Zaostřete na sportovní zážitky!

23.01.2023 \\ Fashion

Také máte zimu spojenou s carvingovými obloučky, jízdou po spádnici nebo neodmyslitelným relaxem v apres ski baru? Pokud milujete pohled na zasněžené hory stejně jako zimní sporty – ať už jsou jakékoliv – máme pro vás tip, jak si tento zážitek užít na maximum. Zkrátka tak, abyste na něj dobře viděli!

Když se řeknou zimní radovánky na horách, většina z nás si vybaví kvalitní oblečení, které zvládne mínusové teploty, studený vítr nebo sněhovou bouři. Často ale zapomínáme na další důležitou součást výbavy – sluneční brýle. Bez nich si totiž v nadmořských výškách můžete v lepším případě přihodit zánět spojivek, v tom horším i trvalé poškození zraku.

„Slunce je v zimních měsících položeno na obloze nízko, to znamená, že koncentrace UV záření vstupující do oka je mnohem větší. Je to dáno sněhem a mrazem, ze kterého se paprsky odráží. Kvalitní sluneční brýle tak mají za úkol především odfiltrovat UV záření, jehož intenzita roste se vzrůstající nadmořskou výškou. A to nejen na horách, ale i během běžných každodenních aktivit, jako je například řízení auta,” popisuje optometrista Martin Slaný, odborný oční garant FOKUS optik.

Jak vybrat vhodné sluneční brýle? „Je důležité, aby brýle byly pohodlné, netlačily a jejich váha se rovnoměrně rozkládala na uši a nos, zejména pokud jsou určeny na dlouhodobé nošení. Před jejich nákupem ale vždy zvažte, při jakých příležitostech je chcete nejčastěji nosit,” vysvětluje Martin Slaný.

Nejsou brýle jako brýle

Klasické sluneční brýle chrání oči před oslněním, které je na podzim a v zimě horší než v létě. Sportovní modely jsou ale navrženy tak, aby kromě UV ochrany zajistily bezpečnost zraku zejména před mechanickým poškozením, například při nepříjemném pádu.  „Sportovní brýle by měly zakrývat oči po celém obvodu, čímž chrání zrak nejen před světlem, ale také větrem a cizími tělesy. Výhodou je rovněž skutečnost, že sedí blíže k obličeji, takže je v nich citelně tepleji,” objasňuje Martin Slaný.

Zaměřit byste se měli také na zbarvení skel. Pro sněhové sporty jsou ideální hnědé, jantarové nebo žlutě zbarvené čočky, které zvyšují kontrast a lépe v nich vidíte detaily. Šedá skla zase pomáhají snížit intenzitu světla, ale zároveň přitom neovlivňují kontrast ani nezkreslují barvy. „Pořídit si můžete také brýle s vyměnitelnými čočkami, a ty na základě počasí a viditelnosti střídat dle libosti,” dodává Slaný.

Alternativou mohou být i kontaktní čočky

Pokud běžně nosíte dioptrické brýle, vyplatí se při zimních sportech investovat do kontaktních čoček. Některé helmy sice mají vyměnitelný ochranný štít a širší bočnice, abyste si mohli nechat brýle nasazené, nicméně při pádu hrozí, že vás běžné brýle můžou poranit nebo si je můžete poškodit. „Nejlepší volbou je pořídit si jednodenní kontaktní čočky, které večer po použití jednoduše vyjmete z oka a vyhodíte,” uzavírá Slaný.

Sportovní modely jsou v kurzu i mimo hory

Obroučky inspirované sportem jsou přitom trendem i pro nadcházející sezónu, jak bylo vidět i na přehlídkovém mole na milánském týdnu módy. Zejména tzv modely Racer, které jsou typické svými hranatými tvary a výraznými barvami, budou hitem jara a léta 2023. Využijete je tak jak na sjezdovce, tak i ve městě.

Fotogalerie