Podpoří imunitu, vitalitu i trávení. Na jaké přírodní látky na podzim vsadit?

02.09.2022 \\ Zdraví

S koncem prázdnin se krátí i denní světlo. V předpovědích začnou přibývat chladnější a deštivější dny, které prospějí přírodě, ne už tolik naší náladě. Místo výletování budeme častěji doma, leckdy ve společnosti dobrot, které mají k lehkým letním pokrmům daleko. I když má blížící se podzim rozhodně co do sebe, z hlediska naší duševní i fyzické kondice má svá úskalí. Máme pro vás tři tipy na přírodní látky, s nimiž toto období lépe zvládnete.

Všestranný kurkumin

Výčet oblastí, na který tato látka blahodárně působí, je opravdu dlouhý. V souvislosti s podzimem patří k nejdůležitějším podpora imunity i normální činnosti nervové soustavy. Jinak ale přispívá také ke správnému trávení a činnosti jater. Příznivý vliv má rovněž na kardiovaskulární soustavu, stav kloubů, kostí a konečně také pokožky.

Tenhle poklad pochází z oddenku kurkumy dlouhé, které se lidově říká indický šafrán nebo indický zázvor. Mezi zázvorovité skutečně patří. Kurkumin se hojně používá jako přírodní žlutooranžové barvivo. Je například součástí kari nebo koření tandori.

Pokud ale chcete jeho přednosti využít naplno, zkuste si z něj připravit třeba zlaté kurkumové mléko podle receptu bylinkářky Dity Oškerové. Tenhle sytě žlutý nápoj navíc příjemně zahřeje a výborně chutná.

Nachystejte si 2 hrnky mandlového mléka, 1 polévkovou lžíci medu, 1 kávovou lžičku mleté kurkumy, 1 kávovou lžičku mleté skořice a 1 kávovou lžičku sušeného zázvoru. V hrnci zahřejte mléko a přidejte do něj všechny zbývající ingredience. Promíchejte, nechte projít varem a máte hotovo.

V praktické formě tobolek si můžete extrakt z kořene kurkumy dopřát v doplňku stravy Liftea Kurkumin. Jde o silný extrakt s obsahem až 95 % na tělo blahodárně působících kurkuminoidů. Přípravek obsahuje také výtažek z kořene čekanky – inulin. Tato rozpustná vláknina příznivě působí na správné trávení, protože podporuje rozvoj užitečných střevních bakterií. Doporučená maloobchodní cena balení s 30 tobolkami činí 199 Kč. Pořídíte ho například na www.liftea.cz a ve vybraných drogeriích a lékárnách. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Náš tip: Kurkumin je snadno rozpustný v tucích, proto doporučujeme doplněk stravy s jeho obsahem užívat během jídla nebo po jídle.

Blahodárný ostropestřec

Pod označením ostropestřec mariánský se skrývá přibližně jeden až dva metry vysoký dekorativní bodlák pocházející ze Středomoří.

Náš zrak potěší krásnými květy purpurově červené až fialové barvy, především ale podpoří naši kondici. Kromě toho, že je dobře známým antioxidantem, působí příznivě na normální činnost srdce, jater i trávení. Přispívá také k udržení správné hladiny cukru v krvi a podporuje pročištění organismu. Je mu připisován i blahodárný vliv na přirozenou obranyschopnost a odolnost našeho těla.

Snadno si z něj připravíte například čaj na pročištění jater. Potřebovat budete 40 gramů plodu ostropestřce mariánského, 10 gramů máty peprné a 10 gramů listů artyčoku. Ve všech případech jde o sušené bylinky. „Směs bylinek pořádně smíchejte a jednu lžičku přidejte do 250 ml horké vody. Nádobu zakryjte a nechte 10 minut odpočívat. Poté sceďte a pijte třikrát denně, vždy půl hodinky před jídlem. Užívejte tři týdny, doporučuje Dita Oškerová.

Přidává také tip elixír našich babiček. Oceníte ho, když máte pocit těžkosti. Skládá ze 100 gramů semínek ostropestřce mariánského, která rozemelete a smícháte s 80 ml zastudena lisovaného olivového oleje. Konzumuje se po jídle, postačí jedna kávová lžička.

Pokud chcete podpořit normální trávení, činnost žaludku, jater a ledvin, bude se vám hodit kombinace tří oblíbených léčivek. Kromě ostropestřce jde o smetanku lékařskou a kopřivu dvoudomou. Najdete je v doplňku stravy Liftea pro játra a ledviny (30 tobolek, DMOC 154 Kč), který zakoupíte například na www.liftea.cz a ve vybraných drogeriích a lékárnách. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Řasy a sinice pro krásu i vitalitu

V rybníce vás tolik nepotěší, v péči o zdraví je ale uplatnit zkuste. Jak sladkovodní řasa chlorella, tak sinice spirulina jsou považovány za antioxidanty. Příznivě ovlivňují naši vitalitu i přirozenou obranyschopnost organismu. Chlorella podporuje také celkový tonus a energii. Spirulina pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a může se stát i vaším partnerem při hubnutí.

Co si z nich můžete snadno připravit sami doma? Prověřeným tipem je maska pro zářivou pleť, kterou si připravíte skutečně raz, dva, tři. Postačí vám 1 polévková lžíce spiruliny (prášek), 2 kávové lžičky medu a 3 kapky olivového oleje. Všechny ingredience smíchejte v misce a naneste na odlíčený obličej. Nechte působit 15 minut, následně jemně opláchněte vlažnou vodou a osušte. Maska je díky obsahu medu jemně lepkavá, ale také velmi příjemná.

Při boji s podzimní únavou oceníte povzbuzující zelený elixír, který poslouží i jako osvěžující svačinka. Považte sami podle jeho složení: 2 větší hrsti čerstvého špenátu, 1 menší banán, 1 jablko, 1 kiwi, 1 čajová lžička čerstvého zázvoru, 1 čajová lžička sušené kurkumy, 1/2 čajové lžičky spiruliny, 1/2 čajové lžičky chlorelly a 300 ml kokosové vody.

Jak na to? „Banán, kiwi a jablko oloupejte a nakrájejte na kousíčky. Zázvor nastrouhejte. Poté do mixeru přidejte všechny ingredience, zalijte kokosovou vodou a rozmixujeme do jemna, radí zkušená bylinkářka Dita Oškerová. Je to rychlé, snadné, a kromě energie doplníte i spoustu vitamínů.

Kombinaci tří populárních zelených potravin, které podporují vitalitu, energii i přirozenou obranyschopnost organismu, objevíte v doplňku stravy Liftea Chlorella, spirulina, zelený ječmen. Má formu tablet, které můžete přidat i do smoothie, kde se snadno rozpustí. Balení o 250 tabletách pořídíte za doporučenou maloobchodní cenu 319 Kč. Zamířit pro něj můžete například na www.liftea.cz a do vybraných drogerií a lékáren. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

Více informací o doplňcích stravy české značky Liftea najdete na www.liftea.cz, kde je můžete z pohodlí domova zakoupit.

Fotogalerie