Čokoláda je nejlepší pamlsek na světě!

31.12.2017 \\ Gastronomie

Máte výčitky kvůli tomu, že jste o Vánocích spořádali poněkud více? Tak kvůli tomu se rozhodně nestresujte, pokud se jednalo o kvalitní čokoládu. Čokoláda je totiž zázrak přírody a nejlepší pamlsek na světě.

Chcete-li zdravě mlsat, pak si opravdu musíte pořídit pravou čokoládu, protože ne každá lákavě zabalená čokoláda je opravdu čokoládou… Její vůně musí být neodolatelná, ale dnes stačí přidat správnou dávku aroma a vaše smysly mohou být ošáleny.  Musíte se také utvrdit v tom, zda obsahuje biologicky aktivní látky a až pak se můžeme spolehnout, že bude mít na naše tělo celou řadu blahodárných účinků. Věděli jste, že ještě v 18. století se hořká čokoláda prodávala pouze v lékárnách? Předepisovala se dokonce na nespavost, také při trávicích potížích, ale i při horečnatých stavech.

Čokoláda se považuje za superpotravinu

Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby. Nepražené mají vysoký obsah vitamin C, hořčíku a antioxidantů, mezi které řadíme flavonoidy a právem se tedy o ní hovoří jako o superpotravině. Látka, které se odborně říká epicatechin, dokáže chránit mozek proti mrtvici posilováním nervových buněk. Obsah vitaminů a minerálů se pražením významně snižuje. Kakao jich sice obsahuje už jen zhruba dvacetinu a přesto je stále v TOP žebříčku potravin s vysokým obsahem vitamínů i minerálů.

Z některých experimentů dokonce vyplývá, že boby, potažmo kakao či hořká čokoláda obsahují také látky prospěšné pro diabetiky trpící cukrovkou a dokonce mohou stát za poklesem hladiny cholesterolu, který se ukládá v cévách.  Nejen výzkumy, ale už i praxe ukázala, že čokoláda chrání srdce před infarktem, mozkovou mrtvicí i má svůj vliv i v boji s některými druhy rakoviny. Je možné pak zaznamenat zvýšenou schopnost soustředění a postřehu. Jsou však i hypotézy, které praví, že může preventivně působit i proti Alzheimerově chorobě.

Jak dávkovat čokoládu                                                      

Říká se, že dobrého pomálu, což platí i pro čokoládu. Máme-li hovořit o blahodárných účincích této pochutiny, pak máme na mysli čokoládu s obsahem minimálně 50 % kakaa, ale ta s obsahem 70 % je rozhodně lepší. Pravidelné užívání mléčné čokolády je spíše o riziku, že přiberete na váze, je totiž plná tuků a cukrů a umělých přísad. A jaká dávka je tedy správná? Na to neexistuje jednoznačná odpověď, ale nejčastěji dohledáte, že by to mělo být 20 až 30 gramů čokolády asi tak třikrát v týdnu. Je těžké odolat, když už i některé výzkumy potvrdily, že pravidelné požívání čokolády dokonce vyvolává pocity klidu, jakéhosi naplnění, štěstí a zamilovanosti.