Všechny oblíbené české filmy na jednom místě

15.12.2022 \\ Film/TV

České kino nabídne milovníkům českých filmů všechny oblíbené české filmy, pohádky i seriály na jednom místě, legálně a ve vysoké kvalitě. Vedle komerčně úspěšných titulů poskytne prostor i pro díla artová či dokumentární od počátku zvukového filmu do současnosti. České kino oficiálně spouští svůj provoz 5. 12. 2022 a do budoucna se chce stát nejkomplexnější encyklopedií českého filmu v České republice a synonymem pro český film.

České kino je česká SVOD (Subscription-Video-On-Demand) platforma zaměřená výhradně na českou (a slovenskou) audiovizuální tvorbu. Cílem platformy je nabídnout všem milovníkům českého filmu jedno místo, na němž naleznou úplnou nabídku českých filmů, seriálů a pohádek. „Některé divácky oblíbené tituly dnes naleznete i na jiných internetových platformách, my však chceme zpřístupnit zájemcům celou českou kinematografii,“ uvedl jeden ze zakladatelů platformy producent a režisér Miloslav Šmídmajer. Autoři projektu chtějí nahradit ilegální platformy typu uloz.to a zkoncentrovat českou tvorbu na jedno místo. Za startovací měsíční poplatek 99,- Kč bude veškerý obsah dostupný registrovaným předplatitelům. Obsah bude možné přehrát na všech chytrých zařízeních včetně počítačů, televizí, mobilních telefonů a tabletů. „Naší hlavní prioritou bylo vytvořit uživatelsky přívětivé a přehledné prostředí, v němž snadno naleznete svůj oblíbený film nebo film svého oblíbeného herce. Nechceme našeho diváka přehltit, ale potěšit a pobavit,“ upřesňuje Šmídmajer. 

Při spuštění platforma nabídne více než 650 českých filmů a pohádek a každý měsíc do své knihovny zařadí nové tituly tak, aby postupně vznikl úplný fond českých (a slovenských) distribučních filmů. České kino bude rovněž nabízet možnost vytváření vlastní knihovny oblíbených filmů. Pro rodiče jsou připraveny dětské profily s možností vytvořit bezpečný program pro své děti chráněný pin kódem. „Chceme rodičům umožnit, aby vedle amerických pohádek, kterých je všude přehršel, mohli dětem pouštět také poetické české pohádky z českého prostředí. Je bohužel smutnou skutečností, že řada dnešních dětí již nezná Boba a Bobka nebo Hurvínka,“ dodává Miloslav Šmídmajer. 

České kino bude svým divákům nabízet i vlastní tvorbu. Natočeny jsou například první díly pořadu „Síň slávy Českého kina“, v němž budou postupně představeny všechny významné osobnosti české kinematografie prostřednictvím unikátních rozhovorů. Mezi prvními osobnostmi, uvedenými do Síně slávy Českého kina, budou například Jiří Lábus nebo Daniela Kolářová. V dalším pořadu „Po stopách filmu“ navštíví Marek Mičke (autor projektu „Filmové okénko“) kultovní místa, na nichž se natáčely známé české filmy, a přiblíží fanouškům, jak tato místa vypadají dnes. Jeho první cesty vedly například do populárních Hoštic, kde se natáčela filmová trilogie Zdeňka Trošky Slunce, seno. Zajímavé postřehy a komentáře zazní od filmových historiků a odborníků v pořadu „Všechno, co jste kdy chtěli vědět o filmu, ale báli jste se zeptat“. Každý měsíc navíc bude v Českém kině věnován jedné významné osobnosti české kinematografie. První osobností, s níž se diváci Českého kina budou moci blíže seznámit, bude herec Jiří Lábus, který se objevil ve více než stovce českých celovečerních filmů.

České kino spouští svůj provoz 5. 12. 2022 a do budoucna plánuje rozšířit platformu i o databázové informace o českých filmech. Chce se tak stát nejkomplexnější encyklopedií českého filmu v České republice a synonymem pro český film.

Provozovatelem platformy je spol. Centrum českých filmů s.r.o.

Autorkou loga a grafického konceptu je známá výtvarnice a animátorka Niké Papadopulosová, která je mj. podepsána pod grafickou koncepcí dětského kanálu ČT:D nebo televizního pořadu Star Dance.

Jako první vstoupil do „Síně slávy Českého kina“ pan Jiří Lábus.

Známá filmová místa navštíví po letech Marek Mičke v pořadu „Po stopách filmu“.

Fotogalerie