Upečte si vlastní chléb

03.01.2023 \\ Recepty

Je to jako zázrak. Nejprve trocha alchymie s přípravou těsta, pak roztopená trouba či pec, a nakonec nádherně voňavý a křupavý bochník chleba, který je tisíckrát lepší než všechny chleby ze zmrazených polotovarů z českých supermarketů. Kdo jednou objeví kouzlo domácího pečení, nikdy s tím už nepřestane. Ostatně – upéct si první chléb může být krásné novoroční předsevzetí.

Receptů na domácí chléb je spousta, můžete pracovat s žitným kváskem nebo se sušeným droždím, ale základem úspěchu je kvalitní mouka. Ideálně ta, která je určená právě pro pečení chleba, jako jsou chlebové mouky společnosti Probio. Chlebová mouka stojí zhruba někde v polovině mezi moukou hladkou a celozrnnou. Má výrazné aroma, tmavší barvu a chléb se z ní peče nejlépe. Můžete vyzkoušet mouku pšeničnou, žitnou či špaldovou, nebo zvolit jejich mix.

Práce s těstem není vůbec složitá a pokud máte k dispozici osvědčený a vyzkoušený recept, můžete vykouzlit teplý a voňavý chléb za necelé dvě hodiny, přičemž samotná práce vám zabere sotva deset minut. To přece stojí za zkoušku. A když vám chléb připravený napoprvé třeba ze sušeného droždí zachutná, příště už si můžete vyzkoušet chléb z vlastního kvásku. Tak hurá do práce.

Chleba kváskový nebo z droždí

Oba mají své výhody. Oba stojí za to si doma upéct a vytáhnout voňavé a křupavé z trouby. 

Pro začínající pekaře nebo, když na hotové pečivo pospícháte, je chleba s droždím správná cesta. Naučí vás postupy, recepty i jak pracovat s chlebovým těstem. Níže recept na takový „Rychlý chléb“.  Kváskové pečení není také nic složitého, ale přece jenom to chce více vytrvalosti, znalostí apod. Ale efekt toho, co pro své zdraví můžete udělat, stojí za to.

Kváskový chléb a pečivo se postupně vrací do našich kuchyní. Pokud jste ještě svůj první kváskový chléb nikdy nezkusili a působí na vás jeho příprava složitě a zdlouhavě, pak zkuste jako první chleba do formy, třeba celožitný nebo žitno–pšeničný. Žitné těsto není nutné hníst, stačí jen umíchat. Základem je načasovat si jednotlivé kroky. Zadělání rozkvasu a jeho kvašení (obvykle 12 hodin) umíchání těsta a i jeho vykvašení (obvykle 4 hodiny) a potom vlastní pečení cca 1 hodinu. Takže třeba večer v 20 hod. připravíme rozkvas, ráno v 8 hod. zamícháme těsto a vložíte jej do formy a cca ve 12 hod. pečeme chleba. Těsto na chleba do formy si vlastně funguje samostatně a my mu jen tu a tam trošku pomůžeme. Takže tenhle chleba, je pak opravdu pouze o minutách. Recepty na kváskový chleba do formy hledejte na internetu u zkušených kváskařů. A těch je stále více. 

A pokud jste zdatní pekaři kváskových chlebů, potom už jistě znáte ten pocit příjemné relaxace, když s chlebovým těstem pracujete.

Rychlý chléb z chlebových mouk

Forma  30 x 12 cm

  • 380 g bio mouky pšeničné chlebové Probio
  • 5 g sušeného droždí
  • 10 g bio cukr třtinový Probio
  • 400 g vlažné vody
  • lžíce octa 
  • 120 g bio mouky žitné chlebové Probio
  • 10 g bio kmínu Probio
  • 12 g soli

Tip: do těsta můžeme přidat semínka a oříšky

Tip: chleba můžeme upéct i jen z pšeničné chlebové mouky

  1. Smícháme cukr, droždí a vlažnou vodu, necháme aktivovat. Směs vlijeme do pšeničné mouky a mícháme cca 5 minut. S těstem se pracuje příjemně a lehce, je řidší. Poté do těsta přidáme všechny ostatní ingredience a už jen řádně promícháme, nehněteme.
  2. V míse necháme kynout na teplém místě. Můžeme využít i troubu zapnutou na minimum (40 °C). Po 30 minutách těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vypracujte válec.
  3. Vložte jej do formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou. Necháme ještě jednou 30 minut kynout opět na teplém místě. Poté vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C na dobu 10 minut, poté snížíme na 200 °C a pečeme dalších 30 – 40 minut do sytě medové barvy kůrky.
  4. Po upečení hned vyklopíme na mřížku.

Produktové tipy:

Pšeničná mouka chlebová 1 kg BIO PROBIO

Chlebová mouka pšeničná - skvělý parťák na vaše domácí pečení. Chlebová mouka pšeničná umí dát vašemu pečivu tmavší barvu, pevnější strukturu a spousty živin. Nezklame vás při domácím pečení chlebů, housek, rohlíků, pizzy či buchet. Dopřejte si plnější chuť, více vlákniny a delší pocit sytosti.

Cena 43,-/ 1 kg.

Špaldová mouka chlebová 1 kg BIO PROBIO

Špaldová mouka chlebová od opravdových mistrů. Špaldová mouka chlebová zpestří vaše těsta na chléb, housky, bagety, rohlíky, buchty i pizzy. My ji pro vás meleme v našem bio mlýně. Specielně pro špaldu jsme pořídili technické vybavení, aby její mletí bylo šetrné, jemné a mouka si zachovala co nejvíce živin. Její vůni a oříškovou chuť si prostě zamilujte.

Cena 88,-/ 1 kg.

Žitná mouka chlebová 1 kg BIO PROBIO

Chlebová mouka osahuje část obalu zrna a klíčku. Na chlebové mouky vybíráme zrna s nejlepší pekařskou kvalitou. Při mletí zachováváme část obalu zrna a klíčku, a proto obsahují  PROBIO chlebové mouky  více vlákniny a cenných živin než mouky bílé. Na delší dobu zasytí. Chlebová mouka je vhodná nejen na chleba, ale i na zdravější sladké i slané pečení. Hodí se i na housky, krekry, perníčky či pizzy. 

Cena 48,-/ 1 kg.