Kolik přibylo za tento rok stavebních spoření?

10.01.2023 \\ Byznys

Stavební spoření je v České republice dlouhodobě oblíbeným spořicím produktem. Díky státní podpoře nabízí při velice nízké míře rizika zajímavý výnos. Peníze přitom není nutné využít na stavbu či koupi bydlení. Jak na tom bylo stavební spoření v uplynulém roce?

Co to vlastně je stavební spoření?

Stavební spoření je finanční produkt, se kterým můžete spořit a zároveň zajímavě zhodnocovat své peníze. Stavební spoření si můžete sjednat ve stavební spořitelně. Následně zpravidla na měsíční bázi spoříte určitou částku. Aktuální sumu na účtu vám úročí váš peněžní ústav, kromě toho ale jednou ročně obdržíte bonus od státu. Stavební spoření je u nás totiž podporováno ze státního rozpočtu.

Ačkoli stavební spoření nemusí být využito ke koupi, na stavbu či rekonstrukci bydlení, často tomu tak je. U své stavební spořitelny navíc můžete čerpat tzv. úvěr ze stavebního spoření, který bychom mohli přirovnat k úvěru hypotečnímu. Od stavebního spoření tak tedy skutečně vede přímá cesta k novému bydlení, a to i v případě, že by vaše aktuální naspořená částka na nový dům či byt nestačila.

V roce 2022 výrazně vzrostla atraktivita stavebního spoření

Zatímco složka státního příspěvku zůstala neměnná, v roce 2022 výrazně vzrostly úrokové sazby. Díky tomu nabízí stavební spoření o poznání zajímavější zhodnocení než v letech předchozích. Stavební spořitelny se po celý rok předháněly v tom, která přijde s výhodnější nabídkou. Například MONETA Stavební Spořitelna nabízí v lednu 2023 stavební spoření se zhodnocením až 7,1 % ročně. Její nabídka se tak řadí k těm vůbec nejatraktivnějším na trhu.

Dle dosavadních dat zájem o stavební spoření vzrostl

Údaje o založených stavebních spořeních pravidelně zveřejňuje Ministerstvo financí České republiky. V době psaní tohoto článku bohužel ještě nebyla vydána data za celý rok 2022. Dle dostupných čísel za první tři čtvrtletí roku 2022 ale zájem o stavební spoření rostl. Meziročně dokonce o 7,2 procenta. Celkem je v Česku uzavřeno 3,2 milionu smluv o stavebním spoření, což jen potvrzuje, o jak populární produkt u nás jde.

Jaká je budoucnost?

I přes vysokou popularitu se v politických kruzích pravidelně objevuje debata o tom, zda je smysluplné, aby stát podporoval stavební spoření, přestože naspořená částka pak nemusí být využita pro účely bydlení. I kdyby ale byly příspěvky státu zrušeny (což rozhodně není na pořadu dne), je velice nepravděpodobné, že by tato změna měla dopad na stávající smlouvy. Hledáte-li tedy spořicí produkt s nadstandardním zhodnocením a minimálním rizikem, sjednání stavebního spoření je skvělou volbou.