Výlet do Lince: České dráhy jsou náš kůň

04.01.2023 \\ Informace

Vydat se pohodlně na výlet do blízkých i vzdálenějších evropských měst je dnes již vcelku snadné, pokud si vyberete pro cestování vlaky Českých drah. My jsme se s partou přátel vydali na sklonku roku 2022 do Lince, abychom prověřili, zda jsou reklamy pravdivé. Sotva jsme nastoupili v Praze na hlavním nádraží, objednali jsme si vydatnou snídani a za chvíli jsme si připíjeli na úspěšný den. Žádné napakované batohy se svačinou do vlaku, žádná zbytečná zavazadla!

Cestou jsme ještě ladili trasu a přes dostupné sítě jsme si ověřovali, dostupnost památek, jejich otevírací dobu, ale i jaké speciality můžeme ochutnat v hlavním městě rakouské spolkové země Horní Rakousy. Chvílemi někteří pospávali a můžeme potvrdit, že jsme do Lince přijali odpočatí i příjemně naladění.

Navštívili jsme majestátní Katedrálu Neposkvrněného Početí Panny Marie, poutní kostel Pöstlingberg, kam se přepravili adhezní dráhou s největším sklonem na světě vystavěnou již roku 1898. Prošli jsme se po Landstraße (Zemská třída), na které se nachází mnoho historických budov a pamětihodností, například Ursulinenkirche či Karmeliterkirche. Na Hauptplatzu jsme ochutnali vyhlášené klobásky, svařák a ve vyhlášené cukrárně jsme ochutnali linecký koláč, který je nejstarším koláčem tohoto druhu na světě.

V podvečer jsme byli už pěkně unavení a těšili se na komfortní lounge s horkou kávou na lineckém vlakovém nádraží, kam jsme měli volný vstup s jízdenkou do vagónu 1. třídy. Nemohli jsme se už večeře ve vlaku, která rozhodně splnila naše očekávání. Jen, co jsme opustili Horní Rakousy, už jsme začali plánovat další výlet, ale ještě jsme se nerozhodli, zda se vydáme do Vídně, Curychu, Drážďan, Krakova, Žiliny či třeba Basileje. Co však víme s jistotou, je to, že opět pojedeme vlakem Českých drah.

Fotogalerie