Kočka není pes aneb nejčastější chyby v krmení kočky

28.11.2022 \\ Design/Domov

Zdravá, spokojená a vitální kočka je snem každého chovatele. Abychom takovou kočičku skutečně měli a mohli si společně užívat chvíle zábavy, radosti a pohody je třeba si pořídit nejen zdravé vymazlené kotě od osvědčeného chovatele, ale dopřát ji to nejnutnější. Vhodnou, kvalitní a vyváženou stravu bez jakéhokoli experimentování nebo odbývání. Krmivo je totiž pro kočku alfa omega jejího zdraví a kondice.

Zapomeňme na šetření na kvalitním krmivu, podávání zbytků či lidského jídla v domnění, že kočce přilepšujeme, stejně tak se vyhněme krmení kočky ve stylu psa. Kočka je úplně jiný tvor, má jinak uzpůsoben trávicí trakt, a hlavně potřebuje specifické krmení.

Řada chovatelů koček však ve správném krmení svého kočičího mazlíčka tápe a dělá větší či menší chyby. Pojďme se na ně podívat, ať svém kočce dopřejeme to, co si skutečně zaslouží.

Už žádná lidská strava

V první řadě musíme zapomenout na „přilepšování“ naší stravou. Tím kočce spíše škodíme. Lidské pokrmy jsou často výrazně kořeněné, což jemnému kočičímu trávicímu traktu nedělá dobře. A problém představuje i úprava jídla či nevhodnost určitých potravin.

Kočce rozhodně nepatří jakkoli smažené maso, už vůbec ne řízky nebo uzeniny. Jednak jsou pro ni nezdravé, mohou obsahovat vysoké procentu tuku, a především řadu z toho nedokáže strávit, což může vést k průjmům, nevolnostem a zvracení. Přímo zakázané a rizikové potraviny je čokoláda, hroznové víno, česnek nebo cibule. Po některých z nich bude kočce nevolno, ale další už mohou ohrožovat přímo její život. Pokud máme mlsnou kočku, která loudí doslova každé sousto, je vhodné ji raději rozmazlovat lahodnými kapsičkami plnými čerstvého masa nebo speciálními kočičími snacky.

Granule po celý den

Ve stravování koček často ve velké míře chybují chovatelé, kteří mají doma i psa nebo mají větší zkušenost s péčí o psy. Zatímco pes hltá a je vhodné jej krmit jen jednou denně, kočka ke stravě přistupuje jinak. „Pokud kočku krmíme tak, že suchou stravu, tedy granule kombinuje s vlhkou stravou, kapsičkami, což se ukazuje jako nejideálnější řešení, je třeba dodržovat určitý řád. Zatímco kapsičky kočce dáváme jedenkrát či dvakrát denně, podle toho, jak je zvyklá, ke granulím by měla mít přístup po celý den. Nemusíme se obávat, že se kočka přejí a bude jí zle. Kočka přesně ví, kdy má dost, a tak se nepřejí, ale nají se do sytosti,“ vysvětluje Jan Andres ze společnosti Partner in Pet Food, výrobce krmiv Shelma. Výzkumy navíc prokazují, že pokud kočka nemá k dispozici granule a vodu celý den, škodí to její psychice. Kočka si to totiž může zafixovat, a naopak se začít přejídat a snažit se každou misku s granulemi doslova vyluxovat, z obavy před časově omezeným přístupem ke granulím.   

Pravidelný stravovací režim

Kočka je tvor, který má rád řád a pořádek, i když to tak mnohdy nemusí vypadat. Minimálně v jejím stravování by to mělo platit. Pokud jsme tedy zvyklí kočku krmit hned ráno po probuzení, například ji dávat kapsičku, měli bychom to dodržovat permanentně. I pro ni to má význam - jistotu, pravidelnost a uklidnění. Kočka má totiž vysoce vyvinuté cítění a vnímání a při narušení režimu její stravy nedokáže pochopit, co se děje a může být nevrlá, nervní nebo rozmrzelá či dokonce zažívat stres a úzkost.

A čím správně kočku krmit? Ať už ji krmíme jen granulemi nebo je kombinujeme s kapsičkami musíme vybírat vždy kvalitně. Ideálně krmivo s obsahem vysokého procenta čerstvého masa a proteinů živičného původu. Vhod přijde krmivo obohacené o superpotaviny, ze kterých kočka získá potřebné živiny, vitamíny a minerály pro její zdraví, kondici a růst (např. Shelma). A vyhnout bychom se naopak měli krmivům s obsahem obilovin, které pro našeho kočičího kamaráda nejsou zrovna prospěšné.

A nezapomínejte! Kočky nesmíme nikdy krmit krmivem pro psy!

Fotogalerie