Vyšperkujte si svůj domov: Kam s LED páskem a jak ho zapojit?

14.12.2022 \\ Design/Domov

S LED pásky jste se možná setkali v různých barech a klubech. Dokážou vykouzlit romantickou a důvěrnou atmosféru a ozvláštnit místnost. Nehodí se ale zdaleka jen do veřejných prostor. Své místo si najdou i u vás doma. Jak je použít a jak je zapojit, vám poradíme v článku.

Jak vybrat vhodný LED pásek?

LED pásek je samolepicí pás, který můžete ohýbat podle potřeby a na kterém jsou usazené LED diody. Pásek se dá jednoduše ustřihnout na vyznačených místech. Zakoupit můžete buď LED pásky s krytem, nebo bez něj. Kryt vás chrání proti úrazu elektrickým proudem a diody jsou zároveň kryté proti vniknutí menších předmětů, které by světla mohly poškodit. Hodí se do jakéhokoli interiéru, ale nejsou odolné proti vodě. Pokud hledáte světlo chráněné i proti vodě, musí mít na sobě označení IP20.

Kam umístit LED pásek?

Pásky pořídíte v různých barevných provedeních a doma si díky nim vykouzlíte atmosféru, po které toužíte. Pomocí pásků osvětlíte i místa, která by jinak zůstala pohroužená do tmy. Doma se nejčastěji využívají pod televizi, na schodiště, do vestavěných skříní, do podhledu kuchyňské linky, na rám postele v ložnici apod. Při výběru kromě barevného provedení zohledněte i svítivost.

  • Nízká svítivost (dekorativní, doplňkové světlo např. pod televizi).
  • Střední svítivost (doplňkové světlo např. do skříně).
  • Vysoká svítivost (vhodné na osvětlení pracovní plochy, např. kuchyňské linky).

Zapojení LED pásků ve 3 krocích

Samotná instalace LED pásků není nijak složitá a zvládnete ji sami během několika minut.

  1. Pásek si naměříte a zastřihnete v označeném místě.
  2. Nalepíte na požadované místo (např. do podhledu kuchyňské linky). Doporučuje se instalovat LED pásky do hliníkového profilu kvůli odvodu tepla a zvýšení životnosti pásku. Není to ale bezpodmínečně nutné. LED pásek můžete nalepit přímo na plochu.
  3. Některé LED pásky zapojíte rovnou do klasické zásuvky. Jiné vyžadují ještě propojení s dalšími komponenty (každý výrobce uvádí konkrétní návod a vše byste měli najít v balení). Pokud jste si koupili např. chytrý LED pásek, budete ho muset spárovat s mobilní aplikací. Nejjednodušší svítidla ale prostě jen zapojíte do zásuvky.

Foto:  Freepik.com