FYZIOporadna: impotence se dá trvale vyléčit za dva měsíce

24.10.2022 \\ Zdraví

Problémy s erekcí má přes milion českých mužů. Ač se jedná o dobře léčitelné onemocnění, pomoc odborníka vyhledá jen každý desátý. Ostych ale není na místě. Erektilní dysfunkce bývají prvním signálem mnohem vážnějších nemocí.

Potíže s erekcí vyvolává celý balík faktorů, které spolu úzce souvisí. Lidé se často domnívají, že za vším stojí psychika, to ale platí především u mužů do 30 let. U starších ročníků převládají příčiny tělesné. „Vždy jde o spojité nádoby, člověku se nedaří pohlavní styk a propadá skepsi. Bojí se o tom mluvit, doufá, že vše je jen v hlavě a že to brzy přejde. Ve čtyřech z pěti případů ale stojí za erektilní dysfunkcí špatná průchodnost cévních stěn penisu, na které se podepisuje věk a nezdravý životní styl jedince. Takový problém sám neodezní, zato je velmi dobře léčitelný. Moderní terapie planární rázovou vlnou dokáže ‚opravit‘ funkci erektilní tkáně už po pár týdnech,“ uvedla Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Sedavé zaměstnání, kouření, přemíra stresu a nezdravá strava způsobují cévní změny, které snižují jejich elasticitu i průchodnost. Nejdříve se tyto změny projeví na okrajových částech krevního oběhu a na úrovni nejmenších cév, jako jsou drobné kapiláry zásobující topořivá tělíska. Proto jsou problémy s erekcí jedním z prvních varování, že je třeba žít zdravěji. „Slabá nebo žádná erekce někdy zaskočí každého muže, to ještě neznamená poruchu. O dysfunkci mluvíme, pokud se nezdary o pohlavní styk opakují pravidelně po dobu alespoň půl roku. Pak je na místě konzultace s praktickým lékařem nebo urologem a zahájení léčby. Naopak neřešené potíže mohou postupem času přerůst v ischemické choroby dolních končetin, rozvoji diabetu mellitu II. typu, ale i infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě,“ upozornila Iva Bílková.

Potvrdí-li doktor cévní příčiny erektilní dysfunkce (nedostatečné prokrvení penisu), má muž z poloviny „vyhráno“. Aplikace planární rázové vlny se provádí ambulantně, trvá kolem 10 minut a navzdory faktu, že jde o sérii 1500 rázů zacílených do intimních partií, je zcela bezbolestná. Pacient vnímá pouze slabé tikání, které hlavice rehabilitačního stroje vydává. „Technologii rázových vln využívá medicína od 70. let 20. století. Možnosti samotné fyzioterapie posunula rádiová a fokusovaná rázová vlna o několik pater výš. Pomáhá při blokádách, zánětech i v poúrazové péči, kdy mnohonásobně urychluje rekonvalescenci pacienta. Její nejmodernější typ – planární rázová vlna – má velký význam při hojení povrchových zranění kůže, bércových vředů, diabetických gangrén a s úspěšností přes 80 procent léčí erektilní dysfunkce. Jemná intenzita rázů iniciuje růst nových kapilárních cév a zvyšuje jejich hustotu v erektilní tkáni. Obnovuje dostatečnou průchodnost cév, přívod krve do topořivých tělísek v penisu a tím i erekci,“ popsala Iva Bílková.

Léčba planární rázovou vlnou je vhodná pro muže, kteří chtějí svůj problém řešit trvale, bez prášků, injekcí a neinvazivním způsobem. O svém problému se ale bojí mluvit přes dvě třetiny potenciálních pacientů. „Erektilní dysfunkce je nemoc a je třeba k ní také tak přistupovat. Mezi muži jsou stále nejrozšířenější farmaceutika, ty se ale často nesnáší s jinými léky a bez porady s lékařem mohou být zdraví nebezpečné. Aplikace rázové vlny léčí cévní příčiny a tím obnovuje přirozené mechanismy erekce. Muž může mít pohlavní styk bez nutnosti speciálních příprav, jako je polykání pilulek nebo užití podtlakové pumpy, které problém jen krátkodobě překrývají. Naopak celková účinnost léčby rázovou vlnou po dvou měsících terapie přesahuje 80 procent a při současné změně životního stylu jsou výsledky trvalé,“ dodala fyzioterapeutka.

- Příčiny erektilní dysfunkce:

  1. Životní styl – deprese, stres a úzkost, nedostatek pohybu, nadváha a nezdravá životospráva, velké pracovní vytížení, kouření, nadměrné požívání alkoholu.
  2. Metabolické a systémové choroby – diabetes mellitus (cukrovka), rakovina prostaty a tlustého střeva, kardiovaskulární onemocnění, obezita, vysoká hladina cholesterolu, ateroskleróza, hypertenze (vysoký krevní tlak), alkoholismus, onemocnění štítné žlázy.
  3. Nervová onemocnění – roztroušená skleróza, poranění míchy, Parkinsonova choroba, epilepsie, Alzheimerova choroba.
  4. Úrazy – Peyronieho choroba, traumata v oblasti pánve a kostrče.
  5. Psychické příčiny – problémy v práci, vysoké pracovní zatížení, špatná vztahová situace, stres, deprese, nedostatek spánku a relaxace...

- Léčebný cyklus pomocí rázové vlny:

  1. Před zahájením léčby planární rázovou vlnou je nutné doložit potvrzení od specialisty urologa-androloga-sexuologa, že problémy vycházejí z čistě cévních příčin.
  2. První tři týdny probíhá terapie dvakrát týdně, následuje třítýdenní pauza, kdy dochází k růstu kapilárních cév, další tři týdny se pacientovi doporučuje absolvovat opět terapii dvakrát týdně.
  3. Cena léčebného cyklu s šesti terapiemi činí 9 600 Kč.