Nejlepší herní notebook na Vánoce 2022 – hlavní parametry, na které brát ohled

06.12.2022 \\ Design/Domov

Vybíráte herní notebook jako dárek pro svého potomka a nejste si jisti, na jaký model vsadit? Pomůžeme vám se v celé problematice zorientovat. Vybrat vhodný herní notebook totiž není nic jednoduchého.

Jak bude notebook využíván?

V první řadě byste se vždy měli zaměřit na to, pro koho je notebook určený a jakým způsobem bude využíván. Hraní her totiž nemusí být zdaleka jediným účelem počítače. Děti na něm často píšou domácí úkoly, volají s přáteli, sledují sociální sítě a videoportály nebo se třeba začnou učit programovat, upravovat grafiku či stříhat videa. To vše může promlouvat do toho, jaký herní notebook byste měli vybrat.

Roli hraje také to, zda bude notebook převážně doma na stole, nebo bude například pravidelně nošen v batohu do školy, za přáteli či třeba vožen o víkendech k babičce. Od toho se odvíjí vaše volba velikosti obrazovky (a tím i velikosti celého notebooku) a případně i preference notebooků tenčích a lehčích.

Vměstnat výkonné herní komponenty do kompaktního těla ale není pro výrobce jednoduché. Proto platí, že s klesajícími rozměry a váhou buď roste cena zařízení, nebo klesá jeho výkon či výdrž na baterii.

Nevíte si rady? Zeptejte se budoucího majitele

Pokud nedokážete využití notebooku svého potomka odhadnout sami, uděláte nejlépe, když s ním celou problematiku proberete. Z dárku, který je přesně pro něj, bude dítě jistě nadšené, přestože už nepůjde o překvapení. Můžete ale požadavky konzultovat obecně a konkrétní model pak již vybrat bez něj.

Tyto parametry herních notebooků patří k nejdůležitějším

Paměť RAM

Začněme komponentem, který bývá laiky často opomíjen. Jde o operační paměť neboli RAM. Dnešním minimem by mělo být 8 GB, lépe ale učiníte, pokud pořídíte notebook se 16GB a větší RAM.

Grafická karta

Že je výkonná grafická karta pro hraní nezbytná, naopak ví prakticky každý. Zaměřte se na to, jaké hry pravděpodobně bude potomek na počítači hrát, jaké si představuje rozlišení, úroveň detailů a FPS a podle nároků následně vyberte grafiku. Zajímat by vás měly tzv. dedikované grafické karty s vlastní pamětí. Notebooky s tzv. integrovanou grafickou kartou ze svého hledání vyřaďte.

Procesor

I procesor je velice důležitým komponentem, který je pro hraní her klíčový. Zde jednoznačně platí, že čím vyšší výkon, tím lépe. U herního notebooku je až sekundární spotřeba a výdrž na baterii.

Nabídka konektorů

Pro hráče jsou konektory zásadní. Mohou potřebovat připojit externí monitor, klávesnici či myš. A ve většině případů půjde o zařízení připojená pomocí kabelu (kvůli vyšší spolehlivosti připojení a rychlejší odezvě). Notebooky musejí nabízet jak klasická USB-A, tak modernější USB-C. Chybět by nemělo HDMI a hodit se může i ethernet pro kabelové připojení k internetu. Zapomenout ale nesmíte ani na rychlou wi-fi a bluetooth.