Repetice - Výstava keramiky třígenerační ženské linie na Českokrumlovském zámku

02.10.2022 \\ Knihy/Výstavy

Na konci září a v říjnu letošního roku se návštěvníci Českého Krumlova i jeho obyvatelé mohou těšit na výstavu tří místních rodaček. Jedná se o prezentaci keramických děl matky, dcery a vnučky, která vznikla ve společném rodinném ateliéru v podzámčí.

V roce 2012 proběhla výstava v tomto složení poprvé, tehdy v galerii Doxa na prvním zámeckém nádvoří. Ideou byla prezentace keramické tvorby Vladimíry Konvalinkové k jejímu životnímu jubileu. Dcera Stanislava a vnučka Tereza se zapojily do projektu také. Tak vznikla první společná výstava keramiky této tří generační ženské linie.

Deset let uplynulo, galerie Doxa již neexistuje, ale chuť zopakovat si projekt naopak ožil. Na místě bývalé galerie se nyní nachází studijní centrum. V jeho prostorách, přesněji v Pilířovém sále, bývalé konírně, se opět uskuteční výstava k životnímu jubileu českokrumlovské rodačky a patriotky Vladimíry Konvalinkové, její dcery a vnučky. Vladimíra navíc letos obdržela cenu města za kulturní a uměleckou činnost.

Výstava tedy nese název Repetice – opakování historie. Vystavovaná keramická díla vznikla letos přímo pro specifický Pilířový sál.

Kamenné sloupy se závěsným systémem využila Tereza Konvalinková (17), která vytvořila dvanáct terakotových masek. Některé například inspirované mytologií severských národů. Jako studentka animace vytvořila i krátkou animovanou ochutnávku na téma „Babiččin kruh“. Animaci ve smyčce doplňuje fotodokumentace z předchozí výstavy z r. 2012.

Parapety u oken se téměř sami nabízejí jako sokly pro modelované figury světlonošů, madon, rozverných andílků a květinových hlav Stanislavy Konvalinkové (49). Jejím osobitým stylem modelování klidných tváří jakoby chtěla zpomalit čas. Autorka využila vyvýšených míst k tomu, aby z nich postavy shlížely na diváka.

Vladimíra Konvalinková (70) vytvořila pro střed místnosti kompozici dvanácti vertikálních svícnů z točených tvarů, lišícími se jemnou modelací a výškou. Svícny doplňují talíře a misky v jemných barevných odstínech. Typické pro její tvorbu je kombinování pálené hlíny s jinými materiály, např. s kovovými a skleněnými prvky.

Výstavu organizuje a financuje NNO Třetí prostor, z.ú. Plně zapadá do jeho dlouhodobé koncepce, podporovat a organizovat kulturní akce zaměřující se na spolupráci a výměnu zkušeností mezi generacemi a na „age management“ obecně.

Výstavu Repetice dotačně podporuje město Český Krumlov.

Výstava potrvá v prostorách Pilířového sálu Studijního centra, zámecké nádvoří Český Krumlov až do 10.10.2022.

Otevřeno bude pondělí – neděle od 10:00 do 16:00 hod.