matrace dobrou volbou. Tuhost matrace volte především podle svého věku, váhy a zdravotního stavu. Pro lidi s vyšší hmotností se obecně doporučují tvrdší matrace, stejně tak byste měli volit i pro své děti. Starší lidé mají zájem spíš o měkčí matrace, vybírejte proto elastičtější materiály, které netvoří tlak na klouby. 

4. Hledejte kvalitní materiál

Při výběru materiálu nové matrace hrají roli především vaše osobní preference. Zvažte výhody a nevýhody jednotlivých variant a lehce dospějete ke správnému závěru.

  • Paměťová pěna: tento materiál je při výrobě matrací velmi oblíbený, dokonale se totiž přizpůsobí každému centimetru těla. Když se z matrace zvednete, materiál pomalu získá svůj původní tvar, takže je v podstatě ideální pro každý typ postavy.
  • Latex: latexové matrace jsou známé pro svou udržitelnost, zdravotní nezávadnost a dlouhou životnost. Na druhou stranu tento materiál nepatří mezi nejlevnější, a proto musíte při koupi tohoto typu matrace počítat s vyšší cenou.  
  • Pružiny: pružinové a taštičkové matrace jsou jednou z nejtradičnějších forem matrací. Hlavní výhodou je jejich cenová dostupnost a odolnost – vzhledem k tomu, že jsou pružiny obvykle vyrobeny z různých typů kovu, vydrží jejich tvar po mnoho let. Nevýhodou je jejich vyšší hmotnost a fakt, že tento typ matrace nemůžete uložit na polohovací motorový rošt.  

5. Vyberte ověřeného výrobce

Nákup nové matrace je důležitým krokem k vašemu spokojenému životu, proto byste se měli zaměřit i na její původ. Neriskujte a nenakupujte v internetových obchodech, které pouze přeprodávají výrobky z cizích zemí a radši zvolte matraci od českého výrobce. Takovým je například společnost MORAVIA COMFORT, která matrace pro český trh vyvíjí a vyrábí již 48 let. V její nabídce můžete nalézt matrace z polyuretanové pěny KOMFORTAN®, VISCOR® pěny (líné pěny), ale ani taštičkové matrace nebo vysoce kvalitní latexové matrace. V rámci ochrany životního prostředí firma do své výroby začleňuje také materiály respektující cirkulární ekonomiku v podobě recyklovaných plastů nebo recyklované pěny ECOREPUR®.