Otužování jako cesta za lepší imunito. Jak s ním začít a jaké jsou jeho různé varianty?

04.11.2022 \\ Zdraví

Otužování je jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak si vybudovat imunitu a připravit své tělo na dlouhé chřipkové období. S touto ozdravnou metodou souvisí i určitá pravidla, kterými je třeba se řídit a dodržovat jejich posloupnost. Především začátečníci by měli začínat s otužováním zpozvolna a s větší opatrností. Pokud i vy přemýšlíte nad tímto dlouhodobým hitem, nabízíme hned několik tipů pro snadnější začátek.

Přestože se otužování stalo hlavním tématem v posledních dvou letech, historicky patří mezi osvědčené metody posilující imunitu a kardiovaskulární systém.  Již v 19. století známý zakladatel přírodního lékařství Vincenz Priessnitz propagoval ozdravné účinky studených lázní a zábalů. Jeho metodami se lze řídit i v současné době, není na nich nic složitého.

Co je otužování?

Otužování spouští v těle celou řadu chemických procesů, při kterých tělo reaguje zvýšenou produkcí leukocytů (bílých krvinek) a cytokinů (bílkovin), jenž se podílejí na imunitě. Vše přispívá k posílení imunitního systému a ke spouštění obranyschopných reakcí.

Jak s otužováním začít?

Existují tři postupy a varianty. Bude tedy záležet primárně na vás, které vám budou více či méně vyhovovat. S otužováním doporučujeme začít s příchodem podzimu, kdy se mění počasí a teplota vzduchu. Tělo začne být více vystavováno hrozbám v podobě nastydnutí, chřipek a dalším nepříjemným virózám.

Jedním ze způsobů, jak s otužováním začít, je spát v chladnější místnosti s otevřeným oknem. Druhou možností může být rituál v podobě studené sprchy. Tělo si postupně zvykne na teplotní rozdíly do té míry, že vám postupem času umožní otužování v podobě plavání v ledové vodě bez toho, aniž byste si nikterak ublížili.

NÁŠ TIP – Pokud vás neláká otužování v přírodních nádržích nebo řece, doporučujeme vyrazit do luxusního Saunového světa v Aquapalace Praha. Jedná se o nevětší saunový svět v České republice, který nabízí celou řadu ochlazovacích bazénků, a to v krásném, moderním a příjemném zázemí.

Saunování jako další forma otužování

 Prohřívání je ideálním doplňkem při otužování. Je vhodné se mu věnovat jednou až dvakrát za týden. Abyste maximálně posílili imunitní systém, doporučujeme především finskou saunu,

ve které je minimální vlhkost a teplota dosahuje okolo 75 až 90 °C. Po použití sauny je dobré rovnou zamířit do studené sprchy či bazénu, který k tomuto rituálu neodmyslitelně patří. Tělo by po takové teplotní změně mělo dostat řádnou dávku odpočinku na lehátku, a to po dobu několika minut. Pro lepší výsledky zkuste celý cyklus znovu zopakovat.

Saunový svět v Aquapalace Praha

Opravdový luxusní zážitek zažijete v největším Saunovém světě v Aquapalace Praha. Navštivte toto krásné prostředí poblíž Prahy v Čestlicích. Celkem se skládá z 18 prohříváren a je rozdělen na tři části – klasickou finskou saunu, římské lázně a venkovní část. K ochlazení můžete využít řadu ochlazovacích sprch a bazénků, pro dokonalou relaxaci využijte vířivky a odpočinkovou zónu s lehátky. Navíc se v Saunovém světě konají pravidelné saunové ceremoniály pro dospělé i děti pod taktovkou nejlepších českých saunérů, kteří pravidelně bodují i v mezinárodních soutěžích.