Staročeské recepty, které uspějí v moderním menu i u největších labužníků

04.09.2022 \\ Recepty

Kdo by si dnes vůbec dokázal představit život bez brambory, lahůdky, která patří mezi nejběžnější potravinu v našich domácnostech, a přesto je tak výjimečná. Ačkoli si ji nejčastěji dopřáváme jako jednoduchou přílohu především k masovým pokrmům, její potenciál je obrovský. To dobře věděly i naše babičky, které z brambor připravovaly mnoho fantastických dobrot. I vám se začaly sbíhat sliny? Podívejte se s námi na recepty, které snadno obstojí u vašich nejmilejších, ale klidně i v luxusním menu prvotřídní restaurace.

Slaný bramborový koláč „Bác“

Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání!

Ingredience:

  • 4 větší syrové brambory
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 droždí
  • 1 vejce
  • 0,5 l horkého mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • hrst rozemletých škvarků
  • hrst máku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl a pepř

Postup:

Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem. Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout. Dobrou chuť!

Vopelky

Není palačinka jako palačinka! A proto je tentokrát zkuste jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve. Opékejte z obou stran. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.

Uhlířina

Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.

Ingredience:

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • vejce
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • uzenina dle libosti (párky, uzené či anglická slanina)
  • sádlo nebo olej

Postup:

Brambory oloupejte a rozkrájejte na tradiční kostičky. Dejte vařit do osolené vody. Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky. Ty si vytvoříte jednoduše spojením mouky, vejce a soli. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko. Pomocí lžíce nabírejte hromádky a přendávejte do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat – cca po 5 minutách. Brambory promíchané s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte dozlatova opečenou cibulku na sádle s opečenou uzeninou. Dobrou chuť!

Grenadýrský pochod

Ingredience:

  • 4 brambory
  • 200 g těstovin
  • 1 cibule
  • 20 g anglické slaniny
  • 30 g másla
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky a uvařte doměkka. Stejným způsobem si v druhém hrnci uvařte těstoviny dle návodu. Mezitím si na pánvi na oleji dozlatova osmažte cibulku a anglickou slaninu. Jakmile máte opečeno, přisypte kmín, mletou papriku a také krátce osmahněte. V pekáči si smíchejte brambory, těstoviny, cibulovo-paprikový základ a máslo. Vše společně krátce zapečte na 180 stupňů tak, aby byly brambory i těstoviny lehce křupavé. Podávejte s kyselou okurkou.

Bramborový oukrop

Recept na polévku, která člověku dobře padne, se hodí vždycky. Zkuste tentokrát oukrop – o něco lepší tradiční česnečku.

Ingredience:

  • 50 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce sádla
  • zelená petrželka, mladé kopřivy
  • sůl
  • kmín
  • chléb

Postup:

Oloupané brambory nakrájejte na malé kostky, přelijte horkou vodou, osolte, okmínujte, přisypte trochu majoránky a vařte do měkka. Do uvařeného bramborového vývaru vyklepněte vajíčko a rozmíchejte. Utřený česnek dejte do misky, nasekejte bylinky dle chuti a vše zalijte horkým vývarem. Polévku ozdobte opečeným chlebem a podávejte.

TIP: Zkuste do polévky přidat opečenou uzeninu, tvrdý sýr na kostky nebo uvařené kroupy.

Opečené brambory s citronem

Hledáte tip na netradiční přílohu, která dotáhne vaše hlavní jídlo k dokonalosti? Tady je!

Ingredience:

  • 300 g brambor
  • 30 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 citron
  • sůl a pepř
  • bylinky na ozdobení

Postup:

Brambory umyjte, oloupejte a uvařte do měkka. Nechte lehce vychladnout a poté je rozkrájejte na kostky. Na sádle si rozškvařte slaninu s cibulí. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, zaprašte moukou. Pak přidejte brambory a chvíli společně opékejte. Nakonec vše zakápněte citronem dle chuti a dosolte.

Omeleta z brambor a celeru

Ingredience:

  • 250 g brambor
  • 50 g celeru
  • 2 vejce
  • 1 dcl mléka
  • 40 g hrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci oleje
  • sůl
  • červenou cibuli, bylinky a jarní cibulku na ozdobu

Postup:

Brambory i celer oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky. K zelenině přidejte vajíčka, mléko, mouku, rozmačkaný česnek a sůl. Vzniklou směs dobře promíchejte a pečte na pánvi na troše oleje jako omeletu. Hotovou omeletu dozdobte červenou cibulí, jarní cibulkou a dalšími bylinkami. Potřít ji můžete také hořčicí nebo kečupem.

Bramborák s jablky

Že bramborák není nic extra? A zkusili jste do něj někdy přidat jablka, která mu dodají netradiční navinulou chuť?

Ingredience:

  • 5 brambor
  • 3 zelená jablka (ideálně kyselejší)
  • 1 lžíci majoránky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce sádla
  • sůl

Postup:

Těsto na bramboráky připravíte jednoduše jako u klasických, pro tentokrát ale zapomeňte na česnek. Brambory i jablka nastrouhejte do misky a slejte přebytečnou vodu, kterou pustí. Přidejte mouku, majoránku a dosolte. Mouky můžete přidat méně i více, záleží, jak chcete, aby byly bramboráčky křupavé. Smažte na sádle do hněda z obou stran.

Brambory na jogurtu

Je libo zkusit brambory netradičně a také trochu orientálně? Vsaďte na kari a jogurt!

Ingredience:

  • 5 větších brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kari
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce sádla
  • 1 dcl vody
  • sůl

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ve slané vodě. Na pánvi si pak rozehřejte máslo a krátce upražte kari s mletou paprikou (asi 1 minutu). Poté přidejte jogurt, přisypte uvařené brambory, malinko podlijte vodou krátce poduste, ideálně 5 minut.

Fotogalerie