Prozradíme vám, kdo je tajná láska Haliny Pawlowské?

03.11.2022 \\ Magazín

Halina Pawlowská se těší, až bude mír. Aby také ne, vazby na zemi ve válce má přímo rodinné – její tatínek byl ukrajinský básník. A kromě ukrajinských kořenů po něm podědila i literární nadání. Scénáristka, spisovatelka a moderátorka křtila svou 36. knihu Užívej života. Soubor návodů, přikázání, povzdechů a historek přichází v době, kdy každodenní realita příliš mnoho důvodů k radosti nenaskýtá. Halinina knížka plná optimismu a trefných postřehů však vrací do života barvy.

Dej si pauzu, ať neskončíš ve cvokhausu!

Barevný byl i samotný křest, který se, v předvečer všech svatých, odehrával v halloweenském duchu a moderoval ho Jakub Kohák. Kmotrem knihy se stal seriálový kolega Haliny Pawlowské, Václav Šanda. Poslat knihu do světa dělat dobro a připít si na nejoblíbenější českou spisovatelku do Domu U Černé matky boží přišli také Lejla Abbasová, Jitka Asterová, Jana Bernášková, Tereza Blažková, Filip Čapka, Petra Černocká,  Martha Elefteriadu, Linda Finková, Iva Hüttnerová, Heidi Janků, Jan Kanyza, Uršula Kluková, Jakub Kohák, Kristián Kodet, Karel KOVY Kovář, David Kraus, Tereza Mátlová, Jan a Jiřina Rosákovi, Felix Slováček, Ondřej Soukup a Lucia Šoralová, Václav Šanda, Roman Staša, Richard Tesařík.

Když ti někdo život voře, flákni sebou na břeh moře!

Užívej života na plný pecky, dřív, než ti zubatá podrazí kecky! Tak zní jedno z „mouder“ Haliny Pawlowské, která si umí udělat legraci z každé, třeba i smutné situace, a taky hlavně ze sebe. A díky jejím praktickým radám je svět často mnohem veselejší. Výjimkou není ani v pořadí 36. kniha Užívej života, která hlásá první radu přímo v názvu. Žánrově knížka nevybočuje z toho, na co jsme od Haliny zvyklí. „Halina píše vtipně, chytře a vy máte pocit, že jste s ní u toho,“ popisuje jedna z Halininých věrných čtenářek a kamarádek, Jitka Zelenková. „Halina by se klidně mohla živit jako psychoterapeut. Vlastně si myslím, že u spousty svých čtenářů tuhle funkci zastává. Je to nejlevnější psychoterapie, a navíc je účinná,“ dodává zpěvačka Zelenková, která posílala Halině zdravici z cesty.

Ani cele, ani zpola, nedělejte lidem vola!

Kromě pozvaných hostů se kavárnou Grand Café Orient, kde se křest odehrával, proplétali také netopýři, čarodějnice, pavouci a jeden drobný Michael Jackson (známý také jako 12letý talentovaný tanečník Šimon), který pro tuto speciální příležitost vstal z mrtvých a předvedl svůj legendární moonwalk na skladbu Thriller.   
Moderátory křtů si Halina Pawlowská vybírá sama. Letos o to požádala známého komika Jakuba Koháka, kterému dle svých slov s oblibou říká strašidlo, což je na halloweenský křest příhodné. Sám moderátor však opáčil, že důvody mohou být i jiné. „Já mám pocit, že jsem Haliny tajná láska. Sice zmínila, že jí tak nějak pasuju k tomu dušičkovému křtu, ale podle mě se to s tou láskou nevylučuje,“ vtipkuje Kohák. „Je to tu samé strašidlo. Kdybych si mohl vybrat, jaké bych byl já, byl bych meluzína, co lítá do komína,“ rýmuje známý český bavič.

Občas se bába zpotí, než potomka zkrotí!

Lejle Abbasové, která neohroženě vkročila do kavárny, přiletěla na hlavu sekyra, kterou se nepodařilo po celou dobu křtu vytáhnout. Všichni si oddechli, když se ukázalo, že šlo pouze o taškařici a krásné moderátorce nemusel nikdo volat ambulanci. Masterchef Roman Staša zvolil střídmější kostým hokejisty, o který se gentlemansky podělil s herečkou Janou Bernáškovou, která mu nejdříve zabavila hokejku a následně i rukavice.

Trapas není žádné drama, když se tváříš jako dáma!

Ani přítomné halloweenské „anomálie“ nevyvedly z míry malířku, herečku a spisovatelku Ivu Hüttnerovou, která jako autorka nejznámějších vykládacích karet nemá k magii a nadpřirozenu daleko. Stejně jako Jitka Zelenková a mnoho zúčastněných je vášnivou čtenářkou Halininých knih, které dle svých slov bere často do ruky. „Knížka Díky za každé nové ráno mě nikdy neomrzí. A film jsem viděla alespoň desetkrát! Halininy knížky dýchají pocitem ženské sounáležitosti, odvahou pojmenovat věci i stavy a hrdostí na to, že nejen muži mají smysl pro humor. Mám radost z toho, že taková chytrá a vtipná holka je moje přítelkyně,“ říká hrdě Iva Hüttnerová. „A co se týče zkazek a mouder, kterými je Halina tak známá, tak mé nejoblíbenější je asi toto.“

Když máš depku, dej si něco k snědku!

A jak si spisovatelka vybírá témata svých knih? „Stačí se rozhlédnout. Píšu o absurdních situacích, které vidím okolo sebe, o své touze, o vzpomínkách… Ráda bych jednou napsala ságu o svých předcích, ale je to velká výzva, protože pocházejí z míst, která mají komplikovanou historii. O mých knihách se říká, že jsou veselé a optimistické, problém je v tom, že si myslím, že já optimistka nejsem. Jsem realistka a můj smích je, jak říká klasik, důstojná cesta ze zoufalství,“ vysvětluje se smíchem Halina Pawlowská.

A tak přestaň plakat a rychle zvostra koukej makat!

Věk i počet vydaných knih je jen číslo a že se od Haliny máme ještě na co těšit, nám naznačila sama autorka. „Napsala jsem třicet šest knih a myslím, že platí totéž pro knihy i pro lidský život. První roky se píší snadno, s každým rokem je život i psaní těžší. Ale protože osobně považuji roky mezi čtyřiceti a pětapadesáti za nejlepší, tak doufám, že to tak bude i s mými knihami,“ míní Halina Pawlowská.

A na závěr jednu poslední glosu Haliny Pawlowské z nové knihy Užívej života:

Přes všechny nástrahy je život paráda! Jen musíš být lovec a nikdy návnada!

Kniha k dostání na albatrosmedia.cz

Foto: Albatros Media

Fotogalerie