Není nad vlněné bačkory a ponožky ze psích chlupů

07.12.2022 \\ Fashion

Chlad přichází od země. Stačí delší dobu sedět, nehýbat se a pocit studených nohou je tu. Tlusté ponožky jsou nutností, dokonalý komfort ale přináší bačkory. Designové kousky z udržitelné výroby můžete směle přezouvat doma, ve škole i v kanceláři.

Královnou hřejivých materiálů je ovčí vlna. V zimě uchovává teplo, je voděodolná, má antibakteriální a samočisticí vlastnosti. Dobře na ni reagují i alergici. „Každý ví, že v chladném počasí ho nejlépe zahřeje vlněný svetr, ale ještě lepší je zahřát vlnou nohy. Naší letošní novinkou jsou stoprocentně vlněné bačkory Lotus z řemeslné finské výroby, které jsou nejen teplé, ale také příjemně měkké na dotek, lehké a prodyšné. Vyráběny jsou ručně, tradiční technikou plstění, kterou ovládá jen hrstka firem v Evropě. Díky ní dokáží bačkory držet svůj typický tvar a svému majiteli mohou dobře sloužit dlouhé roky,“ uvedla Anna Yona, zakladatelka společnosti Wildling Shoes.

NOHY V TEPLE A UDRŽITELNOST

Ovčí vlna platí dlouhodobě za vyhledávaný přírodní materiál, ne vždy se ale v současnosti získává v souladu s ekologicky udržitelnými procesy. „Cílem naší výroby je udržitelnost a recyklace, proto jsme hledali přírodní materiály a jejich zpracování, které by nezatěžovaly životní prostředí. Vlna, kterou používáme k výrobě našich bot, pochází výhradně z evropských certifikovaných zdrojů. Nový model bačkor se skládá z 90% německé merino vlny a 10% směsi recyklovaného, organicky vyrobeného vlněného vlákna. Pro výrobu jsou dohromady využívány pouze tři hlavní komponenty – vlna, nit a podrážka, které lze později oddělit a znovu použít. Tím jsme se opět přiblížili ke splnění našeho cíle, kterým je úplná recyklace všech našich produktů,” poukázala Anna Yona.

VLNA BUDOUCNOSTI JE OD PSŮ

Ovčí vlna má dokonalé termoregulační vlastnosti – v zimě hřeje a v létě odvádí vlhkost od těla. Přes všechny své výhody má však ovčí vlna svého přemožitele. Je jím psí srst! První přízi ze psích chlupů na světě vyvinula firma YarnSustain. „Oproti ovčí vlně je ještě měkčí, teplejší a výborně se hodí k výrobě ponožek a návleků. Pocitově bývají produkty ze psí vlny přirovnávány k lepšímu kašmíru. Jsou velmi pružné a k tomu lehčí a hřejivější než například merino vlna. Ponožky v nejmenších dětských velikostech udrží nožky miminek v teple, v kočárku i při nošení v šátku, v nejtužších mrazech. Pro dospělé jsou vhodným doplňkem k zimním botám teplé elastické návleky,“ doporučila Anna Yona.

Psích chlupů je všude plno. Jejich zpracování nabízí řešení etiky chovu zvířat, ochrany životního prostředí a ekologické stopy byznysu s ovčí vlnou. Zatím se jedná o náročnou ruční práci, která neumožňuje velkovýrobu, v budoucím oděvním průmyslu ale může hrát velkou roli. „Psí chlupy nabízejí nejenom lepší vlastnosti než ovčí vlna, ale také udržitelnější výrobu. Místo aby byla srst domácích mazlíčků jako dosud likvidována, je cenným zdrojem pro patentované procesy spřádání unikátních přízí. V Německu k tomu účelu fungují i sběrny, kam může každý majitel psa po jeho vyčesání chlupy darovat. Recyklace surovin a obnova přírody, to je náš cíl a  budoucnost,“ dodala Anna Yona.

Fotogalerie